Zemljopis Urugvaja

Izvor: Wikipedija
Zemljopis Urugvaja
Kontinent Južna Amerika
Koordinate 33°00′N, 56°00′E
Površina 176.215 km²
Obalna crta 660 km
Granice Argentina: 579 km
Brazil: 985 km
Najviša točka Cerro Catedral (514 m)
Najniža točka Atlantski ocean (0 m)
Najduža rijeka Río Negro

Urugvaj (špa. República Oriental del Uruguay) je država u Južnoj Americi, na obali Atlantskog oceana između Argentine i Brazila. Nalazi se između 53° i 58° zapadne geografske dužine i 30° i 35° južne geografske širine. Na zapadu graniči s Argentinom, na sjeveru i sjeverozapadu s Brazilom, a na jugoistoku je omeđen Atlantskim oceanom.

Geološka podloga Urugvaja sastoji se uglavnom od metamorfnih stijena, intruzija i pretkambrijskih slojeva, koji su pokriveni paleozojskim i mezozojskim naslagama. U središnjem su dijelu Urugvaja te stare naslage pokrivene horizontalnim permskim slojevima, a u sjevernome dijelu, u porječju rijeke Paraná, trijaskim pješčenjacima. Metamorfne stijene i graniti pojavljuju se na površini samo u istočnom i južnome dijelu.

U morfološkom pogledu Urugvaj se sastoji od primorske nizine na jugu i jugoistoku, pobrđa Cuchilla Grande (299 m) i Cuchilla de Haedo (294 m) u unutrašnjosti, aluvijalne doline rijeke Río Negro i ravnjaka na zapadu, koji se spuštaju u nizinu rijeke Urugvaj. Niska i pješčana obala na istoku lagunskoga je tipa.

Klima je suptropska, topla i vlažna s prosječnom srpanjskom temperaturom (godišnje doba je zima) od 10 °C na jugu i 12 °C na sjeveru i siječanjskom (ljeto) od 22 °C na jugoistoku i 24 °C na jugozapadu. Godišnja količina oborina iznosi u primorju 1000 mm, u sjeveroistočnome dijelu 1200 do 1400 mm, u unutrašnjosti 850 do 900 mm. Hladni južni vjetar (pampero) snizuje povremeno temperaturu na –3 °C do –5 °C.

Riječna mreža je gusta i obilna vodom. Gotovo 2/3 Urugvaja odvodnjava se rijekom Urugvaj, kojoj je najveći pritok Río Negro. Manji dio voda otječe u jezero Mirim (Merín) i u estuarij La Plate. Plovne rijeke su samo Urugvaj i Río Negro. Veća su jezera Mirin i Río Negro. Najveći dio Urugvaja pokriva savana s galerijskim šumama duž rijeka. Suptropske šume po riječnim dolinama i pristrancima pobrđa u unutrašnjosti sastoje se uglavnom od mimoza, mirta i lovora. U istočnome primorju rastu na pješčanim dinama lovori i eukaliptusi.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Urugvaj - Hrvatska Enciklopedija, pristupljeno 22. ožujka 2016.