Povijest Portugala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ime Portugal, pretpostavlja se, dolazi od latinskih riječi Portus Cale, što znači Lijepa luka. Portugal je jedna od najstarijih europskih nacija. Nastao je početkom Srednjeg vijeka. Nagli razvoj i utjecaj počeo je u Doba otkrića u 15. i 16. stoljeću. To je vrijeme stvaranja velikog portugalskog imperija koji se protezao od Brazila, preko Afrike, Indije i Kine do Istočnog Timora.

1580. godine Portugal je prvi put izgubio svoju nezavisnost potpavši pod vlast Španjolske. Tada je počelo gospodarsko i političko propadanje koje se nastavilo i nakon uspostave ponovne nezavisnosti 1640. godine. Tome su dodatno pridonijeli i Potres u Lisabonu 1755., Napoleonova osvajanja, neovisnost Brazila i građanski rat između apsolutista i liberala.

1910. zbačena je monarhija. Od 1927. je pod desničarskom diktaturom, koja je trajala do 25. travnja 1974. kada se dogodio lijevo orijentirani vojni puč "Revolucija karanfila". Zbačen je represivni režim i provedene su demokratske promjene. 1975. Portugal je dao neovisnost svojim kolonijama.

Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. je i član Europske unije, tadašnje Europske ekonomske zajednice.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]


P history.svg Nedovršeni članak Povijest Portugala koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.