Razgovor:Antonio Grossich

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Antonio Grossich.
Rad na člancima


Netko je bio ljubazan i umjesto mene napravio kategorizaciju ovog članka. Međutim, smatram da ga se ne može kategorizirati pod "Hrvatski političari", jer je Grossich bio izrazito talijanski orjentiran, dopisivao se s D'Annunziem itd itd, a sve u cilju da Rijeka bude pripojena Italiji. Uvrstio sam ga na hrvatsku wiki prvwenstveno zbog njegovih medicinskih dostignuća u Rijeci, a ne političke aktivnosti. Unaprijed zahvaljujem na izmjeni --alz 15:12, 10. prosinca 2005. (CET)


Slučajno sam (neulogirana na wiki) ja bila ta koja ga hrvatizirala :-( iz ne znanja naravno, jer biografije ne kategoriziramo po gradovima.

Kuda bi ga ti svrstao:

  • u Talijane hrvatskog porijekla ili
  • u Hrvate talijanskog porijekla ?

DivJak 16:18, 10. prosinca 2005. (CET)


definitivno Talijan hrvatskog porijekla, iako bi najbolje bilo "Fiuman". Rijeka u 2. polovini XIX. st. izrazito je kompleksan grad: mađarski grad u kojem žive Hrvati koji govore talijanski. Biti Fiuman netko tko nije Riječanin teško može shvatiti. Upravo bi ti korijeni multikulturalnosti za nas Riječane mogli biti razlog ponosa, no razdoblje fašizma u prvoj polovini XX. st. učinilo je da se i na pozitivne strane fiumanstva gleda u negativnom kontekstu. --alz 16:50, 10. prosinca 2005. (CET)


--- ---

Napravio sam malu izmjenu. Pisalo je militantni talijanski nacionalist i autonomaš. Talijanski nacionalisti su jedno, a riječki autonomaši nešto sasvim drugo. Toliko su se voljeli da su pucali jedni na druge u uličnim borbama 1920. i 1922. Nakon državnog udara 1921. autonomaška Vlada bježi u Kraljevicu, a Rijeku preuzimaju fašisti, odnosno talijanski nacionalisti. Također, mislim da nema potrebe ni za onim militantnim, bio je definitivno pro-talijanski orijentiran ali neznam ni jedan dokaz da je bio militantan. Grossich je smatrao da Rijeka mora pripasti Italiji i spasiti se 'Jugoslavenskog imperijalizma' (doslovno tako pišu tadašnje talijanske novine). Ako ga gledamo samo po tome sto je ostavio medicini, onda mu treba podici spomenik. --Contra 02:29, 3. siječnja 2006. (CET)