Quake engine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Quake engine
Proizvođačid Software
Žanr(ovi)Game engine

Quake Engine je PC Engine igre Quake. Engine je debitirao po prvi puta igrom "Doom" 1993. godine. Cijeli kod Quake engine-a je napisan u C programskom jeziku, te uz primjenu assemblera x86. Quake engine je prvenstveno zamišljen kao OpenGL Rendering engine, no kasnije su se i pojavile modifikacije za Direct3D. Engine je stvoren za 3d projekcije zatvorenih, uskih prostorija, s mogućnošću stvaranja i otvorenih prostora, no oni su bili ograničeni mogućnošću kretanja. Velik dio koda je napisao John Carmack, koji je u Quake engine popularizirao korištenje mnogih tehnologija kao što su BSP (Binary Space Partitioning - Optimizacija projekcije zatvorenih prostora), MD sustav animacija, te na kraju krajeva i popularnost OpenGL API-a. Quake engine je stvoren s takvim pristupom da su sadržaj igre i sam engine stvoreni odvojeno, stoga je Quake Engine korišten u mnogim drugim igrama kao Half Life, Call of Duty, Return to Castle Wolfenstein, Medal of Honor: Alied Assault i još nekim manje poznatim igrama. Osim "Quake Engine" naziva, ovaj engine se naziva još i id tech. Igre koje koriste Quake engine (id tech 1) su:

  • Doom - 1993.
  • Doom 2 - 1994.
  • Heretic - 1994.
  • Hexen - 1995.


Quake 2 Engine (id tech 2)[uredi | uredi kôd]

Quake 2 engine, je nasljednik originalnog Quake engine-a. Engine je debitirao s igrom Quake 2, te je ponudio bolje svjetlosne efekte, mogućnost igranja s više igrača (netcode), napredniji sustav animacija (MD2), te upotreba Dinamic Lynk Libray biblioteka. Engine je nazvan kao nasljednik originalnog id tech engine-a, stoga se naziva id tech 2 game engine. Korišten je u sljedećim igrama:

  • Quake 2 - 1997.
  • Heretic 2 - 1998.
  • Sin - 1998.
  • Soldier of Fortune - 2000.
  • Daikatana - 2000.


Quake 3 (id tech 3 engine)[uredi | uredi kôd]

ID Tech 3 je game engine koji je korišten u mnogim igrama, prvi put se pojavio u Quake 3 igri, 1999. godine. Engine je razvijen na osnovu id tech i id tech 2 engine-a, uvodi upotrebu Pixel I Vertex Shadera, kompleksne animacije (MD3), naprednij netcode, naprednij collision detection i fizikalni engine, kompleksniju geometriju, modele likova... Kao i svoji prethodnici korišten je u mnogim igrama, od kojih su najpoznatije Call of Duty (serial koji i dan danas velik dio koda upravo koristi iz Quake 3 enginea), Medal of Honor: Alied Assault, Return to Castle Wolfenstein, Wolfenstein: Enemy Teritory. Engine je i dalje se bazirao na BSP tehnologiji, stoga nije bio pogodan za renderiranje velikih prostora. Nudio je puno novih stvari u odnosu na tech 2, kao sto su upotreba shadera, naprednijih sjena i osvjetljenja, naprednij AI zasnovan na waypointsima, te na kraju krajeva i bolju optimizaciju. Engine je postao slobodan za download 2005. godine na id software službenoj stranici.