Razlika između inačica stranice »Viski«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 7 mjeseci
m
zamjena čarobnih ISBN poveznica predlošcima (mw:Requests for comment/Future of magic links) i/ili općeniti ispravci
m (zamjena čarobnih ISBN poveznica predlošcima (mw:Requests for comment/Future of magic links) i/ili općeniti ispravci)
 
== Etimologija ==
Riječ viski skraćeni je oblik riječi ''usquebaugh'', koja je u engleski jezik došla iz [[Gaelski jezici|galskih jezika]] (irski: ''uisce beatha'' i škotski: ''uisge beatha''). Staroirske riječi ''uisce'' ("voda"), i ''bethad'', ("životna"), doslovno znači "voda života". Značilo je isto što i latinski izraz ''aqua vītae'' koji se koristi za destilirana pića od [[14. stoljeće|14. stoljeća]]. Prvi pisani spomen na viski potječe iz irskih ''Anala iz Clonmacnoisea'' u opisu smrti klanskog poglavice na Božić od "''neumjerenosti u aqua vitae''". U Škotskoj, prvi dokaz proizvodnje viskija dolazi iz zapisa ''Exchequer Rolls'' [[1494.]] godine gdje je malt poslan "''fratru Johnu Coru, po zapovijedi kralja, napraviti aquavitae''".<ref>{{cite book | title = Whisky | id = {{ISBN |0710066856}} | page = 158 | last = Ross | first = James | publisher = [[Routledge]]}}</ref>
 
== Povijest viskija ==
Povijesni podatci o nastanku viskija potječu još iz 800. god pr. Kr. Smatra se kako je piće koje se tada nazivalo „arak“ preteča današnjeg viskija, a postojbina tog pića bila je drevna Indija. Još neslužbenih podataka o viskiju imamo u 4. stoljeću pr. Kr. u Aristotelovim manifestima o destilaciji. Putovanje [[Sveti Patrik|Svetoga Patrika]] u Škotsku vezuje se također, za nastanak ove „vatrene vode“. Smatra se da je Sv. Patrik osim propovijedanja kršćanstva, pripovijedao i o načinima i svrsi destilacije. Prvi značajniji i pisani trag o viskiju potječu iz Škotske, i to iz [[1494.]] godine, kada je vladao kralj Jakov IV. On je naredio da se napravi 25 bačava „vode života“. Vječiti rat o tome tko je izmislio viski i danas je aktualan. Irci ne prihvaćaju ovaj povijesni podatak, već se pozivaju na propovijedi i dnevnik nekog pra-Irca, u kome je zapisano kako se priprema „trostruka vatrena voda“. Pa zato Irci s određenim razlogom mogu reći da su oni izmislili viski.
 
== Proizvodnja ==
Viski je jedno od najpopularnijih pića današnjice. Sama riječ potječe od keltske reči „usque“, što u prijevodu znači voda, a njegovo drevno ime glasilo je „usque beatha“ što znači voda života. Viski predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića koja nastaju [[Destilacija|destilacijom]] žitarica i koja se isključivo čuvaju u bačvama napravljenim isključivo od [[hrast]]ovog drveta. U zavisnosti od vrste upotrijebljene [[žitarice]] razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su [[ječam]], [[raž]], [[zob]], [[kukuruz]], [[pšenica]]. Najbolje i najpopularnije boce viskija potječu iz Škotske, Irske i Sjedinjenih Američkih Država.
Viski se obično pravi od ječma, kukuruza, raži ili mješavinom tih žitarica. Zrna ovih žitarica ostavljaju se prvo u vodi neka odstoje, dok ne proklijaju. Potom se suše na [[ugljen]]u. Nakon sušenja odvija se [[fermentacija]] još jednom u običnoj mjesnoj vodi. Slijedi nova destilacija i to u bakrenim cilindirima. Tijekom ove fermentacije koristi se kvasac, a proces fermentacije traje oko 60 sati. Kvasac se koristi kako bi se slador pretvorio u [[alkohol]]. Još dva puta se na isti način vrši destilacija. Posljednja destilacija ide vrlo sporo, i popularno se naziva „kap po kap“, pa tu umijeće ljudi zaduženih za to pravljenje dolazi do izražaja. Po završetku destilacije viski se prelijeva u bačve sa širokom dnom, napravljenim od hrastovog drveta, čije se zapremine kreću oko 2.300 l. Tu viski odstoji najmanje dvije godine.
 
== Vrste viskija ==
Najznačajniji destilati potiču iz Škotske, Irske i SAD.
 
=== Škotski viski ===
# Royal Salute
# The Glenlivet
# Teacher's
 
Posljednjih godina najboljim viskijem proglašen je “Ardbeg Uigeadail” – single malt viski koji je svjetlost dana ugledao [[2003.]] godine.
 
=== Irski viski ===
 
{{mrva-piće}}
 
[[Kategorija:Žestoka alkoholna pića]]
19.624

uređivanja

Navigacijski izbornik