Kozala

Izvor: Wikipedija

Mjesni odbor Grada Rijeke
Kozala
Kozala s Trsata
Osnovni podatci
Površina 60,68 ha
Stanovništvo (2001.) 6170
Vijeće Mjesnog odbora
Predsjednik Loris Rak (SDP)
Broj članova 5
Sjedište Volčićev trg 2, Rijeka
Crkva Sv. Romualda i Svih Svetih

Kozala je mjesni odbor Grada Rijeke.

Zemljopis

Stanovništvo

Vijeće mjesnog odbora

Vijeće mjesnog odbora ima pet članova s predsjednikom Lorisom Rakom (SDP).[1]

Povijest

Gospodarstvo

Spomenici i znamenitosti

Naziv Goljak za taj brijeg izgubio se nakon što su od 1627. godine riječki isusovci izgrađivali na vrhu brijega Kalvariju, do koje su vodile duge stepenice s kapelama-poklonicima sa strane. Te kalvarijske stube nastale su kao pandan trsatskim u vremenu protureformacije kada su se franjevci i isusovci intenzivno angažirali oko propagande rimokatoličke vjere. Na brijegu, do kojega vode stube (Uspon M. Buonarroti), u prvo su vrijeme bila postavljena tri drvena križa, nešto kasnije tu je bila sagrađena Kalvarija s kamenim kipovima sa strana. Sačuvani se dio te Kalvarije nalazi u sklopu kompleksa naselja kao zaštićeni spomenik kulture. Po Kalvariji je, dakle, od 18. stoljeća brijeg dobio novo ime, da bi u naše vrijeme bio posve neispravno i bez potrebe preimenovan od građevinara u "Kozala II".[2]

Obrazovanje

  • osnovna škola "Kozala"[4]

Kultura

Šport

  • športska dvorana Dinko Lukarić iz 1974., namijenjena namjena za rukomet, košarku i odbojku
  • ženski boćarski klub "Kozala"

Ženski boćarski klub Kozala osnovan je 1983. godine. Usprkos negodovanju i ismijavanju muških kolega na Kozali, osvajale su prva mjesta na turnirima bivše države.

Izvori

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. http://www.rijeka.hr/VijecenbspMOKozalaArhivirana inačica izvorne stranice od 1. listopada 2015. (Wayback Machine) Napomena: pripadnost na kandidacijskoj listi na dan izbora 30.05.2010. (pristupljeno 22. kolovoza 2012.)
  2. http://www.rijeka.hr/Default.aspx?art=218Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2016. (Wayback Machine) (pristupljeno 22. kolovoza 2012.)
  3. http://www.kd-kozala.hr/default.aspArhivirana inačica izvorne stranice od 9. listopada 2015. (Wayback Machine) (pristupljeno 22. kolovoza 2012.)
  4. http://os-kozala-ri.skole.hr/Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. kolovoza 2012. (Wayback Machine) (pristupljeno 22. kolovoza 2012.)


Vanjske poveznice