Preah Ko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Angkor
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Angkor
Flag of Cambodia.svg Kambodža
Godina uvrštenja: 1992. (16. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv, vi
Ugroženost: 1992.-2004.
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/668 UNESCO

Preah Ko (kmerski za "Sveti bik") je najstariji kmerski hram u distriktu Roulos (druga dva su Bakong i Lolei) iz 9. stoljeća u Angkoru, Kambodža. Izgradio ga je kralj Indravarman I. i posvetio Šivi i kraljevskoj obitelji Kmerskog Carstva 879. godine. On je bio prvi od kraljevskih hramova prijestolnice Hariharalaya, prije nego što je prijestolnica prebačena 15 km južnije u novoosnovani Yasodharapura (danas Angkor). Hram je ime dobio po skulpturi od pješčenjaka koja predstavlja Nandija, jedno od utjelovljenja Šive u obliku bika.[1]

Preah Ko se sastoji od šest tornjeva od opeke koji su organizirani u dva reda po tri tornja, svaki zajedničkoj platformi od pješčenjaka. Svi su okrenuti prema istoku, a središnji prednji je najviši i posvećen je kralju Jayavarmanu II., osnivaču Kmerskog Carstva i Indravarmanovom stricu. Njemu lijevo je toranj Prithivindreshvara, kraljevog oca, dok je desno toranj Rudreshvara, njegovog djeda. Tri stražnja tornja su posvećena njihovim ženama. Na središnjem se nalaze bareljefi s figurama Šive.

Njemačka vlada je financirala obnovu tornjeva Preah Koa 1990-ih, a od 1992. godine on je, kao dio Angkora, na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Preah Ko
  1. Preah Ko na art-and-archeology.com (engl.) Preuzeto 10. srpnja 2011.
  • Michael Freeman i Claude Jacques, Ancient Angkor, River Books, Bangkok, 1999., ISBN 974-8225-27-5.
  • Maurice Glaize, Glaize, Maurice. 2003. Tremmel, Nils (ur.). The Monuments of the Angkor Group (PDF) 4. izdanje izdanje. Pristupljeno 8. srpnja 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar - authorlink1 (pomoć)
  • Michael S. Falser, The Pre-Angkorian Temple of Preah Ko, 2006., Bangkok: White Lotus Publication. ISBN 978-9744800855.