Call of Duty (serijal)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Call of Duty
CallofDutyLogo.svg
Izdavač(i) Activision

Square Enix

Distributer(i) Infinity Ward (2003-danas)

Treyarch (2008-danas) Sledgehammer Games (2014-danas)

Prva inačica Call of Duty (2003.)
Posljednja inačica Call of Duty: Infinite Warfare (2016.)
Nadnevak izlaska 2003. – danas
Žanr(ovi) pucačina iz prvog lica (FPS)
Platforma PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PC

Call of Duty je serijal računalnih igara koje su po žanru pucačine u prvom licu. Serijal započinje na PC-u, a poslije su ga programeri i razvijatelji proširili na konzole te prenosive konzole. Igre koje su izašle do 2008, osim Call of Duty 4: Modern Warfare, su smještene u vrijeme Drugog svjetskog rata, a sve novije igre su smještene u moderno doba ili budućnost, osim Call of Duty: Black Ops koji se događa za vrijeme hladnog rata, te dijela singleplayera Call of Duty: Black Ops II koji se odvija za vrijeme 80-ih prošloga stoljeća.

Call of Duty su u izdavali Activision i Aspyr Media. Kreirali su ih uglavnom programeri iz Infinity Warda, no stvarali su ih i Treyarch, Gray Matter Interactive, Spark Unlimited, Pi Studios, Amaze Entertainment i Rebellion Developments, koristeći mnoge engine uključujući id Tech 3 te Treyarch NGL. Drugi proizvodi vezani uz ovu franšizu su akcijske figurice koje je dizajnirao Plan-B Toys i igra s kartama tvorca Upper Deck.

Najnoviji objavljeni nastavak je Call of Duty: Infinite Warfare.

Glavni serijal[uredi VE | uredi]

Call of Duty[uredi VE | uredi]

Call of Duty jest bazirana na Quake III: Team Arena engineu koja je puštena u prodaju 29. listopada 2003. Igru je napravio Infinity Ward, a izdavačem je bio Activision. Igra simulira pješačke i mehaničke borbe za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Call of Duty 2[uredi VE | uredi]

Call of Duty 2 je nastavak serijala Call of Duty. Razvijao ju je Infinity Ward, a izdao ju je Activision. Vrijeme radnje ove igre je Drugi svjetski rat i prati iskustva iz perspektive tri različita vojnika koji se nalaze u Crvenoj armiji, britanskoj vojci i američkoj vojsci. Izdavači su ju pustili u prodaju 25. listopada 2005. za PC, 13. lipnja 2006. za MAC OS X i 15. studenog 2005. za Xbox 360. Postoje i druge inačice koje se napravilo za mobilne telefone, džepna računala i Smartphonove.

Call of Duty 3[uredi VE | uredi]

Call of Duty 3 je treći dio serijala Call of Duty. Igru je napravio Treyarch i bila je prvim glavnim nastavkom serijala Call of Duty kojeg nije napravio Infinity Ward. Izašla je u prodaju na igračkim konzolama PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox i Xbox 360.[1]

Call of Duty 4: Modern Warfare[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare je četvrti nastavak glavnog serijala i razvijao ga je Infinity Ward. Prva je igra u serijalu čija radnja se ne odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Igru se izdalo za konzole kao što su Microsoft Windows, Nintendo DS, PlayStation 3 i Xbox 360 7. studenog 2007.. Maloprodajnu inačicu za Mac OS X je pustila u prodaju Aspyra u rujnu 2008. Do zaključno svibnja 2009. Call of Duty 4: Modern Warfare se prodalo u više od 13 milijuna kopija što ovu igru čini najuspješnijom u serijalu.[2]

Inačica nazvana Call of Duty: Modern Warfare: Reflex koju je izdao Treyarch je puštena u prodaju 10. studenog 2009., pored Call of Duty: Modern Warfare 2 i Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized.[3]

Call of Duty: World at War[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Call of Duty: World at War

Peti nastavak Call of Duty: World at War je napravio Treyarch. Igrača vraća ponovno u događanja u Drugom svjetskom ratu kao i kod ranijih nastavka serijala te ostaje zadnje nastavak čija je radnja cjelovito smještena u Drugi svjetski rat. 9. lipnja 2008. se potvrdilo da će peti serijal biti naziva Call of Duty: World at War i da će se radnja događati na pacifičkom bojištu i istočnom bojištu Drugog svjetskog rata. Igra koristi isti "engine" kao i Call of Duty 4. Call of Duty: World at War je izašao na tržište u inačicma za PC, PS3, Wii, Xbox 360 i Nitenod DS u Sjevernoj Americi 11. studenog 2008., a u Europi 14. studenog 2008. Do lipnja 2009. Call of Duty: World at War je prodan u više od 11 milijuna kopija.[4] Prvi je to nastavak koji uvodi zombije u serijal.

Call of Duty: Modern Warfare 2[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Modern Warfare 2[5] je šesti nastavak glavnog serijala. Napravljen od strane Infinity Warda, a izdana pod okriljem Activisiona.[6] Activision Blizzard službeno je predstavio Modern Warfare 2 11. veljače 2009.[7][8] Igra je puštena u cijelom svijetu u prodaju 10. studenog 2009. za Xbox 360, PlayStation 3 i Microsoft Windows.[5] Verzija za Nitendo DS nazvana Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized je puštena u prodaju zajedno sa verzijom Call of Duty 4: Modern Warfare za Wii.[9][10] Modern Warfare 2 je izravan nastavak igre Call of Duty 4 i nastavlja se sa istom pričom, koja se događa pet godina nakon priče iz prve igre i sadrži nekoliko istih likova.[11]

Call of Duty: Black Ops[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops je sedmi dio serijala Call of Duty. Igru počinjete kao Amerikanac Alex Mason kojem su isprali mozak i tijekom igre stalno priviđate Reznova. Reznova ćete vidjeti samo Vi i smatrat ćete ga prijateljem, ali on to zapravo nije. Igra je službeno objavljena 9. studenog 2010. i očekuje se da će ovaj nastavak biti najprodavaniji do sada. Značajke igre su bitno nadograđene s novim oružjem kao što su samostrel sa snajperom i nove vrste streljiva. Igra je smještena u doba Hladnog rata, a radnja se odvija na mjestima kao što su Kuba i Vijetnam.

Call of Duty: Modern Warfare 3[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Modern Warfare 3 je osmi nastavak glavnog serijala. Napravljen od strane Infinity Warda, a izdana pod okriljem Activisiona. Igra je puštena u prodaju u studenom 2011. i oborila je sve rekorde prodavanosti. Modern Warfare 3 je izravan nastavak igara Call of Duty 4 i Call of Duty: Modern Warfare 2, a nastavlja sa pričom, nekoliko dana nakon završetka priče Modern Warfarea 2.

Call of Duty: Black Ops II[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops II je 9. nastavak serijala, a razvio ga je Treyarch te ga je Activision objavio (Square Enix za Japan). Objavljen 13. studenog 2012. godine za PlayStation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows i 18. studenog 2012. godine u Sjevernoj Americi, 30. studeni 2012 u Europi i Australiji za Wii U. Square Enix objavio igru za japansko tržište 22. studenog 2012. godini. U igri igrate uglavnom u ulozi Davida Masona, sina protagonista iz prvog nastavka Black Ops-a, Alexa Masona. Glavnina igre odvija se u 2025., dok je jedan dio igre smješten je u 80-te godine prošloga stoljeća gdje igrate u ulozi sada umirovljenog Franka Woodsa.

Call of Duty: Ghosts[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Ghosts je deseti nastavak Call of Duty serijala. U prodaju je pošten u zimu 2013. godine. Glavni tvorci igrice su kompanija Infinity ward i Activision. Igriva je na sljedećim konzolama: Playstation 3, Playstation 4, Xbox one, Xbox 360, Wii U i PC. Igrica sadržava tri "moda": singleplayer (u kojoj rješavate priču sami), multiplayer (igrate "Public match" online s drugim igračima ili "Private match" offline s svojim prijateljima itd.) i treći "mod" extincion koji možete prelaziti sami ili uz pomoć drugih igrača, ubijati izvanzemaljce. Call of Duty: Ghosts je klasična arkadna pucačina s puno efekata i solidnom grafikom u kojoj pokušavate ubiti neprijatelje.

Call of Duty: Advanced Warfare[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Advanced Warfare je 11. nastavak Call of Duty serijala. Razvijen je od strane Sledgehammer Games i objavljen od strane Activisiona. Igra je izdana za Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 i Xbox One 4. studenog, 2014. Smještena je u 2050. godinu, a novina su mnoštvo novih oružja, exosuit koji omogućuje velike skokove i mjenja dinamiku multiplayera.

Call of Duty: Black Ops III[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Black Ops III najnoviji je nastavak Black Ops serijalu. Pušten je u prodaju 6.11.2015, za PC i next-gen konzole. Igra na Playstation 3 i Xbox 360 ne sadržava singleplayer kampanju. Igra je smještena još dalje u budućnost, gdje je tehnologija dovela do toga da "vojnik postaje oružje". Kampanja se može igrati od jednog do četiri igrača. Osim multiplayer, singleplayer i zombija, novi dio igre je Free Run u kojem se igrači mogu utrkivati.

Call of Duty: Infinite Warfare[uredi VE | uredi]

Call of Duty: Modern Warfare Remastered[uredi VE | uredi]

Call of Duty: WWII[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. New Call of Duty skipping PC - Xbox 360 News at GameSpot
 2. Breckon, Nick (2009-05-07). Call of Duty 4 Sales Pass 13 Million Mark. Shacknews.
 3. McWhertor, Michael (4. kolovoza 2009.). Call of Duty: Modern Warfare Comes To Wii This November. Kotaku. pristupljeno 4. kolovoza 2009.
 4. McWhertor, Michael (15. lipnja 2009.). Call of Duty: World At War Tops 11 Million. Kotaku.
 5. 5,0 5,1 Modern Warfare 2 Coming November 10, 2009. Activision Publishing, Inc. (26. ožujka 2009.). pristupljeno 26. ožujka 2009.
 6. Infinity Ward enlisted for Call of Duty 6
 7. Ocampo, Jason (2009-02-11). Call of Duty: Modern Warfare 2 This Holiday. IGN. pristupljeno 2009-02-11
 8. Activision Announces ‘Guitar Hero 5,’ New ‘Tony Hawk,’ ‘Call of Duty: Modern Warfare 2,’ More At In-Game Ad Conference
 9. Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized in Development for Nintendo DS. IGN (2009-08-03). pristupljeno 2009-08-03
 10. Call of Duty: Modern Warfare Coming to Wii. IGN (2009-08-05). pristupljeno 2009-08-05
 11. Thorsen, Tor (2009-05-12). First Modern Warfare 2 details emerge. GameSpot. pristupljeno 2009-05-12

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Call of Duty (serijal)