Prizrensko-prištinska biskupija

Izvor: Wikipedija
Prizrensko-prištinska biskupija
Dioecesis Prisrianensis-Pristinensis
Područje
Država Kosovo
Metropolija sui iuris - izravno podređena Svetoj Stolici
Statistika
Površina 10.887 km2
Župe 24
Podatci
Obred Latinski
Osnovana 24. svibnja 2000. apostolska administratura
Uzdignuće 5. rujna 2018. biskupija
Katedrala Katedrala Majke Tereze u Prištini
Konkatedrala Gospe Pomoćnice u Prizrenu
Vodstvo
Papa Franjo
Biskup mons. Dodë Gjergji
Ostalo
Službene stranice http://www.kishakatolike.org/
Stanje od 2008.

Prizrensko - prištinska biskupija je jedina katolička biskupija na Kosovu i obuhvaća njegov cijeli teritorij.

Zemljopisni smještaj i status[uredi | uredi kôd]

Prizrensko-prištinska biskupija (lat. Dioecesis Prisrianensis-Pristinensis) je biskupija Rimokatoličke Crkve koja obuhvaća cijelo područje Kosova. Sjedište biskupije nalazi se u Prizrenu, a susjedište je u Prištini. Biskupija je ponovno ustanovljena 2018. godine i ima status sui iuris, odnosno izravno je podređena Svetoj Stolici.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sve do 2000. godine, područje današnje Prizrensko-prištinske biskupije nalazilo se u sastavu nekadašnje Skopsko-prizrenske biskupije. Odlukom Svete Stolice, tj. pape Ivana Pavla II. od 24. svibnja 2000. godine, spomenuta biskupija je razdjeljena na Skopsku biskupiju (za područje Republike Makedonije) i Prizrensku apostolsku administraturu (za područje Kosova).[2] Prilikom osnivanja, Prizrenska apostolska administratura (lat. Apostolica Administratio Prisrianensis) je stavljena pod neposrednu upravu Svete Stolice. U isto vrijeme, za prvog apostolskog administratora u Prizrenu imenovan je Marko Sopi (Mark Sopi), titularni biskup Celerine, koji je bio etnički Albanac rodom s Kosova.[3] Nakon njegove smrti početkom 2006. godine za novog apostolskog administratora u Prizrenu imenovan je Dodë Gjergji (Dodë Đerđi), titularni biskup Sapski, koji je takođe etnički Albanac rodom s Kosova.[4]

Prizrenska apostolska administratura je od svog osnivanja u sastavu Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, koja obuhvaća sve rimokatoličke i grkokatoličke biskupije na području Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

Odlukom Svete Stolice, tj. pape Franje od 5. rujna 2018. godine, dosadašnja Prizrenska apostolska administratura uzdignuta je u rang biskupije, sa službenim nazivom: Prizrensko-prištinska biskupija.[1] U isto vrijeme, dosadašnji apostolski administrator Dode Gjergji imenovan je prvim prizrensko-prištinskim biskupom.[4] Ovim odlukama, ispunjeni su raniji zahtjevi kosovskih katolika, koji su počevši od 2000. godine u nekoliko navrata upućivali molbe Svetoj Stolici za uzdignuće apostolske administrature u rang biskupije.

Pored ranijeg sjedišta pri staroj katedrali Naše Gospe u Prizrenu, Prizrensko-prištinska biskupija ima i novo upravno susjedište u Prištini, gdje je izgrađena katedrala Svete Majke Tereze iz Kalkute. Među kosovskim rimokatolicima koji su pod jurisdikcijom Prizrensko-prištinske biskupije, veliku većinu čine Albanci, ali i Hrvati u svojim starim enklavama, tj. u Letnici i Janjevu.

Apostolski administratori[uredi | uredi kôd]

Biskupi prizrensko - prištinski[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Diocese of Prizren-Prishtina
  2. Apostolic Administration of Prizren
  3. Bishop Marko Sopi
  4. a b Bishop Dodë Gjergji