Pušipel

Izvor: Wikipedija
Pušipel
Boca pušipela iz jedne od međimurskih vinarija
Boca pušipela iz jedne od međimurskih vinarija
Država Hrvatska
Regija Vinogradarska regija Kontinentalna Hrvatska
Podregija Zagorje-Međimurje
Vinogorje Međimurje
Boca pušipela proizvedena u jednoj od međimurskih vinarija

Pušipel (ili pošipel) je sorta bijelog grožđa iz Međimurskog vinogorja, područja na krajnjem sjeveru Republike Hrvatske. Sinonimi sorte su moslavac i šipon u Hrvatskoj, u Sloveniji šipon, u Mađarskoj furmint, u Njemačkoj, u Austriji mosler. Sinonima ima ukupno 151.

Svojstva i varijante[uredi | uredi kôd]

Vino od pušipela sadrži 10-15% alkohola i obilje ukupnih kiselina. Ima diskretni sortni miris i osvježavajući okus, umjereno je aromatičan, te je prikladan uz mnoga jela međimurske kuhinje, pogotovo ona koja sadrže masnije sastojke. Boja vina je svjetlija slamnato-žuta.

Na tržištu se prodaje u kvalitetnim varijantama classic i prestige. Prva predstavlja vino iz redovite berbe, a druga obuhvaća predikatna vina kasnijih berbi. U pogledu temperature, najbolji je ako se servira na temperaturi između 10 i 12 °C.

Povijest i zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prema dostupnim izvorima, prvi zapisi o pušipelu potječu iz prve polovice 19. stoljeća, kada se spominje u vinogradima na području naselja Dragoslavec Breg. Kasnije se grožđe pod tim nazivom prestalo proizvoditi, pa je u drugoj polovici 20. stoljeća široj vinskoj klijenteli bilo poznato kao šipon, ili rijeđe moslavac.

Stari se naziv revitalizirao tek prije nekoliko godina, i to na inicijativu međimurskih vinara, koji su mahom okupljeni u udruzi „Hortus Croatiae“ (Hrvatski cvjetnjak). Vinova loza zasađena za njegovu proizvodnju obuhvaća površinu od oko 500 hektara. Danas je pušipel postao prestižna autohtona robna marka Međimurskog vinogorja.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]