Razgovor:Ban

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ban.
Rad na člancima


Koliko je meni poznato ban je isključivo hrvatski vladarski naslov. Ali na bs. Wiki stoji:

Ban je naziv titule koja je korištena u nekoliko država u središnjoj i jugoistočnoj Evrope između 7. i 20. stoljeća.

Što sad? Da li oni time impliciraju da npr. Kulin ban nije bio Hrvat? Treba li im to spomenuti, te se onda, vjerojatno uvući u beskonačnu raspravu o, najvjerojatnije, porijeklu muslimana?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Green green grass of home (razgovordoprinosi)

Ne, banovi su postojali u nizu zemalja, ali je to, čini se, izvorno hrvatski naslov. Prvi put se spominje na području Hrvatske (ne baš u 7. stoljeću, nego malo kasnije). Osim u Bosni, banovi su bili i drugdje. Pa i Banat se zove Banat po banu i to ne po hrvatskom banu. U svakom slučaju, rasprave o člancima na bs wikipediji treba voditi na bs wikipediji, a ne ovdje.--Donatus 08:28, 30. kolovoz 2007. (CEST)

Dobro, znači bio sam u krivu što se tiče toga da je to isključivo hrvatski naslov. Ali bi to onda, u cilju objektivnosti, trebalo i u članku promijeniti.

--Green green grass of home 09:49, 30. kolovoz 2007. (CEST)

Oprostite, ali Banat se NE ZOVE po banu; bez obzira na njegovo ime, nikad nije imao bana.--93.141.73.153 12:13, 24. ožujak 2009. (CET)

Razdvajanje članka u više članaka[uredi]

Mišljenja sam da je tematika ovog članka suviše složena, budući da su tijekom povijesti, osim u Hrvatskoj, postojali i banovi u Bosni, kao i vojni zapovjednici s istovjetnom titulom u Mačvi, te da bi stoga ovaj članak mogao biti općeniti članak o tituli/titulama bana, a potom da se napišu dodatni članci - hrvatski ban, slavonski ban, bosanski ban i mačvanski ban. Molim da se prijedlog stavi na razmatranje. Walter9 (razgovor) 14:30, 8. ožujka 2016. (CET)