Razgovor:Andrija Artuković

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Andrija Artuković.
Rad na člancima
Pismohrane:


Untitled[uredi kôd]

Cijeli proces bio je maksimalno ispolitiziran. Na suđenju se za svjedoka pozivalo svakog tko je mogao reći išta što bi se dalo iskoristiti protiv optuženog. Bio je to veliki ideološko politički projekt. Na osnovu ovih rečenica ja mogu da zaključim da je bio nevin. Da niste malo pretjerali? Србислав 08:17, 1 August 2005 (CEST)

Ne, to bi bilo krivo zaključivanje. Ispolitiziranost procesa nema nikakve veze sa stvarnom krivnjom ili nevinošću optuženika. --Zmaj 10:13, 1 August 2005 (CEST)
Dobro, slažem se da ispolitizirano suđenje nema veze sa nevinošću, ali u tekstu nema ni jedne riječi o tome da li je kao ministar unutrašnjih poslova države u kojoj su sustavno počinjeni brojni zločini zaista kriv. Ovaj gornji citat me navodi (zaista nisam detaljno upućen u lik i dijelo Andrije Artukovića) na to da on zapravo bio nevin, a da je suđenje bilo komunistička namještaljka. Mislim da bi ovaj dio teksta trebalo preurediti. Србислав 10:50, 1 August 2005 (CEST)

Koliko god sam nacionalist i patriot znam da je Artuković bio pokvaren čovjek koji je zajedno s Antom Pavelićem prodao sveto tlo Italiji. Ako je Jasenovac hrvatski Auschwitz onda je Artuković hrvatski Himmler. Svejedno Srbislave, krivo interpretiraš riječi urednika. Artukoviću je suđeno 1986. godine, a komunisti su već tada dobro osjetili kako im vlast polako klizi iz ruku. Isto kako je Mao Ze Tung provodio kulturno revoluciju u Kini (koja je dakako bila puno veći događaj od suđenja luđaku iz "drugog rata" da se razumijemo), tako su i oni htjeli pokazati kako Jugoslavija pamti, kako mora postojati i kako je antifašizam njena glavna odrednica. Iza tog antifašizma se krije komunizam, zlo koje je u Jugoslaviji željelo prigrabiti vlast još prije nego se zvala Jugoslavijom te iskoristilo Drugi svjetski rat za ostvarenje tog pokvarenog cilja.

Artuković - žrtva?[uredi kôd]

Koji je razlog tome da se ovdje ne dozvoljava jednom ministru unutarnjih poslova NDH pripisati njegovo najznačajnije djelo, genocid? Zašto se podnaslovom ispod slike njega označava kao žrtvu, tim više što je to u suprotnosti sa njegovom nedvojbenom krivicom kako to i u tekstu dalje piše? Ovo se pitanje prije svega odnosi na onoga tko je promijenio podnaslov tako da je Artukovića predstavio kao žrtvu ('Zeljko'). Paladin.hr 09:41, 10. prosinac 2006. (CET)

Artuković kao ratni zločinac[uredi kôd]

Ne znam iz kojeg razloga nije moguće uređivati ovaj članak ali evo imam izvrstan izvor koji dokazuje da je Artuković ratni zločinac [1]

  1. Christopher H. Pyle, Extradition, Politics, and Human Rights [1], Temple University Press, 2001, ISBN 978-1-56639-823-7., str.133