Goran Šafarek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Goran Šafarek
Goran Safarek.jpg
Goran Šafarek (2008.)
Rođenje 28. travnja 1977.
Koprivnica
Prebivalište Koprivnica
Državljanstvo hrvatsko
Poznat po Biologija

Goran Šafarek Koprivnica, 28. travnja 1977., hrvatski je biolog, publicist, istraživač, fotograf, redatelj i snimatelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Goran Šafarek rođen je u Koprivnici gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematički fakultetu u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak – asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora. Sudjelovao je na projektu Jadran (Hrvatski nacionalni monitoring program Jadranskog mora). Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica.

Znanstveni i stručni rad[uredi | uredi kôd]

Sudjelovao je na brojnim projektima poput projekta UNDP-a na restauraciji močvarnih staništa uz rijeku Dravu, na predloženom projektu UNESCO-vog Biosfernog rezervata Drava-Mura te na biološkoj inventarizaciji uz rijeku Dravu pod vodstvom Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), RiverWatch i dr. Godine 2008. radio je inventarizaciju ptica i biljaka, a 2009. inventarizaciju staništa u Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut te potom kartiranje staništa Drave. Zabilježio je da se na Velebitu, nakon pedeset godina opet u Hrvatskoj pojavila rijetka vrsta ptice Charadrius morinellus. Radio je na više projekata povezanih s turizmom i održivim razvojem uz rijeku Dravu – izrada biciklističkih staza, poučnih staza, brošura, kasnije na razvoju turizma promatranja ptica. Radi na razvoju ekološkog turizma i turizma promatranja ptica. Surađivao je s Turističkom zajednicom grada Nina. Radio je na projektu UNDP-a (COAST program) na zaštititi i održivom razvoju muljevito-pjeskovitih staništa Zadarske županije. Godine 2008. s Tomislavom Šolićem započeo je nacionalni projekt Rijeke Hrvatske. Glavni ciljevi projekta su promocija hrvatskih rijeka i njihova zaštita. Od 2011. posvetio se Hrvatskoj, zaštiti prirode, održivom razvoju, promociji kroz filmove i knjige.[1]

Fotografija[uredi | uredi kôd]

Goran Šafarek na snimanju divljih ptica 2005. godine u Venezueli

Autor je nekoliko samostalnih fotografskih izložbi (Džungle – Muzej Koprivnica, Džungle - Prirodoslovni muzej u Zagrebu, Ušće Mure – Galerija Koprivnica, Zelena planeta – Koprivnica, Rijeke Hrvatske – Galerija SC u Zagrebu i druge). Fotografije su objavljivane na razglednicama i kalendarima. Održao je više znanstveno popularnih predavanja širom Hrvatske, na temu Drave, ekspedicija po tropima i drugo.

Časopisi[uredi | uredi kôd]

Objavio je preko sto članaka (i tekstove i fotografije) u različitim časopisima: Meridijani, National Geographic, GEO, Playboy, Jet Set, Moj planet, Putovanja, Croatia Airlines, Naturfoto (Njemačka), Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume. U Playboyu je uz brojne članke objavljivao i serijal kolumni Iz dnevnika istraživača.

Istraživačke ekspedicije[uredi | uredi kôd]

Bio je sudionik ekspedicija Ande−Amazona 2000., Madagaskar 2001., Kostarika 2003., Madagaskar 2004., Venezuela 2005., Madagaskar 2007., Južna Afrika 2008., Ekvador 2009., Andamani 2010. i Šri Lanka 2010. Glavni ciljevi istraživanja posljednjih nekoliko ekspedicija bili su: rasprostranjenost, filogeografija i evolucija gmazova i vodozemaca tropskih područja. U Južnoj Africi je sudjelovao na projektu SARCA, odnosno na izradi Crvene knjige ugroženih vrsta gmazova Južne Afrike, Lesota i Svazilanda. U Ekvadorskoj Amazoni istraživao je evoluciju otrovnih, šarenih žaba. Prvi je došao do otkrića predacije osa na visećim nakupinama jaja (na drveću i grmlju) arborealnih žaba (Wasp predation on Malagasy frog egg clutches, Salamandra) na Madagaskaru. Surađivao je s lokalnim znanstvenicima i Sveučilištem u Braunschweigu, u Njemačkoj. Prilikom tih istraživanja otkriveno je i desetak vrsta vodozemaca i gmazova. Najspektakularnije je bilo otkriće šarene zmije u Nacionalnom parku Masoala na Madagaskaru. Također je, za Madagaskarsku državnu agenciju ANGAP, sudjelovao u izradi pješačkih staza u Nacionalnom parku Ranomafana te općenito u razvoju turizma Madagaskara.[2]

Publicistika[uredi | uredi kôd]

Goran Šafarek je objavio više knjiga prirodne tematike, među kojima Rijeke Hrvatske, Životinje Hrvatske, Priroda Hrvatske, Vodena blaga Hrvatske, Divlja priroda Hrvatske, Ušće Mure hrvatska Amazona, Crna Mlaka, a sudjelovao je kao koautor u još desetak knjiga. [3]

Film[uredi | uredi kôd]

Od 2008. godine orijentirao se i na snimanje filmova. U suradnji s Hrvatskom televizijom snimio je dokumentarne filmove: Tajna šarene evolucije, Džungla u oceanu i Povratak zelenog raja, Crna Mlaka, Ušće Mure – hrvatska Amazona, Šoderica – podravsko more,[4]a za mađarski NP Dunav Drava i hrvatsku udrugu Zeleni Osijek snimio je film Srednje Podunavlje - srce europske divljine. Filmovi su uvršteni u program međunarodnih filmskih i TV festivala: Bar u Crnoj Gori, Beogradu (Green Screen Fest) i Sarajevu (Jahorinafest). 2017. godine snima film Sirija – zemlja na raskrižju,[5] koji je snimljen usred sirijskog rata, a emitiran je na HTV-u. 2019. dovršava film Zeleni krvotok Hrvatske koji je također emitiran je na HTV-u,[6]a međunarodna inačica Rivers of Croatia emitiran je na nekoliko europskih televizija.[7]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

 • 2010. – specijalna nagrada za filmove Džungla u oceanu i Povratak zelenog raja na Green Fest festivalu u Beogradu [8]
 • 2011. – medalja grada Koprivnice za sveukupni doprinos promicanju vrijednosti prirode u svrhu održivog razvoja[9]
 • 2013. – dm green city nagrada za film Srednje Podunavlje – srce europske divljine [10]
 • 2017. – nagrada za najbolju kratki film Šoderica - Podravsko more na Zagreb tourfilm festivalu[11]
 • 2019. – nagrada Velebitska degenija za najbolju fotografiju, priznanje Hrvatskog novinarskog društva[12]


Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. safarek.com - o nama, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 2. Safarek.com - Ekspedicije, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 3. prirodahrvatske.com, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 4. Drava.info - Zavirite u podvodni svijet Šoderice s Goranom Šafarekom, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 5. HAVC - Sirija - zemlja na raskrižju, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 6. 'Ovdje se krije pravo bogatstvo!': domaći znanstvenik snimio materijal neviđen kod nas, otkrio nam je zašto je nakon svega šokiran i deprimiran, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 7. 3boxmedia.com - Rivers of Croatia, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 8. https://greenfest.rs/green-fest-2010/ Greenfest.rs - Festival u brojkama, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 9. https://koprivnica.hr/koprivnica/javna-priznanja-i-nagrade/ koprivnica.hr - Javna priznanja i nagrade, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 10. http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=46584 osijek031.com Vukovar: "Srednje Podunavlje – srce europske divljine" u popratnom programu 7.Vukovar film festivala, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 11. Balduči film - Podravsko more, pristupljeno 22. ožujka 2021.
 12. www.hnd.hr - VELEBITSKU DEGENIJU DOBILI ŽELJKO BUKŠA, MIRJANA ŽUGEC-PAVIČIĆ, JAGODA BASTALIĆ I GORAN ŠAFAREK, pristupljeno 22. ožujka 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]