Call of Duty (serijal)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Call of Duty
CallofDutyLogo.svg
Izdavač(i) Activision

Square Enix

Distributer(i) Infinity Ward (2003-danas)

Treyarch (2005-danas) Sledgehammer Games (2011-danas)

Prva inačica Call of Duty (2003)
Posljednja inačica Call of Duty: Advanced Warfare (2014)
Nadnevak izlaska 2003. – danas
Žanr(ovi) pucačina iz prvog lica (FPS)

Call of Duty je serijal računalnih igara koje su po žanru pucačine u prvom licu. Serijal započinje na PC-u, a poslije su ga programeri i razvijatelji proširili na konzole te prenosive konzole. Većina igara je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, osim Call of Duty 4: Modern Warfare te Call of Duty: Modern Warfare 2, koji su smješteni u moderno doba.

Call of Duty su u izdavali Activision i Aspyr Media. Kreirali su ih uglavnom programeri iz Infinity Warda, no stvarali su ih i Treyarch, Gray Matter Interactive, Spark Unlimited, Pi Studios, Amaze Entertainment i Rebellion Developments, koristeći mnoge engine uključujući id Tech 3 te Treyarch NGL. Drugi proizvodi vezani uz ovu franšizu su akcijske figurice koje je dizajnirao Plan-B Toys i igra s kartama tvorca Upper Deck.

Najnoviji objavljeni nastavak je Call of Duty: Advanced Warfare, a iščekuje se i treći nastavak Black Ops-a.

Glavni serijal[uredi VE | uredi]

Call of Duty[uredi VE | uredi]

Call of Duty jest bazirana na Quake III: Team Arena engineu koja je puštena u prodaju 29. listopada 2003. Igru je napravio Infinity Ward, a izdavačem je bio Activision. Igra simulira pješačke i mehaničke borbe za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Call of Duty 2[uredi VE | uredi]

Call of Duty 2 je nastavak serijala Call of Duty. Razvijao ju je Infinity Ward, a izdao ju je Activision. Vrijeme radnje ove igre je Drugi svjetski rat i prati iskustva iz perspektive tri različita vojnika koji se nalaze u Crvenoj armiji, britanskoj vojci i američkoj vojsci. Izdavači su ju pustili u prodaju 25. listopada 2005. za PC, 13. lipnja 2006. za MAC OS X i 15. studenog 2005. za Xbox 360. Postoje i druge inačice koje se napravilo za mobilne telefone, džepna računala i Smartphonove.

Call of Duty 2 u Hrvatskoj je stekao mnoštvo obožavatelja i igrača u opciji igranja s više igrača. Neki od naših hrvatskih igrača su svjetski poznati po dobroj i kvalitetnoj igri.

Sjajni momci iz hrvatske reprezentacije u Call of Duty 2 kroz seriju pobjeda u finalu winner bracketa dočekali su i pobjednike looser bracketa – reprezentaciju Češke Republike.

U završnom susretu ovog prvenstva državâ je tron najjače nacije na ESL-u u igri Call of Duty 2 osvojila Hrvatska.

ESL - Electronic Sports League link - http://www.esl.eu/

Call of Duty 3[uredi VE | uredi]

Call of Duty 3 je treći dio serijala Call of Duty. Igru je napravio Treyarch i bila je prvim glavnim nastavkom serijala Call of Duty kojeg nije napravio Infinity Ward. Izašla je u prodaju na igračkim konzolama PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox i Xbox 360.[1]

Call of Duty 4: Modern Warfare[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare je četvrti nastavak glavnog serijala i razvijao ga je Infinity Ward. Prva je igra u serijalu čija radnja se ne odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Igru se izdalo za konzole kao što su Microsoft Windows, Nintendo DS, PlayStation 3 i Xbox 360 7. studenog 2007.. Maloprodajnu inačicu za Mac OS X je pustila u prodaju Aspyra u rujnu 2008. Do zaključno svibnja 2009. Call of Duty 4: Modern Warfare se prodalo u više od 13 milijuna kopija što ovu igru čini najuspješnijom u serijalu.[2]

Inačica nazvana Call of Duty: Modern Warfare: Reflex koju je izdao Treyarch je puštena u prodaju 10. studenog 2009., pored Call of Duty: Modern Warfare 2 i Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized.[3]

Call of Duty: World at War[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Call of Duty: World at War

Peti nastavak Call of Duty: World at War je napravio Treyarch. Igrača vraća ponovno u događanja u Drugom svjetskom ratu kao i kod ranijih nastavka serijala te ostaje zadnje nastavak čija je radnja cjelovito smještena u Drugi svjetski rat. 9. lipnja 2008. se potvrdilo da će peti serijal biti naziva Call of Duty: World at War i da će se radnja događati na pacifičkom bojištu i istočnom bojištu Drugog svjetskog rata. Igra koristi isti "engine" kao i Call of Duty 4. Call of Duty: World at War je izašao na tržište u inačicma za PC, PS3, Wii, Xbox 360 i Nitenod DS u Sjevernoj Americi 11. studenog 2008., a u Europi 14. studenog 2008. Do lipnja 2009. Call of Duty: World at War je prodan u više od 11 milijuna kopija.[4]

Call of Duty: Modern Warfare 2[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Modern Warfare 2[5] je šesti nastavak glavnog serijala. Napravljen od strane Infinity Warda, a izdana pod okriljem Activisiona.[6] Activision Blizzard službeno je predstavio Modern Warfare 2 11. veljače 2009.[7][8] Igra je puštena u cijelom svijetu u prodaju 10. studenog 2009. za Xbox 360, PlayStation 3 i Microsoft Windows.[5] Verzija za Nitendo DS nazvana Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized je puštena u prodaju zajedno sa verzijom Call of Duty 4: Modern Warfare za Wii.[9][10] Modern Warfare 2 je izravan nastavak igre Call of Duty 4 i nastavlja se sa istom pričom, koja se događa pet godina nakon priče iz prve igre i sadrži nekoliko istih likova.[11]

Call of Duty: Black Ops[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops je sedmi dio serijala Call of Duty. Igru počinjete kao Amerikanac Alex Mason kojem su isprali mozak i tijekom igre stalno priviđate Reznova. Reznova ćete vidjeti samo Vi i smatrat ćete ga prijateljem, ali on to zapravo nije. Na kraju igre shvatit će te da vam je on isprao mozak kako bi obavili njegov “prljavi” posao. Igra je službeno objavljena 9. studenog 2010. i očekuje se da će ovaj nastavak biti najprodavaniji do sada. Značajke igre su bitno nadograđene s novim oružjem kao što su samostrel sa snajperom i nove vrste streljiva. Igra je smještena u doba Hladnog rata, a radnja se odvija na mjestima kao što su Kuba i Vijetnam.

Call of Duty: Modern Warfare 3[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Modern Warfare 3 je osmi nastavak glavnog serijala. Napravljen od strane Infinity Warda, a izdana pod okriljem Activisiona. Igra je puštena u prodaju u studenom 2011. i oborila je sve rekorde prodavanosti. Modern Warfare 3 je izravan nastavak igara Call of Duty 4 i Call of Duty: Modern Warfare 2, a nastavlja sa pričom, nekoliko dana nakon završetka priče Modern Warfarea 2.

Call of Duty: Black Ops II[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops II je 9. nastavak serijala, a razvio ga je Treyarch te ga je Activision objavio (Square Enix za Japan). Objavljen 13. studenog 2012. godine za PlayStation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows i 18. studenog 2012. godine u Sjevernoj Americi, 30. studeni 2012 u Europi i Australiji za Wii U. Square Enix objavio igru za japansko tržište 22. studenog 2012. godini. U igri igrate uglavnom u ulozi Davida Masona, sina protagonista iz prvog nastavka Black Ops-a, Alexa Masona. Glavnina igre odvija se u 2025., dok je jedan dio igre smješten je u 80-te godine prošloga stoljeća gdje igrate u ulozi sada umirovljenog Franka Woodsa.

Call of Duty: Ghosts[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Ghosts je deseti nastavak Call of Duty serijala. U prodaju je pošten u zimu 2013. godine. Glavni tvorci igrice su kompanija Infinity ward i Activision. Igriva je na sljedećim konzolama: Playstation 3, Playstation 4, Xbox one, Xbox 360, Wii U i PC. Igrica sadržava tri "moda": singleplayer (u kojoj rješavate priču sami), multiplayer (igrate "Public match" online s drugim igračima ili "Private match" offline s svojim prijateljima itd.) i treći "mod" extincion koji možete prelaziti sami ili uz pomoć drugih igrača, ubijati izvanzemaljce. Call of Duty: Ghosts je klasična arkadna pucačina s puno efekata i solidnom grafikom u kojoj pokušavate ubiti neprijatelje.

Call of Duty: Advanced Warfare[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Advanced Warfare je 11. ujedno i posljednji do sada nastavak Call of Duty serijala. Razvijen je od strane Sledgehammer Games i objavljen od strane Activisiona. Igra je izdana za Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 i Xbox One 4. studenog, 2014. Smještena je u 2050. godinu, a novina su mnoštvo novih oružja, exosuit koji omogućuje velike skokove i mjenja dinamiku multiplayera.

Call of Duty: Black Ops III[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops III najavljen je u 2015., a u službenoj najavi za igru kao datum izlaska spominje se 11.6.2015., a vjerojatno će biti objavljena za PC i next-gen konzole. Igra će biti smještena još dalje u budućnost, gdje je tehnologija dovela do toga da "vojnik postaje oružje".

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. New Call of Duty skipping PC - Xbox 360 News at GameSpot
  2. Breckon, Nick (2009-05-07). Call of Duty 4 Sales Pass 13 Million Mark. Shacknews.
  3. McWhertor, Michael (4. kolovoza 2009.). Call of Duty: Modern Warfare Comes To Wii This November. Kotaku. pristupljeno 4. kolovoza 2009.
  4. McWhertor, Michael (15. lipnja 2009.). Call of Duty: World At War Tops 11 Million. Kotaku.
  5. 5,0 5,1 Modern Warfare 2 Coming November 10, 2009. Activision Publishing, Inc. (26. ožujka 2009.). pristupljeno 26. ožujka 2009.
  6. Infinity Ward enlisted for Call of Duty 6
  7. Ocampo, Jason (2009-02-11). Call of Duty: Modern Warfare 2 This Holiday. IGN. pristupljeno 2009-02-11
  8. Activision Announces ‘Guitar Hero 5,’ New ‘Tony Hawk,’ ‘Call of Duty: Modern Warfare 2,’ More At In-Game Ad Conference
  9. Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized in Development for Nintendo DS. IGN (2009-08-03). pristupljeno 2009-08-03
  10. Call of Duty: Modern Warfare Coming to Wii. IGN (2009-08-05). pristupljeno 2009-08-05
  11. Thorsen, Tor (2009-05-12). First Modern Warfare 2 details emerge. GameSpot. pristupljeno 2009-05-12

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Call of Duty (serijal)