Razgovor:Émile Durkheim

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Émile Durkheim.
Rad na člancima
Pismohrane:

mislim da u ovom tumačenju dirkemovih podjela samoubistava nedostaje FATALISTIČKO samoubistvo. Pogledati u Gidensu Hvala! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.146.158.46 (razgovordoprinosi) 08:36, 11. ožujak 2008.

Remont[uredi kôd]

Bok svima koju su zainteresirani za Durkheima. Tek od nedavno uređujem na Wikipediji i zainteresiran sam za sociološke biografije. Uredio sam članak o Maxu Weberu koji je bio dosta slab. Namjeravam na isti način urediti i ovaj, i to po strukturi: 1) biografija, 2) glavne ideje; 3) kritika; 4) utjecaj na sociologiju. Za razliku od članka o Weberu, mislim da se na ovom može ˝spasiti˝ više teksta, iako je članak stilski neuređen, ponavlja neke stvari i iznosi subjektivne tvrdnje i negativne konotacije Durkheimovog rada. Na primjer, stalno se provlači teza da je njegov rad sociologizam što je vrlo površna tvrdnja. On se jest zalagao za proučavanje onoga što naziva društvene činjenice ali samo da bi ocrtao granice nove discipline koja tada nije postojala u sveučilišnim i istraživačkim kurikulumima. Stoga je ocjena da je njegov rad sociologizam površna, a i netočna. Radi se idejama koju su nastale pred više od 100 godina u drugačijem povijesnom kontekstu pa ih treba u tom svjetlu i promatrati. Sam opis i objašnjenje pojma sociologizam je u tekstu dosta loše. Isto je pogrešna teza o tome da je zagovornik liberalnog kapitalizma. Njegov je interes bio analiza i proučavanje društva u kojem je živio i nije imao nikakve političke motivacije da zauzme određeno stajalište prema kapitalizmu. Stoga je ta tvrdnja također pogrešna. Ocjena da je uotpistički prilazio ideji društva svetaca je subjektivna i nevažna za njegovu sociologiju religije. Do sada se u različitim udžbenicima nisam nikad susreo sa tom tvrdnjom i ne znam odakle dolazi.
Bez obzira na sve navedeno, općenito mislim da ima solidnih dijelova teksta pa pozivam sve koji su sudjelovali da se pridruže u stvaranju kvalitetnijeg članka i diskutiranju na stranicama za razgovor. Weber (razgovor) 20:02, 18. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]