Razgovor:Židovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Židovi.
Rad na člancima


Tko ime vremena, neka provjeri ovo.

--Ante Perkovic

linkovi na drzave[uredi]

Dio linkova na drzave u poglavlju Židovi u svijetu treba popraviti. Neki su crveni, a ne bi trebali biti, a i ostale bi bilo dobro pogledati.

--Ante Perkovic

Populacija[uredi]

Brojke o židovima u svijetu su glupost. Kao da ih je pisao osoba koja svugdje oko sebe vidi židove ??? Primjer po ovom članku u Sjedinjenim državama živi 5, 500,000 židova ( popis ispod ):

4,748,000, engleski. 140,000, hebrejski 266,000, judejsko-marokanski. Ruski Židovi, 354,000, ruski. 13,000, španjolski

Po podacima na CIA.gov u SAD osobe židovske vjere čine 1 % stanovništva to jest oko 3,000,000 ljudi. Slična glupost je pisala i za Zapadnu obalu. Nju sam promjenio, ali se ne želim dalje mješat da ne bi bio proglašen fašistom ili što slično. rjecina

Ako su podaci krivi, ispravi ih, vez straha od etiketiranja. Bez brige.

Sombrero

Podaci kojima barataju CIA i Joshuini od UN-a, neprekidno se apdejtuju i mijenjaju. Pratite kroz godinu udana pa ćete vidjeti što se dešava. CIA zato uvijek piše za koji mjesec u godini vrijede. Napravite usporedbu sa raznim izvorima isto se neće poklapati. -Židovi, i drugi na Zapadnoj obali specifičan su slučaj. Nitko ne zna koliko ih ima jer se neprekidno useljavaju i iseljavaju. Ta stranica nije ničija nego naša. Pisati o broju stanovništva može svako ako ima nekakav podatak i navede izvor i godinu. To što ima Židova širom svijeta, i to što neki sebe zovu Židovima a imaju žutu ili crnu kožu nisam ja kriv. Ne vidim ih samo ja, tu su i takvi su. Zašto bi to bila bedastoća. Rječina neka uđe malo u taj problem pa će vidjeti muke. Današnja CIA-ina stranica kaže da ih na Zapadnoj obali ima 187,000, bez Istočnog Jeruzalema (177,000), i to im je procjena za 7. mjesec 2004. I onaj uski dugački rep na kraju stranice o Židovima mi ide na živce. Čini ju ružnom i neuglednom Mislim da bi trebalo napraviti za njega stranicu 2 , recimo link populacija ili Židovi u svijetu. --Zeljko 12:08, 10. svibnja 2006. (CEST)

Prenio sam popis Židova u svijetu na Broj Židova u zemljama svijeta. Tamo se mogu navesti izvori za podatke. --Zmaj 12:21, 10. svibnja 2006. (CEST)

Glede Hazara[uredi]

Iz engleske wikipedije: odsjek

No modern mainstream scholars support this hypothesis. As Bernard Lewis writes:
This theory… is supported by no evidence whatsoever. It has long since been abandoned by all serious scholars in the field, including those in Arab countries, where the Khazar theory is little used except in occasional political polemics.

Genetic testing and DNA evidence
Recent DNA studies on the Y-Chromosome of Ashkenazi Jews showed they had an "extremely close affinity [with] non-Jewish Middle Eastern populations", indicating "a common Middle Eastern origin",[33] as does the mitochondrial DNA (mtDNA) of at least 40% of the current Ashkenazi population.[34] So although Khazars might have been absorbed into the Jewish population it is unlikely that they formed a large percentage of the ancestors of modern Ashkenazim.[35] --VKokielov 16:09, 27. kolovoz 2007. (CEST)

Jeroboam i Roboam[uredi]

Pod podnaslovom Kratka povijest do pada hrama u Jeruzalemu, kaže se "sjevernim kraljevstvom zavlada Solomonov sin Jeroboam, a južnim Rehoboam, brat Jeroboamov." Ovo je netočno. Roboam je bio Solomunov sin, no Jeroboam nije, niti je bio Roboamov brat. Nisu čak bili ni iz istog Izraelskog plemena. Evo što Biblija o ovome kaže:

http://hr.wikisource.org/wiki/Prva_knjiga_o_kraljevima_%28%C5%A0ari%C4%87%29/Glava_11.

26 I Jeroboam, sin Nebatov, Efraimej iz Serede - njegova se mati zvala Serua i bila je udovica - činovnik Salomonov, pobuni se proti kralju.

Molim da se ovaj dio teksta ispravi.

78.1.210.135 16:54, 27. ožujka 2010. (CET)

Izbor slika[uredi]

Od svih ljudi čija fotografija se može staviti u članak, baš Oskar Schindler, koji nije Židov, niti se igdje objašnjava kakve veze ima sa Židovima, i izvjesni Juca Chaves, navodno "poznati komičar". Ako se ograničimo na komičare, tu je Jerry Seinfeld, recimo, 100x poznatiji od Chavesa. Gdje su recimo znanstvenici - Einstein, Freud, Chomsky? Ne bih se previše petljao u odabir, dajem sugestije. Članak je suštinski nekompletan, naravno, pa ionako nema nekog jednostavnog načina da se poboljša. GregorB (razgovor) 21:09, 26. travnja 2014. (CEST)

Ako Shindler nije Židov, nema što raditi njegova slika u članku. --Argo Navis (razgovor) 21:50, 26. travnja 2014. (CEST)
A kroz kakve vi naočale gledate. Nije Židov, ali ima veze sa njima. Ni Custer nije Sioux, ali je utjecao na njihovi povijest, pa ni njegova slika nebi smetala na stranici, iako je zasada nema. --Zeljko (razgovor) 22:30, 26. travnja 2014. (CEST)