Ramon Novarro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ramon Novarro in The Blue Book of the Screen.jpg

Ramon NOvarro, rođen kao Jose Ramón Gil Samaniego (Durango, 6. veljače 1899.Los Angeles, 30. listopada 1968.), meksički televizijski i filmski glumac, uz Rudolpha Valentina najpoznatiji seks simbol dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, jedan od uspješnih latinoameričkih glumaca u Hollywoodu na kome se gradila osobinska uloga "latino-ljubavnika" i jedan od rijetkih glumaca koji su ostvarili značajne dosege i u nijemom i u zvučnom filmskom stvaralaštvu.

Rođen kao jedno od trinaestero djece u meksičkom Durangu, još u djetinjstvu se s obitelji doselio u Los Angeles, u kojem je proveo ostatak života i izgradio glumačku karijeru. Veći dio karijere proveo je u natjecateljstvu s Valentinom s kojim se nadmetao u borbi za poznate glumice. Tako je glumio sa svim značajnim glumicama svoga vremena i to jednako uspješno i na nijemom i na zvučnom filmu.

Za života su ga pratile glasine o homoseksualnosti i sklonosti alkoholizmu, koje je više puta zanijekao, a bio je i optužen za promociju komunizma na pordučju Sjedinjenih Država zbog sudjelovanja na nedovršenom filmu s komunističkim konotacijama. Ubila su ga braća Paul i Tom Ferguson, koja su ga prethodno ucjenjivala za pružanje seksualnih usluga. Posmrtno je dobio zvijezdu na Hollywoodskoj stazi slavnih.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]