Quarto d'Altino

Izvor: Wikipedija
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Država Flag of Italy.svg Italija
Stanovništvo 28.622 (2010.)
Quarto d'Altino na karti Venecijanska laguna
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune

Quarto d'Altino je grad u Venetu u Sjevernoj Italiji od 8.082 stanovnika[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest naselja neraskidivo je povezana s antičkim gradom jadranskih Veneta Altinumom, koji je za Rimljana postao municipij.

Altinum je bio važna trgovačka luka u Venecijanskoj laguni, ali je nakon što ga je prvi put razorio Atila 452., potpuno napušten u sljedećim stoljećima. Njegovi stanovnici potražili su sigurniji dom na otocima lagune u Veneciji, Torcellu, Muranu, Buranu. Ruševine antičkog Altina postale su kamenolom iz kojeg se izvlačio materijal za gradnju novih objekata.

Nakon toga se vjerojatno u vrijeme Langobarda razvilo u zapadnom dijelu teritorije grada malo selo oko kapele posvećene sv. Mihaelu Arkanđelu, nazvano: "del Quarto", to je bilo zato što je to naselje bilo udaljeno četiri rimske milje od rimskog Altinuma. Quarto je od 1177. bilo u biskupiji Torcello.[2]

Od 15. stoljeća kad je Mletačka republika otpočela s velikim melioracijskim radovima na isušivanju močvara na terenu Quarta d'Altina - otpočeo je i rast naselja. Od napoleonske vlasti San Michele del Quarto je općina. Pravi rast naselje je doživjelo tek početkom 20. stoljeća kad je tu izgrađena željeznička pruga Trst - Venecija i most preko rijeke Sile.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dato Istat al 31/05/2010Inačica izvorne stranice arhivirana 26. ožujka 2016..
  2. Daniele Scomparin: La pieve di Casale sul Sile. Il territorio, le cappelle e i comuni minori, Piazza Editore - Silea, 1994. str. 44

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]