Prijeđi na sadržaj

Povardarje

Izvor: Wikipedija
Pogled na Vardar kod grada Velesa

Povardarje (makedonski: Повардарие) je zemljopisni, etnografski i administrativno - politički termin koji se rabi kao naziv za središnji dio Republike Makedonije i kotlinu rijeke Vardar.[1]

Zemljopisne karakteristike Povardarja[uredi | uredi kôd]

Geografski Povardarje obuhvaća tok rijeke Vardar od Derventske klisure i Skopske kotline sve do grada Gevgelije i granice s Grčkom, sa svim pritokama, planinama i klisurama.

U Povardarju su smješteni sljedeći gradovi; Skopje, Veles, Kavadarci, Negotino, Demir Kapija, Valandovo, Dojran i Gevgelija.

U pradavnoj prošlosti - na prostoru Povardarja, bila su tri jezera, koja su nakon velikih tektonskih promjena istekla u Egejsko more. Na taj način se formirala kompozitna kotlina rijeke Vardar u kojoj se smjenjuju kotline i klisure; Skopska kotlina - Taorska klisura, Veleška kotlina - Veleška klisura, Tikveška kotlina - Demirkapijska klisura, Gevegelijsko - Valandovska kotlina - Ciganska klisura.

Povardarje ima miješanu klimu, od umjerene kontinentalne koja prevladava na sjeveru do gotovo mediteranske koja prevladava na jugu nakon Demirkapijske klisure. Na blagim brežuljcima Povardarja su najveći makedonski vinogradi, tako da je ono danas sinonim za istoimenu enološku regiju.[2] U Povardarju se nalazi i najveći makedonski arheološki lokalitet - antički grad Stobi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Povardarie - eRepublik Official Wiki
  2. "Povardarie" Winery a.d. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2011. Pristupljeno 28. lipnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]