Pušipel

Izvor: Wikipedija
Pušipel
Boca pušipela iz jedne od međimurskih vinarija
Boca pušipela iz jedne od međimurskih vinarija
Boca pušipela iz jedne od međimurskih vinarija
Država Hrvatska
Regija Vinogradarska regija Kontinentalna Hrvatska
Podregija Zagorje-Međimurje
Vinogorje Međimurje
Boca pušipela proizvedena u jednoj od međimurskih vinarija

Pušipel (ili pošipel) je vrsta bijelog vina iz Međimurskog vinogorja, područja na krajnjem sjeveru Republike Hrvatske. Proizvodi se iz bijele vinske sorte grožđa koja je u Hrvatskoj najpoznatija kao moslavac, u Sloveniji kao šipon, u Mađarskoj kao furmint, a u Njemačkoj i Austriji kao mosler.

Svojstva i varijante[uredi | uredi kôd]

Pušipel sadrži u pravilu 10-13% alkohola i obilje ukupnih kiselina. Ima diskretni sortni miris i osvježavajući okus, umjereno je aromatičan, te je prikladan uz mnoga jela međimurske kuhinje, pogotovo ona koja sadrže masnije sastojke. Boja vina je svjetlija slamnato-žuta.

Na tržištu se prodaje u kvalitetnim varijantama classic i prestige. Prva predstavlja vino iz redovite berbe, a druga obuhvaća predikatna vina kasnijih berbi. U pogledu temperature, najbolji je ako se servira na temperaturi između 10 i 12 °C.

Povijest i zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prema dostupnim izvorima, prvi zapisi o pušipelu potječu iz prve polovice 19. stoljeća, kada se spominje u vinogradima na području naselja Dragoslavec Breg. Kasnije se vino pod tim nazivom prestalo proizvoditi, pa je u drugoj polovici 20. stoljeća široj vinskoj klijenteli bilo nepoznato. Koristilo se, naime, ime šipon, odnosno moslavac.

Stari se naziv revitalizirao tek prije nekoliko godina, i to na inicijativu međimurskih vinara, koji su mahom okupljeni u udruzi „Hortus Croatiae“ (Hrvatski cvjetnjak). Vinova loza zasađena za njegovu proizvodnju obuhvaća površinu od oko 500 hektara. Danas je pušipel postao prestižna autohtona robna marka Međimurskog vinogorja.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]