Prihvatilište Ruže sv. Franje

Izvor: Wikipedija
Crkva Sv. Romualda i Svih Svetih

Prihvatilište „Ruže sv. Franje” nalazi se u Rijeci na Kozali, u sklopu zdanja crkve sv. Romualda i Svih Svetih. Ideja je rođena u jednoj od petnaest skupina unutar riječkoga Franjevačkog svjetovnog reda, ali i dotadašnjega iskustva u dobrotovornomu radu. Prostore prvoga prihvatilišta za beskućnike u Rijeci blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Franjevački svjetovni red na Trsatu je u skladu sa svojom karizmom i Pravilom nasljedovanja Isusa Krista po primjeru Sv. Franje Asiškog odlučio pomoći beskućnicima bez obzira na spol, dob, rasu i vjeroispovijest. Red je otvorio Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” 27. ožujka 2007.[1][2] Prostor za prihvatilište u župi na Kozali osigurala je Riječka nadbiskupija.[3]

Opis[uredi | uredi kôd]

U prostoru od 90 kvadrata kapacitet prihvatilišta je 13 ležajeva, a sastoji se od dvije spavaonice, kuhinje, kupaone, ostave, prostorije za radnu terapiju, ureda i kapelice. Za sve potrebno brinu se, uz voditeljicu Vilmu Mlinarić, brojni volonteri kako bi korisnicima pružili pomoć i ljudski susret. Cilj prihvatilišta je ne samo pružiti prenoćište nego i osposobljavanje za ponovnu integraciju u društvo. U tu se svrhu provode radne terapije i rehabilitacije, a pružaju se i pravni savjeti te briga za socijalne i zdravstvene dokumente. U prihvatilištu postoji i dnevni boravak za korisnike gdje mogu biti i 24 sata ako zatreba.

Prihvatilište se financira isključivo donacijama brojnih dobrotvora te Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije.[4] i Riječke nadbiskupije.

U šest godina rada skrbilo se za više od 400 beskućnika iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Treća nagrada Erste Fondacije za najbolje projekte integracije socijalno marginaliziranih skupina ljudi, Prag, 2011.[5]

Ulične svjetiljke[uredi | uredi kôd]

Ulične svjetiljke prvi su hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat (Rijeka), koje ima i prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje” u Rijeci.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. beskucnici-rijeka.orgArhivirana inačica izvorne stranice od 22. svibnja 2013. (Wayback Machine) (pristupljeno 25. ožujka 2013.)
  2. O nama beskucnici-rijeka.org.  Arhivirana inačica izvorne stranice od 16. kolovoza 2013. (Wayback Machine) (pristupljeno 25. ožujka 2013.)
  3. Jagec, Lucije: Sjećanje na osnivanje Prihvatilišta Ruže sv. Franje i Uličnih svjetiljki, Ulične svjetiljke, br. 3 (jesen 2023.), god. XVI., str. 30. ISSN 1846-9574
  4. http://ri-nadbiskupija.hr/view.asp?idp=1882&c=33Arhivirana inačica izvorne stranice od 23. lipnja 2011. (Wayback Machine) (preuzeto 25. ožujka 2013. dopusnicom)
  5. ri-nadbiskupija.hr [neaktivna poveznica] (preuzeto 25. ožujka 2013. s dopusnicom)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]