Plavac mali

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Postup)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Boce dingača u maloprodaji
Boce postupa u maloprodaji

Plavac mali je najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj.

Otpornost na napade glavnih gljivičnih bolesti je dobra. Bobica je debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom.

Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju.

Dobivaju ime položaja ili se nazivaju nekim drugim imenom. Dingač je prvo, a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.).

Upornim nastojanjem hrvatskog vinara Miljenka-Mikea Grgicha koji živi i radi u dolini Napa (Napa Valley) u Kaliforniji, dokazano je da su sorte grožđa primitivo i zinfandel genetski rođaci plavca malog, odnosno, da je plavac mali nastao križanjem sorte crljenka (Crljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vin - logo.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskih stranica mali-podrum.com. Vidi dopusnicu Malog podruma za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Plavac mali.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Plavac mali.