Radiotelevizija Slovenija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radiotelevizija Slovenija
Radiotelevizija Slovenija
Vrsta odašiljanja Radio i televizija
Zemlja Flag of Slovenia.svg Slovenija
Početak prikazivanja 1. rujna 1928. (radio)
28. studenog 1958. (televizija)
Raniji nazivi Radio-Televizija Ljubljana
Službena stranica www.rtvslo.si

Radiotelevizija Slovenija (skraćeno RTV Slovenija) je javna i neprofitna slovenska radijska i televizijska ustanova, sa sjedištem u Ljubljani. Kao datum osnivanja uzima se 1. rujna 1928. godine, kada je osnovan Slovenski radio (tada Radio Ljubljana).

Radio[uredi | uredi kôd]

1. rujna 1928. godine, Radio Ljubljana počinje sa eksperimentalnim emitiranjem. A do 28. listopada iste godine, počinju emitirati po radio programu. 11. travnja 1941. godine uništen je odašiljač u Domžalama od strane njemačkog ratnog zrakoplovstva. A po talijanskoj okupaciji Ljubljane radio preuzima talijanska kompanija EIAR. Radijska postaja Ljubljana se je ponovno oglasila na kraju Drugog svjetskog rata pod nazivom Radio svobodna Ljubljana (Radio slobodna Ljubljana) a 9. svibnja 1945. preimenovana je u Radio Slovenija.

Radijske postaje[uredi | uredi kôd]

RTV Slovenija upravlja sa tri nacionalne i četiri regionalne radio postaje. Nacionalne postaje imaju sjedište u Ljubljani i emitiraju program na slovenskom jeziku. I radio signalom pokrivaju cijelu državu.

Regionalne radio postaje imaju sjedišta u regionalnim RTV centrima i emitiraju program na slovenskom jeziku i jeziku manjina. Dostupne su samo u određenim regijama.

Televizija[uredi | uredi kôd]

1. travnja 1948. godine osnovan je TV laboratorij u Ljubljani, a 28. studenog 1958. godine počinje sa radom redovna postaja koja je bila zajednička za cijelu Jugoslaviju. 1960. godine rade prvo Eurovizijsko emitiranje skijaških skokova sa Planice. 15. travnja 1968. prvi put emitiraju informativnu emisiju Dnevnik na slovenskom jeziku.

1971. godine počinje sa emitiranjem TV Koper/Capodistria na slovenskom i talijanskom jeziku. To je prva dvojezična televizijska postaja u Sloveniji. 1984. uvodi se teletekst kao stalni TV servis, a 1989. godine Radio Ljubljana počinje emitirati RDS signal.

Televizijske postaje[uredi | uredi kôd]

RTV Slovenija upravlja s tri nacionalne i dvije regionalne televizijske postaje koje su po novom zakonu vidljive u cijeloj Sloveniji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]