Quarto d'Altino

Izvor: Wikipedija
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Država Italija
Stanovništvo 28.622 (2010.)
Quarto d'Altino na karti Venecijanska laguna
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune

Quarto d'Altino je grad u Venetu u Sjevernoj Italiji od 8.082 stanovnika[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest naselja neraskidivo je povezana s antičkim gradom jadranskih Veneta Altinumom, koji je za Rimljana postao municipij.

Altinum je bio važna trgovačka luka u Venecijanskoj laguni, ali je nakon što ga je prvi put razorio Atila 452., potpuno napušten u sljedećim stoljećima. Njegovi stanovnici potražili su sigurniji dom na otocima lagune u Veneciji, Torcellu, Muranu, Buranu. Ruševine antičkog Altina postale su kamenolom iz kojeg se izvlačio materijal za gradnju novih objekata.

Nakon toga se vjerojatno u vrijeme Langobarda razvilo u zapadnom dijelu teritorije grada malo selo oko kapele posvećene sv. Mihaelu Arkanđelu, nazvano: "del Quarto", to je bilo zato što je to naselje bilo udaljeno četiri rimske milje od rimskog Altinuma. Quarto je od 1177. bilo u biskupiji Torcello.[2]

Od 15. stoljeća kad je Mletačka republika otpočela s velikim melioracijskim radovima na isušivanju močvara na terenu Quarta d'Altina - otpočeo je i rast naselja. Od napoleonske vlasti San Michele del Quarto je općina. Pravi rast naselje je doživjelo tek početkom 20. stoljeća kad je tu izgrađena željeznička pruga Trst - Venecija i most preko rijeke Sile.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dato Istat al 31/05/2010Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. ožujka 2016. (Wayback Machine).
  2. Daniele Scomparin: La pieve di Casale sul Sile. Il territorio, le cappelle e i comuni minori, Piazza Editore - Silea, 1994. str. 44

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]