Dani Balinta Vujkova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dani Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi je književno-kulturna manifestacija bačkih Hrvata u Subotici.

Održava se od 2002. i to u organizaciji Hrvatske čitaonice, a suorganizator je Gradska knjižnica Subotica. Pokretač ove manifestacije je poznata kulturna djelatnica vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković [1].

Moto ove manifestacije je "Dani hrvatske knjige i riječi".

Temeljni cilj ove manifestacije je očuvanje narječja mjesnih Hrvata, tj. bunjevačke i šokačke ikavice.

Dobila je ime po hrvatskom književniku Balintu Vujkovu.

Na ovoj se manifestaciji održavaju brojne manje manifestacije i znanstveni skupovi, na kojima se govori o radu Balinta Vujkova, hrvatskom književnom stvarateljstvu u Podunavlju, dramskom stvarateljstvu Hrvata u Vojvodini te multimedijalne večeri i izložbe iste tematike.
Pri analiziranju hrvatskog stvarateljstva u Vojvodini, koje se čini na ovim skupovima u sklopu Dana Balinta Vujkova, analizira se i bilježi knjige koje su objavljene na hrvatskom, ali i na inim jezicima (srpski, te prijevode na ine jezike, prije svega mađarski i engleski). Dodatni kriterij je bio da autor mora biti osoba koja se javno izjasnila kao Hrvat i da sudjeluje u hrvatskom kulturnom prostoru, čime se iz obrade izbacilo knjige Hrvata izjašnjenih isključivo kao Bunjevci, odnosno onih koji objavljuju svoja djela u okviru tzv. bunjevačkih udruga. Hrvati, koji objavljivaju na srpskom jeziku, a kao Hrvate ih se teško može definirati (jer nisu sudionicima kulturnog života Hrvata u Vojvodini), također ne ulaze u obrađivanu i evidentiranu cjelinu. Knjige, koje se tematski odnose na Hrvate u Vojvodini, analizira se i bilježi na ovim danima, bez obzira na nacionalno podrijetlo i jezik kojim su pisane.

U sklopu ove manifestacije, održava se i natjecanje u "pripovidanju pripovidaka i bajki Balinta Vujkova".

Povodom ove manifestacije se svake godine u izdanju Hrvatske čitaonice i Hrvatskog akademskog društva (edicija "Slikovnice") tiska knjiga koja sadrži ostvarenja iz bogatog Vujkovljeva sakupljačkog opusa.

Ova manifestacija je i pod skrbništvom Općine Subotica, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu.

Od 2008. se u sklopu Dana Balinta Vujkova održava i Mini sajam hrvatskih izdavača. 2008. je ustanovljena i nagrada za životno djelo na području književnosti. Prvi dobitnik je Lazar Merković [2].

Od 2012. godine na ovoj će se manifestaciji dodjeljivati književna nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nagrada Emerik Pavić.[3]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (Arhivirano 24. srpnja 2010.) Djelatnici
  2. Radio-Subotica Sedmi «Dani Balinta Vujkova»
  3. ZKVH Utemeljenje nagrade za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]