Razlika između inačica stranice »Dani Balinta Vujkova«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
'''Dani Balinta Vujkova''' je književno-kulturna [[manifestacija]] [[Bačka|bačkih]] [[Hrvati|Hrvata]] u [[Subotica|Subotici]].
 
Održava se od 2002. i to u organizaciji Hrvatske čitaonice, a suorganizator je Gradska knjižnica Subotica.
Moto ove manifestacije je "''Dani hrvatske knjige i riječi''".
 
Temeljni cilj ove manifestacije je očuvanje narječja mjesnih Hrvata, tj. [[Bunjevci|bunjevačke]] i [[Šokci|šokačke]] [[ikavski govor|ikavice]].
 
Dobila je ime po književniku [[Balint Vujkov|Balintu Vujkovu]]. Manifestacija nosi i podnaslov "''dani hrvatske knjige i riječi''".
 
Na ovoj se manifestaciji održavaju brojne manje manifestacije i znanstveni skupovi, na kojima se govori o radu Balinta Vujkova, hrvatskohrvatskom književnom stvarateljstvu u Podunavlju, Dramskom stvarateljstvu Hrvata u Vojvodini te multimedijalne večeri i izložbe iste tematike.
 
U sklopu ove manifestacije, održava se i natjecanje u "pripovidanju pripovidaka i bajki Balinta Vujkova".
 
Povodom ove manifestacije se svake godine u izdanju Hrvatske čitaonice i Hrvatskog akademskog društva (edicija "Slikovnice") tiska knjiga koja sadrži ostvarenja iz bogatog Vujkovljeva sakupljačkog opusa.
 
Ova manifestacija je i pod skrbništvom Općine Subotica, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu.
*[http://www.suboticadanas.info/html/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=5&pid=3382 Radio-Subotica] 6. Dani Balinta Vujkova, 11.-13. listopada 2007.
*[http://www.suboticadanas.info/html/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=3&pid=1897 Radio-Subotica] Predstavljene dramatizirane narodne pripovijetke Balinta Vujkova
*[http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=18486 Subotica.info] Dani Balinta Vujkova, 13. listopada 2007.
 
{{mrva}}
8.726

uređivanja

Navigacijski izbornik