Rafflesiaceae

Izvor: Wikipedija
Rafflesiaceae
Rafflesia arnoldii, cvijet lešina
Rafflesia arnoldii, cvijet lešina
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Rafflesiaceae
Juss.

Rafflesiaceae, biljna porodica u redu malpigijolike s tridesetak vrsta[1] biljaka koja je dobila ime po rodu Rafflesia, cvijetu lešini, koji je ovo ime dobio po neugodnom smradu koji ispušta cvijet, kojim privlači kukce oprašivače.

Rafflesiaceae su paraziti na korijenima i stabljikama drugih biljaka, točnije endoparaziti, čiji su vegetativni organi toliko reducirani i modificirani da biljno tijelo postoji samo kao mreža končanih staničnih lanaca koji žive gotovo u cijelosti unutar tkiva biljke domaćina. Nemaju zelenog fotosintetskog tkiva, lišća, korijena ili stabljika u opće prihvaćenom smislu, iako u nekim vrstama postoje ostaci listova nalik ljuskama. Cvjetovi su, međutim, dobro razvijeni i mogu biti iznimno veliki.

Porodica je raširena u suptropskim krajevima jugoistočne Azije. Nekada je u nju bilo uključeno 7 rodova. Rodovi Bdallophytum i Cytinus se sada vode pod porodicu Cytinaceae, a Apodanthes i Pilostyles u Apodanthaceae.[2]

Rodovi[uredi | uredi kôd]

  1. Genus Rafflesia
  2. Genus Rhizanthes
  3. Genus Sapria

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 20th December 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2020. Pristupljeno 18. siječnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. EB
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Rafflesiaceae.
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Rafflesiaceae