Propikonazol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Propikonazol
C₁₅H₁₇Cl₂N₃O₂
Propikonazol
Propikonazol
IUPAC nomenklatura 1-[ [2-(2,4-dichlorophenyl)-4-propyl-1,3-dioxolan-2-yl]methyl]-1,2,4-triazole
Ostala imena
Identifikacijski brojevi
CAS broj 60207-90-1
EC broj 262-104-4
PubChem broj 43234
Osnovna svojstva
Molarna masa
Relativna molekulska masa {{{molarna masa}}}
Izgled
Struktura
Sigurnosne upute
Znakovi opasnosti
Nepoznati znak opasnosti
nepoznat znak opasnosti
SI-sustav mjernih jedinica korišten je gdje god je to moguće. Ukoliko nije drugačije naznačeno, upisane vrijednosti izmjerene su pri standardnim uvjetima.
Portal:Kemija

Propikonazol je triazolni fungicid, također poznat i kao DMI ili demetilcijsko inhibitorni fungicid zbog vezivanja za i inhibicuju enzima 14-alfa demeteilaze, prekursora ergoszterola. Bez koraka demetilacije, ergosterol se ne ugrađuje u staničnu membranu gljivica te se zaustavlja stanični rast.

Poljoprivreda[uredi | uredi kôd]

Propikonazol se koristi u poljoprivredi kao sistemski fungicid na travnjacima za uzgoj sjemena i estetski ili sportsku namjenu, usjevima pšenica, kulturama gljive, usjevima kukuruza, divljih riža, kikirikija, badema, sirka, zobi, vočnjacima s orasima, marelicama, breskvama, nektarinama, šljivama, suhim šljivama i limunom. Također se koristi u kombinaciji s permetrinom za zaštitu drveta. Propikonazol je mješavina četiri stereoizomera prvi put razvijen 1979. u tvrtki Janssen Pharmaceutica. Propikonazol ima jaka supresivna svojstva na australske tepih bube Anthrenocerus australis.

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]