Prečko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Izmaglica ujutro s pogledom na Prečko krajem rujna 2009. godine.

Prečko je zagrebačko gradsko naselje (kvart) koje se nalazi na zapadnom dijelu grada na samom rubnom dijelu Trešnjevke, istočno od prigradskog naselja Savska Opatovina i Jankomira, a zapadno od Jaruna, te južno od Španskog.

U njemu su dvije osnovne škole: Nikola Tesla i Prečko. Prigodom osnivanja općina u Gradu Zagrebu, 1974., ponovno je formirana Općina Trešnjevka u sastav koje tada ulazi i naselje Prečko. Takvo stanje traje do ukidanja općina u Gradu Zagrebu 31. prosinca 1990. Prema podjeli ustanovljenoj Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., pripada Gradskoj četvrti Trešnjevka – jug, te čini zaseban mjesni odbor.

U Prečkom se nalazi najzapadnije tramvajsko okretište u Zagrebu na kojem se okreću tramvajske linije 5 (Prečko-Dubrava) i 17 (Prečko-Borongaj).

Stambeno naselje Prečko je izgradilo poznato zagrebačko građevinsko poduzeće GRO Vladimir Gortan.[1] Poštanski broj je 10000.

Šport[uredi | uredi kôd]

U naselju djeluje NK Prečko sa igralištem kod istomene škole.

Od 1979. godine na malonogometnom igralištu Kocka u Tijardovićevoj ulici održava se, danas već, najstariji zagrebački malonogometni turnir na otvorenom, a poslije malonogometnog turnira Kutije šibica, drugi općenito u Zagrebu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Časopis Građevinar 54 (2002) 4Inačica izvorne stranice arhivirana 15. srpnja 2007. Iz povijesti graditeljstva - Sjećanje na poduzeće koje je neslavno završilo (B. Nadilo)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]