Quake

Izvor: Wikipedija
Quake
logo prve videoigre serijala Quake
Proizvođačid Software
Distributer(i)GT Interactive
Dizajner(i)John Romero
American McGee
Sandy Petersen
Tim Willits
Programer(i)John Carmack
Michael Abrash
John Cash
SerijalQuake serijal
Nadnevak izlaska22. lipnja 1996.
Žanr(ovi)Pucačina iz prve osobe
Način(i) igreJedan igrač (Single player)
Više igrača (Multiplayer)
Dobna granicaESRB: Mature (M)
ELSPA: 15+
OFLC: MA 15+
PlatformaAmiga 68k
Linux
Windows
Macintosh
Playstation
Nintendo 64
Sistemski zahtjeviWindows: Pentium 90 MHz, 16 MB RAM
Ulazni uređajiMiš i tipkovnica
Medij(i)1 CD-ROM
Kronologija sezona

(—)
Quake 2
(—)

Quake je znanstveno-fantastična računalna igra koju je 22. lipnja 1996. godine proizveo Id Software i izdao GT Interactive. Radi se o pucačini iz prvog lica. Nadahnuta je dijelima pisca znanstvene fantastike Howarda Phillipsa Lovecrafta i gotičkom književnošću. Nastavila se na način igre i tehnologiju svojeg prethodnika, videoigre Doom i njezinih nasljednika.

Godine 1997. napravljen je nastavak, Quake 2, koji po priči i izgledu sličniji igrama iz serijala Doom, negoli Quakeu. Dvije godine kasnije predstavljena je multiplayer pucačina iz prvog lica Quake III Arena, a 2005. godine izdan je Quake 4 koji je sadržajem nastavak drugog dijela serijala. Godine 2022. godine izdana je Quake Champions kao pucačina iz prvog lica.

Quake je ujedno i prva igrica koja je koristila potpuni 3D rendering, za razliku od prijašnjih igara istoga žanra koje su umjesto 3D modela koristile sličice ljepljene na sliku („sprites”).

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Čovječanstvo je otkrilo teleportacijska vrata koja zloupotrebljava izvanzemaljska neprijateljska sila poznata pod kodnim imenom „Quake”. Zemaljske vlasti šalju posebnu vojnu jedinicu mornara kroz portal u strani svijet Quakea, no čitava jedinica stradava izuzev jednoga vojnika koji mora sam pronaći način kako neutralizirati prijetnju po planet Zemlju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Quake koji govori o videoigrama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.