Povijest Portugala

Izvor: Wikipedija

Ime Portugal, pretpostavlja se, dolazi od latinskih riječi Portus Cale, što znači Lijepa luka. Portugal je jedna od najstarijih europskih nacija. Nastao je početkom Srednjeg vijeka. Nagli razvoj i utjecaj počeo je u Doba otkrića u 15. i 16. stoljeću. To je vrijeme stvaranja velikog portugalskog imperija koji se protezao od Brazila, preko Afrike, Indije i Kine do Istočnog Timora.

1580. godine Portugal je prvi put izgubio svoju nezavisnost potpavši pod vlast Španjolske. Tada je počelo gospodarsko i političko propadanje koje se nastavilo i nakon uspostave ponovne nezavisnosti 1640. godine. Tome su dodatno pridonijeli i Potres u Lisabonu 1755., Napoleonova osvajanja, neovisnost Brazila i građanski rat između apsolutista i liberala.

1910. zbačena je monarhija. Od 1927. je pod desničarskom diktaturom, koja je trajala do 25. travnja 1974. kada se dogodio lijevo orijentirani vojni puč "Revolucija karanfila". Zbačen je represivni režim i provedene su demokratske promjene. 1975. Portugal je dao neovisnost svojim kolonijama.

Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. je i član Europske unije, tadašnje Europske ekonomske zajednice.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Povijest Portugala koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.