Ravanjsko polje

Izvor: Wikipedija

Ravanjsko polje je krško polje u Bosni i Hercegovini.

Administrativno pripada općini Kupres, Hercegbosanska županija. Smješteno je između planina Ravašnice, Ljubuše i Pakline, sjeverno od Tomislavgrada i Duvanjskog polja. Površina Ravanjskog polja iznosi 23 km2. Dugo je 7,5 kilometara i pruža se u pravcu sjeverozapad-jugoistok (dinarski smjer). Od Vukovskog polja na sjeveru je odvojeno Ravanjskim vratima. Na Ravanjskim vratima se nalaze prapovijesna gradina i nekropola stećaka koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.[1] Nekropola je uvrštena i na UNESCO-ov popis 30 zaštićenih lokaliteta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.[2]

Ravanjsko polje je jedno od najviših i najsušnijih krških polja u Dinaridima. Dno mu se nalazi na 1140 metara nadmorske visine, a polje nije plavljeno ni u najkišovitijim godinama. Kroz Ravanjska vrata iz Vukovskog polja prelazi ponornica Vođenica.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prapovijesna gradina i nekropola sa stećcima Ravanjska Vrata (Donja i Gornja nekropola)Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. ožujka 2014. (Wayback Machine), Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, preuzeto 23. ožujka 2014.
  2. Stećci Medieval Tombstones Graveyards na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Pristupljeno 17. srpnja 2016.