Prostitucija u Urugvaju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Prostitucija u Urugvaju je ozakonjena 2002. godine donošenjem Zakona o spolnom (seksualnom) radu.[1] Iako prije toga nije bila ozakonjena, nije bila ni protuzakonita niti zabranjena, ali nije se smjela javno oglašavati niti iznuđivati.[2]

Prema zakonu je propisano da se prostitucija provodi u javnim kućama odnosno bordelima ili na urugvajskom španjolskom casas de masajes i wiskherias. Ukoliko bordel nema dozvolu ili dolazi do narušavanja javnog reda i mira policija ih može kazniti novčano ili zatvaranjem obrta na određeno vrijeme. Također, javne kuće ne smiju se graditi blizu škola, bolnica, kazališta i drugih kulturnih ustanova već na osamljenim mjestima. Također, ne smiju se graditi niti u obiteljskim naseljima.

I Javne kuće se nalaze u sustavu oporezivanja (fiskalizacije), pa moraju izdati račun kupcu za svoje usluge. Također, bordeli plaćaju porez na promet i dodanu vrijednost.

Bordeli zapošljavaju i liječnike koji moraju pregledati "kupce" nakon pruženih usluga. Ako dođe do zaraze, prevozi ih se u najbližu bolnicu ili kliniku na račun javne kuće.

Svi radnici u javnim kućama nalaze se u posebnom zapisniku (registru), kako bi se spriječili nezakonski načini iznude ili u krajnju ruku kaznili.

Značajan udio u broju prostitutki čine useljenici Dominikanci i njihovi potomci, kojima je to glavna gospodarska grana u Urugvaju.[3]

Nasilje nad radnicima u bordelima i spolnim uslugama je kažnjivo zakonom na dva načina: visokim novčanim i zatvorskim kaznama.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zakon br. 16.832: Spolni rad. Parlament Urugvaja. (9. srpnja 2002.) Arhivirano s izvorne stranice 26. siječnja 2015. Pristupljeno 26. siječnja 2015. (šp.)
  2. 10. članak saziva Parlamenta o spolnom radu. (2004.) Arhivirano s izvorne stranice 22. srpnja 2014. Pristupljeno 22. siječnja 2015. (šp.)
  3. Tu zarađujemo dobar novac!. El País. (26. travnja 2014.) (šp.)
  4. "No hay excusas", la campaña de Inau y contra la explotación sexual de niños y jóvenes. El Observador. (9. travnja 2013.) Arhivirano s izvorne stranice 15. lipnja 2013. (šp.)