Radiotelevizija Slovenija

Izvor: Wikipedija
Radiotelevizija Slovenija
Radiotelevizija Slovenija
Vrsta odašiljanja Radio i televizija
Zemlja Slovenija
Početak prikazivanja 1. rujna 1928. (radio)
28. studenog 1958. (televizija)
Raniji nazivi Radio-Televizija Ljubljana
Službena stranica www.rtvslo.si

Radiotelevizija Slovenija (skraćeno RTV Slovenija) je javna i neprofitna slovenska radijska i televizijska ustanova, sa sjedištem u Ljubljani. Kao datum osnivanja uzima se 1. rujna 1928. godine, kada je osnovan Slovenski radio (tada Radio Ljubljana).

Radio[uredi | uredi kôd]

1. rujna 1928. godine, Radio Ljubljana počinje s eksperimentalnim emitiranjem. A do 28. listopada iste godine, počinju emitirati po radio programu. 11. travnja 1941. godine uništen je odašiljač u Domžalama od strane njemačkog ratnog zrakoplovstva. A po talijanskoj okupaciji Ljubljane radio preuzima talijanska kompanija EIAR. Radijska postaja Ljubljana se je ponovno oglasila na kraju Drugog svjetskog rata pod nazivom Radio svobodna Ljubljana (Radio slobodna Ljubljana) a 9. svibnja 1945. preimenovana je u Radio Slovenija.

Radijske postaje[uredi | uredi kôd]

RTV Slovenija upravlja s tri nacionalne i četiri regionalne radio postaje. Nacionalne postaje imaju sjedište u Ljubljani i emitiraju program na slovenskom jeziku. I radio signalom pokrivaju cijelu državu.

Regionalne radio postaje imaju sjedišta u regionalnim RTV centrima i emitiraju program na slovenskom jeziku i jeziku manjina. Dostupne su samo u određenim regijama.

Televizija[uredi | uredi kôd]

1. travnja 1948. godine osnovan je TV laboratorij u Ljubljani, a 28. studenog 1958. godine počinje s radom redovna postaja koja je bila zajednička za cijelu Jugoslaviju. 1960. godine rade prvo Eurovizijsko emitiranje skijaških skokova s Planice. 15. travnja 1968. prvi put emitiraju informativnu emisiju Dnevnik na slovenskom jeziku.

1971. godine počinje s emitiranjem TV Koper/Capodistria na slovenskom i talijanskom jeziku. To je prva dvojezična televizijska postaja u Sloveniji. 1984. uvodi se teletekst kao stalni TV servis, a 1989. godine Radio Ljubljana počinje emitirati RDS signal.

Televizijske postaje[uredi | uredi kôd]

RTV Slovenija upravlja s tri nacionalne i dvije regionalne televizijske postaje koje su po novom zakonu vidljive u cijeloj Sloveniji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]