Razgovor:Ante Gotovina

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ante Gotovina.
Rad na člancima


Zar nije Ante Gotovina rođen u Pakoštanima, a ne na Pašmanu ?? DivJak 17:49, 8. prosinca 2005. (CET)

Neznam, i ja sam mislio da je rođen u Pakoštanima. Pregledao sam sve druge jezike i svi koji spominju mjesto rođenja upisali su Pašman. Vjerojatno su svi informaciju o Pašmanu prepisali s optužnica. LalalaB 22:09, 10. prosinca 2005. (CET)
Ante Gotovina je ispravio suca u Haagu i rekao da je rođen u Zadru. 213.202.65.149 23:19, 12. prosinca 2005. (CET)
Ma i ja sam bila pogledala druge jezike wikija i isto tako svugdje Pašman, a svih ovih dana su se u hrvatskim medijima Pakoštane spominjale kao mjesto rođenja. No neka ostane za sada još Pašman
DivJak 20:03, 16. prosinca 2005. (CET)
Cini mi se da su u tuziteljstvu napisali krivo mjesto rodjenja, a svi prepisali s optuznica, jer je to navodno vjerodostojan dokument. Mislim da ima smisla da ako je rodjen u nekoj bolnici, da je rodjen u Zadru, a ne u Pakostanima ili na Pasmanu LalalaB 22:03, 17. prosinca 2005. (CET)

Kruzio sam Internetom u potrazi za informacijom, i velika vecina spominje Pašman kao mjesto rođenja. Nemam nikakve druge izvore... Croc-en-jambe

Ante Gotovina prema podacima sa Google-a rođen je na otoku Pašmanu.

Oni podaci koji govore da je rođen u Pakoštanima dolaze od tužiteljstva u Haagu. Da je rođen u bolnici to je istina jer smo se većina nas i rodili u bolnici. Otok Pašman i otok Ugljan su povezani mostom i nemaju bolnicu. Znači da se Gotovina rodio u zadarskoj bolnici ili mu je pri dolasku na ovaj svijet pomogla mjesna babica. Andrej Šalov 09:33, 18. prosinca 2005. (CET)

U doba kad se Gotovina rodio (1950-ih) malo je žena išlo roditi u bolnicu, uglavnom su rađale kod kuće. Pošto je njegova majka bila s otoka Pašmana, vrlo je vjerojatno da se tamo rodio. - Max 19:58, 18. siječnja 2006. (CET)

Uhićenje[uredi]

Evo nadopunio sam podatke o uhićenju, da ne bude baš potpuno šturo, iako mislim kako može i opširnije, možda svratim ovih dana pa još malo proširim. Ante, svi smo za te! Robert.

Pravopis[uredi]

Ako tko ima problema s pravopisom (tj. pristaša je, sada već nestajućega novosadskoga), neka pogleda stranice o toj problematici. Mir Harven 20:06, 12. prosinca 2005. (CET)

Ako tko želi informacije: http://hr.wikipedia.org/wiki/Pravopisna_pravila Mir Harven 22:35, 12. prosinca 2005. (CET)

Misliš na primjer na ovo: "podatak/podaci, a može i podatci"? LalalaB 23:26, 12. prosinca 2005. (CET)
Službeni hrvatski pravopis je 4. izdanje B-F-M, a ne A-S. Preporučeni je školski B-H-M. U tekstu u kojem je izvorno napisano "podatci", nema mijenjanja (kao ni za onaj u kojem piše "podaci"-za sada. Uskoro će, vjerujem, biti potpuno jednoznačno "podatci"). Dakle-nema promjena.Mir Harven 23:56, 12. prosinca 2005. (CET)

"Osumnjičenik"[uredi]

U uvodu u nekoj osobi trebaju stajati samo osnovne stvari koje opisuju tu osobu. To da je umirovljeni general svakako najbolje opisuje Gotovinu, ali to da ga je neki sud osumnjičio za nešto ne govori nam ništa o njemu. --Zmaj 12:44, 27. rujna 2006. (CEST)

Tkon[uredi]

IHMO je onaj <ref> za Tkon malo nesretno sročen. --dnik 02:14, 26. prosinac 2007. (CET)

France[uredi]

Hi. I can't speak croatian but I think this article can be enhanced about France. On the French Wikipédia, it says :
in Italy, Gotovina joins the "foreign legion" under the name of Ivan Grabovac. He is member of the 2nd REP (parachute), then commandos. There he meets Dominique and his brother colonel Philippe Erulin with whom he does foreign missions in Djibouti, Kolwezi or Ivory coast. After 5 years he leaves legion as Caporal-chef and becomes french in 1979. During 1980s he is officialy a diver in Calvi, but in reality, he works with security societies like KO International, and maybe too for the Service d'Action Civique, a kind of secret service. He also worked for people like Jean-Marie Le Pen (french nationalist) or his friends, for instance by comandos to stop unionists of the CGT (communists). He trained paramilataries in Guatemala, Paraguay, Turkey, Greece and Argentina. He met his wife in Columbia. In 1986, he was condamned to 5 years of prison for a robery but went out one year later (police ministry was then Charles Pasqua... founder of the Service d'action civique). In 1990, with two others (Paul Rochat and Christian Grégoire), he takes an hostage for ransom, Gérard Tourmetz who had to pay 350 000 francs (same in kunas). The two others were arrested but Gotovina escaped.
(sorry for the bad translation)

Molimo Vas da ne prenosite podmetanja Hrvatskoj i Gotovini. Gotovini se podmetalo raznim krivotvorinama (poput one da je bio osuđen za otmicu draguljara, kako bi ga se moralno diskreditiralo), a sve samo zbog činjenice da je 80-ih bio uvučen u unutarpolitičke sukobe u Francuskoj.
Ovdje je podnesak Haaškom tribunalu koji govori o tome [1]. Pročitajte prvih 10 stranica.
Za one koji su onda podmetali Gotovini, Human Rights Watch je izvijestio da je taj podmetatelj Paul Barril (zamjenik načelnika jedinice GIGN) možda umiješan i vrlo teške stvari str. 5., 6., 51., 52.... Dana 9. studenog 2005. Barril i još šestorica njegovih suradnika iz jedinice GIGN osuđeni su od strane francuskog suda za zločine koje su počinili (Agence france Press, Suđenje u svezi s prisluškivanjem u Francuskoj završilo osudom Mitterrandovih suradnika, 9. studenog 2005. str. 35.). Sve te stvari koje su ti likovi izvodili su poznate kao Francuski Watergate. Ta jedinica GIGN (izvorno osnovana kao antiteroristička jedinica odgovorna predsjedniku) redovno je sudjelovala u namještanju kaznenih predmeta u korist političkih ciljeva predsjednika Mitterranda. No, taj je tim zapravo prisluškivao novinare, odvjetnike i poduzetnike s ciljem otkrivanja neugodnih informacija i eliminiranja potencijalnih skandala.str. 16. (Svjedok je doslovno rekao "za prljave policijske poslove, za manipulaciju. Naredbe su stizale iz Mitterrandova ureda.") Barrill i GIGN bili su opsjednuti Gotovinom i Erulinom još od 1981.godine, kad je netko komandoski provalio u vojarnu Foix i ukrao oružje. 5. siječnja 1982. godine, francuska policija je uhitila prave provalnike koje nisu imale nikakve sveze ni s Gotovinom, ni Erulinom niti Legijom stranaca (UPI, Francuska policija otkrila je zalihu otetih strojnica, 5. siječnja 1982. godine str. 94.). Unatoč tome, zbog paranoje koja je vladala u bliskom krugu oko Mitteranda, koji su održavali psihozu državnog udara od strane «desničarskih revanšista», nastavljeno je s progonom Gotovine i Erulina (pripadnika francuske obavještajne službe DGSE). Za posljedicu je to imalo viktimizaciju brojnih osoba, uključujući Gotovinu i Erulina; izgleda da su čak razmatrali i atentat na njih dvojicu. Vođa GIGN-a i Barrilov šef Christian Prouteau (osuđen zajedno s Barrilom 2005. god.) čak je povezao budućeg francuskog Predsjednika Jacquesa Chiraca sa Erulinom (a samim time i Gotovinom) (spis GIGN od dana 2. ožujka 1982. str. 96.). Postali su žrtvom "sindroma Allende".
Sam Gotovina je više bio sporedan u svemu tome, jer se računalo sređivanjem njega srediti Erulina, koji je izgleda bio neznačajan lik. To ozračje paranoje u GIGN-u je dovelo do tog. To je napisao u svojoj knjizi sami Barril.
Francuske vlasti nikada nisu tražile izručenje generala Gotovine iz Hrvatske iz razloga što je on zapravo žrtva kriminalnog poduhvata, a ne pripadnik istog. 2001. su mu godine francuske vlasti izdale novu putovnicu.
Vrelo za sav ovaj gornji tekst mi je ovaj materijal. [2] Kubura (razgovor) 04:06, 19. travnja 2012. (CEST)

Odnos javnosti i medija[uredi]

Odnos javnosti i odnos medija (nije isto) prema Gotovini i optužnicama trebalo bi pomnije obraditi. Danas je nemoguće pročitati stare članke Ju. lista i ostalih EPH izdanja o Gotovini na njihovim stranicama. Npr. članak koji je objavljen neposredno prije presude koji je ostao sačuvan samo zahvaljujući vanjskim cache servisima (obavezno pročitati)

  1. http://74.6.238.254/search/srpcache?ei=UTF-8&p=http%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fsudac-meron-danas-ce-procitati-konacnu-presudu-hrvatskoj-dr--franje-tudmana%2F1066689&fr=hsusgo1&u=http://cc.bingj.com/cache.aspx?q=http%3a%2f%2fwww.jutarnji.hr%2fsudac-meron-danas-ce-procitati-konacnu-presudu-hrvatskoj-dr--franje-tudmana%2f1066689&d=27021664140662468&mkt=en-US&setlang=en-US&w=GcCdMfscF4g&icp=1&.intl=us&sig=NYJ.E6BAVzG.fupkVR1YTg--
  2. http://74.6.238.254/search/srpcache?ei=UTF-8&p=http://www.jutarnji.hr/sudac-meron-danas-ce-procitati-konacnu-presudu-hrvatskoj-dr--franje-tudmana/1066689&fr=hsusgo1&u=http://cc.bingj.com/cache.aspx?q=http://www.jutarnji.hr/sudac-meron-danas-ce-procitati-konacnu-presudu-hrvatskoj-dr--franje-tudmana/1066689&d=27021664140662468&mkt=en-US&setlang=en-US&w=GcCdMfscF4g&icp=1&.intl=us&sig=NYJ.E6BAVzG.fupkVR1YTg--

na stranicama Ju. lista zamijenjen je drugim kao što su uklonjeni i svi stari članci s tagom Ante Gotovina u kojem su ga opisivali kao kriminalca, a one koji ga podržavaju kao zatucane ultranacinaliste, klerofašiste itd. Ne znam kakvo je stanje po pitanju drugih medija, zanimljivo bi bilo također vidjeti što je radio RTL na svojim stranicama jer i oni su likovali zbog osuđujuće prvostupanjske presude i sl. Valjalo bi da se to u članku opiše. 83.131.229.33 17:20, 19. studenog 2012. (CET)

Evo još, Srbi pamte šta je Ju. list izmišljao pa se hvataju za to. [3] 89.172.194.147 20:14, 19. studenog 2012. (CET)


Odnos javnosti, medija i državnih institucija Za ovo zadnje evo dobar primjer malog čovjeka [4]

Dodati[uredi]

http://hr.wikisource.org/wiki/Otvoreno_pismo_dvanaestorice_hrvatskih_ratnih_zapovjednika_hrvatskoj_javnosti

slika[uredi]

Sloboda za hrvatske generale! - grafit u Osijeku.jpg

Za podnaslov reakcija hrvatske javnosti