Ray Charles

Izvor: Wikipedija
Ray Charles
Ray Charles za klavirom
Ime u rodnom listuRaymond Charles Robinson
Poznat/a i kaoBrother Ray
The Genius
Rođen/a23. rujna 1930.
Albany, Georgia, SAD
Umro/umrla10. lipnja 2004. (sa 73 god.)
Beverly Hills, Kalifornija
Žanr/oviR&B, soul, blues, pop glazba, country, jazz, gospel
ZanimanjePjevač, pijanist, tekstopisac, glazbeni aranžer, vođa skupine
Instrumentvokal, glasovir, klavijature, alt saksofon
Producentska kućaAtlantic, ABC
AngažmanThe Raelettes
Internetska stranicaRayCharles.com
Nagrade
Dobitnik diskografske nagrade Porin[1][2]

Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona (Albany, Georgia, 23. rujna 1930.Beverly Hills, Kalifornija, 10. lipnja 2004.), američkog glazbenika. Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme "America the Beautiful" nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio.[3]

Frank Sinatra zvao ga je "jedinim pravim genijem u show biznisu",[3][4] a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.[5][6]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Počeci[uredi | uredi kôd]

Ray Charles 1960-ih

Rodio se u gradu Albanyu, država Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio obitelj vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počela ga je napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posljedica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluhe i slijepe u mjestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, ide živjeti samostalno. Nadaren za glazbu, svirao je klavir. Majka i otac mu umiru. 17 godina bio je teški ovisnik o heroinu. Uhićen je triput, ali nije bio u zatvoru nakon uspješnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uvjetne kazne 1966. godine. Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova. Poznata je pjesma „Hit the road Jack.“ Žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedala. Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak sa sedam različitih žena začeo je 12-ero djece, a nadživjelo ga je 21 unuče i petero praunučadi. U 73. godini umro je od bolesti jetre na Beverly Hillsu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.ihg.hr/dobitnici-po-godinama/2005-116
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. studenoga 2011. Pristupljeno 15. lipnja 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. a b "The Genius Of Ray Charles"Arhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2012. (Wayback Machine), an article about an 1986. segment on Charles from 60 Minutes
  4. Alex Regnery. 2006. 'Ray Charles' scheduled to 'Hit the Road,' come to Austin. The Daily Texan. Pristupljeno 25. studenoga 2006. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  5. Ray Charles. Van Morrison. Rolling Stone Issue 946. Rolling Stone. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. travnja 2010. Pristupljeno 23. svibnja 2007.
  6. The Immortals: The First Fifty. Rolling Stone Issue 946. Rolling Stone. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. lipnja 2008. Pristupljeno 23. svibnja 2007.