Call of Duty (serijal)

Izvor: Wikipedija
Call of Duty
ProizvođačInfinity Ward (2003–danas)
Treyarch (2005–danas)
Sledgehammer Games (2011–danas)
Raven (2013–danas)
Izdavač(i)Activision
Prva inačicaCall of Duty (2003.)
Posljednja inačicaCall of Duty: Vanguard (2021.)
Nadnevak izlaska2003.
Žanr(ovi)Pucačina iz prvog lica (FPS)
Način(i) igreSingleplayer, Multiplayer, Zombies
PlatformaPlayStation 4, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 2
Xbox One, Xbox 360, Xbox
Wii U, Wii, DS, GameCube
Microsoft Windows
macOS
N-Gage, iOS, Android, BlackBerry

Call of Duty je serijal računalnih igara koje su po žanru pucačine u prvom licu. Serijal je započeo na PC-u, a poslije su ga programeri i razvijatelji proširili na kućne konzole te dlanovne konzole. Igre koje su izašle do 2008., osim Call of Duty 4: Modern Warfare (2007.), su smještene u vrijeme Drugog svjetskog rata, a sve novije igre su smještene u moderno doba ili budućnost, osim Call of Duty: Black Ops (2010.) koji se događa za vrijeme hladnog rata, dijela radnje Call of Duty: Black Ops II (2012.) koji se odvija za vrijeme 80-ih godina prošlog stoljeća i Call of Duty: Black Ops IIII (2018.) čija je radnja smještena u bliskoj budućnosti. Call of Duty: WWII (2017.) je prva igra iz tog serijala nakon World at War čija je radnja smještena u Drugom svjetskom ratu.

Activision drži prava i izdaje nove. Igre su uglavnom radili programeri iz Infinity Warda, no stvarali su ih i studiji Treyarch, Gray Matter Interactive, Spark Unlimited, Pi Studios, Amaze Entertainment, Rebellion Developments i Sledgehammer Games koristeći mnoge engine uključujući id Tech 3, Treyarch NGL i IW Engine. Drugi proizvodi vezani uz ovu franšizu su akcijske figurice koje je dizajnirao Plan-B Toys i igra s kartama tvorca Upper Deck.

Najnoviji objavljeni nastavak je Call of Duty: Vanguard (2021.)

Glavni naslovi franšize[uredi | uredi kôd]

Naslov Opis
Call of Duty Call of Duty koristi engine Quake III:Team Arena, a pušten je u prodaju 29. listopada 2003. Igru je napravio Infinity Ward, a izdao ga je Activision. Igra simulira pješačke i mehaničke borbe za vrijeme Drugoga svjetskog rata.
Call of Duty 2 Call of Duty 2 je drugi nastavak serijala Call of Duty. Igru je razvio Infinity Ward, a izdao ju je Activision. Vrijeme radnje ove igre je smješteno tokom Drugog svjetskog rata i prati iskustva iz perspektive tri različita vojnika koji se nalaze u Crvenoj armiji, britanskoj vojsci i američkoj vojsci. Puštena je u prodaju 25. listopada 2005. za Microsoft Windows, 13. lipnja 2006. za macOS i 15. studenog 2005. za Xbox 360.
Call of Duty 3 Call of Duty 3 je treći nastavak serijala Call of Duty. Igru je napravio Treyarch i bila je prvi glavni nastavak serijala Call of Duty kojeg nije napravio Infinity Ward. Izašla je u prodaju za PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox i Xbox 360.[1]
Call of Duty 4: Modern Warfare Call of Duty 4: Modern Warfare je četvrti nastavak glavnog serijala i razvijao ga je Infinity Ward. Prva je igra u serijalu čija radnja se ne odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Igra je dostupna za Microsoft Windows, Nintendo DS, PlayStation 3 i Xbox 360 od 7. studenog 2007. Maloprodajnu inačicu za macOS je pustila u prodaju Aspyra u rujnu 2008. Do svibnja 2009. Call of Duty 4: Modern Warfare je prodan u više od 13 milijuna kopija.[2] Activision je 10. studenog 2009. izdao Call of Duty: Modern Warfare: Reflex za Wii uz Call of Duty: Modern Warfare 2 i Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized.[3]
Call of Duty: World at War Peti nastavak Call of Duty: World at War je napravio Treyarch. Igrača vraća radnju ponovno u događanja u Drugom svjetskom ratu kao i kod ranijih nastavka serijala. Activision je 9. lipnja 2008. potvrdio da će se peti nastavak zvati Call of Duty: World at War i da će se radnja događati na pacifičkom i istočnom bojištu Drugog svjetskog rata. Igra koristi isti engine kao i Call of Duty 4: Modern Warfare. Call of Duty: World at War je izašao na tržište 11. studenog 2008. za Microsoft Windows, PlayStation 3, Wii, Xbox 360 i Nintendo DS, a do lipnja 2009. Call of Duty: World at War je prodan u više od 11 milijuna kopija.[4] World at War je ujedino i prvi Call of Duty sa zombijima.
Call of Duty: Modern Warfare 2 Call of Duty: Modern Warfare 2[5] je šesti nastavak glavnog serijala. Napravljen je od strane Infinity Warda, a izdan pod okriljem Activisiona.[6] Activision Blizzard je službeno predstavio Modern Warfare 2 11. veljače 2009.[7][8] Igra je puštena u prodaju 10. studenog 2009. za Xbox 360, PlayStation 3 i Microsoft Windows.[5] Verzija za Nitendo DS nazvana Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized je puštena u prodaju zajedno s Call of Duty: Modern Warfare: Reflex za Wii.[9][10] Modern Warfare 2 je izravan nastavak igre Call of Duty 4 i nastavlja radnju koja se događa pet godina nakon prve igre i sadrži nekoliko istih likova.[11]
Call of Duty: Black Ops Call of Duty: Black Ops je sedmi nastavak serijala Call of Duty. Igru počinjete kao Amerikanac Alex Mason kojem su isprali mozak i tijekom igre stalno priviđate Reznova. Reznova ćete vidjeti samo Vi i smatrat ćete ga prijateljem, ali on to zapravo nije. Igra je službeno objavljena 9. studenog 2010. Igra je uvela nova oružja kao što su samostrel sa snajperom i nove vrste streljiva. Igra je smještena u doba hladnog rata, a radnja se odvija na mjestima kao što su Kuba i Vijetnam.
Call of Duty: Modern Warfare 3 Call of Duty: Modern Warfare 3 je osmi nastavak glavnog serijala. Napravljen je od strane Infinity Warda, a izdan pod okriljem Activisiona. Igra je puštena u prodaju u studenom 2011. Modern Warfare 3 je izravan nastavak igara Call of Duty 4: Modern Warfare i Call of Duty: Modern Warfare 2, a nastavlja s radnjom nekoliko dana nakon završetka radnje Modern Warfare 2. Activision je 2016. u prodaju pustio Call of Duty: Modern Warfare Trilogy (sadrži sve igre iz Modern Warfare trilogije) za Xbox 360 i PlayStation 3.
Call of Duty: Black Ops II Call of Duty: Black Ops II je deveti nastavak serijala. Razvio ga je Treyarch, a Activision objavio. Objavljen 13. studenog 2012. godine za PlayStation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows, te 18. studenog 2012. godine za Wii U. Square Enix je objavio igru za japansko tržište 22. studenog 2012. godine. U igri igrate uglavnom u ulozi Davida Masona, sina protagonista iz prvog nastavka (Call of Duty: Black Ops), Alexa Masona. Glavnina radnje igre odvija se u 2025., dok je jedan dio igre smješten 80-te godine prošloga stoljeća gdje igrate u ulozi sada umirovljenog Franka Woodsa.
Call of Duty: Ghosts Call of Duty: Ghosts je deseti nastavak serijala. U prodaju je pošten u 5. studenog 2013. godine. Razvio ga je Infinity ward, a objavio Activision. Dostupna je za PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, Wii U i Microsoft Windows. Igrica sadržava tri "moda": singleplayer (u kojoj rješavate priču sami), multiplayer (igrate "Public match" online s drugim igračima ili "Private match" offline sa svojim prijateljima itd.) i treći "mod" Extincion (izumiranje) koji možete preći sami ili uz pomoć drugih igrača i pritom ubijati vanzemaljce. Kad je izašao je bio predmet sprdnje zbog najave na E3 sajmu iste godine.
Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare je jedanaesti nastavak Call of Duty serijala. Razvijen je od strane Sledgehammer Games i objavljen od strane Activisiona. Igra je izdana za Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 i Xbox One 4. studenog 2014. Smještena je u 2050. godinu, a dodano je mnogo novih oružja i exo odijelo koji omogućuje velike skokove i mijenja dinamiku multiplayera.
Call of Duty: Black Ops III Call of Duty: Black Ops III je dvanaesti nastavak serijala. Pušten je u prodaju 6. studenog 2015. za Microsoft Windows, PlayStation 4 i Xbox One. Igra za PlayStation 3 i Xbox 360 ne sadržava singleplayer kampanju. Igra je smještena u još dalju u budućnost, gdje je tehnologija dovela do toga da "vojnik postaje oružje". Kampanja se može igrati od jednog do četiri igrača. Osim multiplayer, singleplayer i zombija, novi dio igre je Free Run u kojem se igrači mogu utrkivati u exo odijelima.
Call of Duty: Infinite Warfare Call of Duty: Infinite Warfare je trinaesti nastavak serijala. Infinite Warfare donosi 3 jedinstvena game moda: Campaign, Multiplayer i Zombies. Igra je smještena u alternativnu budućnost u kojoj su ljudi putovali do zvijezda i kolonizirali Mars.
Call of Duty: Modern Warfare Remastered Call of Duty: Modern Warfare Remastered je poboljšana verzija COD 4: MW. U početku je bio dostupan samo uz deluxe verziju Infinite Warfare (uz koji je izašao 2016.), no od 2017. je zasebno dostupan na disku i digitalno. Dostupan je za PlayStation 4, Xbox One i Microsoft Windows.
Call of Duty: WWII Call of Duty: WWII je četrnaesti nastavak serijala. Pušten je u prodaju 3. studenog 2017. za Xbox One, PlayStation 4 i Microsoft Windows. Radnja je smještena tijekom Drugog svjetskog rata na europskim bojištima. Osim što igra ima singleplayer i multiplayer mod ima i poseban Nazi-Zombi mod, u kojem su nacisti živi mrtvaci. 21. travnja 2017. Activision je najavio kako će WWII ujedno biti i prva igra u kojoj nema automatske obnove energije lika od prvog Call of Duty naslova. To znači da se igrač mora oslanjati na liječnike u igri.
Call of Duty: Black Ops IIII Call of Duty: Black Ops IIII je petnaesti nastavak serijala. Igra je u prodaji od 12. listopada 2018. Igra ima multiplayer s osam modova i 14 mapa, potpuno novi battle royale mod zvan Blackout s najvećom mapom koju je serijal ikada vidio, kao i najrazvijeniji co-op mod sa zombijima do sada. Po prvi put u povijesti serijala, Call of Duty: Black Ops IIII ne donosi nikakvu singleplayer kampanju.[12][13]
Call of Duty: Modern Warfare 2019. Call of Duty: Modern Warfare (2019) Igra je u prodaji od 25. listopada 2019. za Xbox One, PlayStation 4 i Microsoft Windows. Igra ima puno akcije, a u isto vrijeme vrlo je emotivna, kontroverzna i hrabra. Modern Warfare koristi sasvim novi engine. Single-player kampanja prati dvije istovremeno povezane radnje - jednu u kojoj možemo igrati vojnika specijalnih američkih postrojbi, dok smo u drugoj pobunjenički vojnik na Bliskom Istoku. U kampanji se vratio legendarni lik Captain Price. Također, tu je multiplayer i kooperativni mod koji ne uključuje zombije. Igra kroz multiplayer podržava i cross-platformu u kojima mogu prisustvovati igrači svih spomenutih platformi odjednom. Postoji i Warzone mode, odnosno tzv. battle royale mode.[14][15]
Call of Duty: Black Ops Cold War Call of Duty: Black Ops Cold War drži radnju u hladnom ratu. Izašao je 13. Studenog 2020.
Call of Duty: Vanguard Call of Duty: Vanguard je sedamnaesti nastavak serijala. Igra je u prodaji od 5. listopada 2021. za PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox serija X i serija S i Microsoft Windows. Igra je smještena u Drugom svjetskom ratu, osim singleplayer-a, postoji i multiplayer te zombie mode.
Call of Duty: Modern Warfare II Modern Warfare II je nadolazeća Call of Duty igra te je osamnaesti nastavak. Igra izlazi 28. listopada 2022. godine i radnja igre je ujedno i nastavak Call of Duty: Modern Warfare 2019. Developer igre je Infinity Ward. Uz Modern Warfare II dolaze uskoro i dvije nove battle royale igre Warzone 2.0 za Microsoft Windows i next generation konzole nešto kasnije ove godine te Warzone Mobile za mobitele. [16][17]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. New Call of Duty skipping PC - Xbox 360 News at GameSpot. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. srpnja 2011. Pristupljeno 14. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Breckon, Nick. 7. svibnja 2009. Call of Duty 4 Sales Pass 13 Million Mark. Shacknews
  3. McWhertor, Michael. 4. kolovoza 2009. Call of Duty: Modern Warfare Comes To Wii This November. Kotaku. Pristupljeno 4. kolovoza 2009.
  4. McWhertor, Michael. 15. lipnja 2009. Call of Duty: World At War Tops 11 Million. Kotaku
  5. a b Modern Warfare 2 Coming November 10, 2009. Activision Publishing, Inc. 26. ožujka 2009. Pristupljeno 26. ožujka 2009.
  6. Infinity Ward enlisted for Call of Duty 6. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2011. Pristupljeno 14. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  7. Ocampo, Jason. 11. veljače 2009. Call of Duty: Modern Warfare 2 This Holiday. IGN. Pristupljeno 11. veljače 2009.
  8. Activision Announces 'Guitar Hero 5,' New 'Tony Hawk,' 'Call of Duty: Modern Warfare 2,' More At In-Game Ad Conference. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2008. Pristupljeno 14. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  9. Call of Duty: Modern Warfare: Mobilized in Development for Nintendo DS. IGN. 3. kolovoza 2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. kolovoza 2011. Pristupljeno 3. kolovoza 2009.
  10. Call of Duty: Modern Warfare Coming to Wii. IGN. 5. kolovoza 2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. kolovoza 2009. Pristupljeno 5. kolovoza 2009.
  11. Thorsen, Tor. 12. svibnja 2009. First Modern Warfare 2 details emerge. GameSpot. Pristupljeno 12. svibnja 2009.
  12. Belan, Igor. 24. listopada 2018. Recenzija. HCL Zanemaren tekst "Call of Duty: Black Ops 4" (pomoć)
  13. Peraić, Hrvoje. 13. listopada 2018. Call of Duty: Black Ops 4. FFA. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. studenoga 2018. Pristupljeno 3. prosinca 2018.
  14. Rukavina, Damir. 4. lipnja 2019. Activision je predstavio Call of Duty za 2019. tportal.hr. Pristupljeno 4. lipnja 2019.
  15. Žalac, Zoran. 30. svibnja 2019. Najavljen Call of Duty Modern Warfare sav brkat, mračan, ozbiljan. hcl.hr. HCL.hr. Pristupljeno 30. svibnja 2019.
  16. Middler, Jordan. 7. prosinca 2021. 'Call of Duty Warzone' is coming to mobile according to reports. NME (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  17. Announcing Call of Duty®: Modern Warfare® II. www.callofduty.com (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Call of Duty (serijal)