Projekt Rijeke Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Zračna slika Mure

Projekt su pokrenuli Goran Šafarek i Tomislav Šolić, na temelju višegodišnjih iskustava na rijekama. Osnovni je ideja projekta popularizacija hrvatskih rijeka, ali i uvođenje novog shvaćanja rijeka zasnivanog na modernim znanstvenim metodama. Cilj projekta je izdavanje nacionalne monografije o rijekama, izložbe, predavanja, brošure i ostalog materijala.

O rijekama Hrvatske[uredi | uredi kôd]

Rijeke Hrvatske dio su europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj Hrvatskoj još uvijek neprepoznate kao takve, naročito njihov turistički potencijal i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas ne postoji literatura koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu.

Kada govorimo o hrvatskim rijekama treba imati na umu i činjenicu da se Hrvatska, upravo zahvaljujući izdašnosti njihovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja s dovoljnim zalihama pitke vode.

Krajolik od sedre u krških rijeka

Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogromna sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje. Nasuprot tome, gospodarenje rijekama u Hrvatskoj je zastarjelo.

Prema pripadnosti slivu hrvatske rijeke možemo podijeliti na rijeke Dunavskog porječja (Crnomorski sliv), odnosno rijeke Jadranskog sliva. No, uzmemo li u obzir reljef odnosno geološku podlogu kojom teku onda je podjela hrvatskih rijeka znatno kompleksnija. Primjerice,rijeka Kupa pokazuje koliko je složena hidrografska mreža Hrvatske. Izvor joj je u Gorskom kotaru smješten svega petnaestak km zračne linije od Jadranskog mora, a čije vode teku prema nekoliko 1000 km udaljenom Crnom Moru.

O projektu[uredi | uredi kôd]

Cilj projekta “Rijeke Hrvatske”:

  • pokrenuti nacionalnu kampanju za zaštitu naših rijeka
  • educirati hrvatsku javnost o našim rijekama
  • utjecati na sve segmente društva (politiku, javnost, državne službe, škole...) s ciljem očuvanja naših rijeka kao dijela naše i europske prirodne baštine

Ciljevi izdavanja monografije “Rijeke Hrvatske”:

  • objediniti sve naše rijeke pod jednim naslovom
  • formirati literaturu korisnu, zanimljivu i dostupnu svim čitateljima
  • objaviti knjigu kojom ćemo u svakoj prilici dostojno moći predstavit

Projekt je pokrenut u lipnju 2009. godine izložbom fotografija u Studentskom centru u Zagrebu. Izdavač knjige je Veda.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]