Razgovor sa suradnikom:Green green grass of home

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio Wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli!

--Edgar Allan Poe 17:42, 13. kolovoz 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Ako se slika nalazi na commonsu (što možeš vidjeti kad klikneš npr. na sliku na en wiki) nije ju potrebno postavljati na hr wiki. Wiki će vući sliku s commonsa. Face-smile.svg Pozdrav --MayaSimFan 08:13, 22. rujan 2007. (CEST)

Bok[uredi kôd]

Pozdrav!

Jesi li ti IP koji je pokrenuo raspravu o raznim reprezentacijama hokeja na travi? West Brom 4ever 16:45, 2. listopad 2007. (CEST)

kao prvo, molim da se suzdržiš od psovki, pogotovo u kafiću. nadalje, prstenovi i logo nisu uobičajeni način početka članka, i naposljetku, nijedan članak nije tvoj! to si već valjda i shvatio do sada.. članci su ti uistinu kvalitetni, iako je poželjno da smanjiš količinu uskličnika u člancima :) West Brom 4ever 16:30, 4. listopad 2007. (CEST)

Slika[uredi kôd]

Zamolio bih te da sliku Slika:Uvala Žurkovo.JPG staviš na [Zajednički poslužitelj] --Suradnik13 12:37, 23. prosinac 2007. (CET)

Na isti način kao i na hrvatsku wikipediju, isto moraš ispuniti onaj info o slici, i odabrati neku do ponuđenih licenci. Jednom kad je postaviš tamo, moći će se korisitit na svim wiki projektima. --Suradnik13 13:08, 23. prosinac 2007. (CET)

Slike (2)[uredi kôd]

Postoje jasna pravila u vezi postavljanja slika. Slike koje nisu postavljene po pravilima se brišu. To je cijela filozofija.

Ne očekuješ valjda da je tvoj posao da postaviš sliku bez ikakvih objašnjenja a naš da provjeravamo postoji li ista takva na engleskoj wikipediji i je li tamo postavljena kako treba? --Pancho W. Villa (razgovor) 14:00, 23. prosinac 2007. (CET)

Slika:250px-Irena Szewinska 2007 AB.jpg[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.
Nuvola apps important blue.svg

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 10. siječnja 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 21:10, 27. prosinac 2007. (CET)


Wikipedija na engleskom jeziku ima (dok ovo pišem) 753,257 postavljenih datoteka. Dakle, en wiki je veliko mjesto, gotovo kao da si napisao izvor = internet. Tebi bi možda bilo super da se tvoje slike vrte uokolo, ali netko tko je svoje slike zaštitio (uzmi za primjer samo velike filmske kompanije) baš ne bi skakao od veselja kad bi vidio da su one proglašene javnim dobrom.
Upute za postavljanje (one na podstranicama za postavljanje) napisane su savršeno jasno i dovoljno je izdvojiti nekoliko minuta da bi ih pročitao. Imamo čak i poveznicu Ne znam tko je autor ili ne znam koju dozvolu treba primijeniti. Popunio si predložak {{infoslika}} (već sam napisala kako), ali potrebno je obratiti pažnju i na neke stvari koje su istaknute masnim, velikim, crvenim slovima. Dozvola je obavezna, ako nisu navedeni svi podaci, slika se briše, za sad s odgodom od 14 dana kako bi suradnik popravio podatke ako je na to spreman.
Nije ni toliko važno hoće li nas netko tužiti, poštivanje autorskih prava je i poštivanje autora nekog djela. Navođenjem autora i uvjeta pod kojima ćemo sliku koristiti najmanje je što možemo učiniti. A slika koju si postavio je sa Zajedničkog poslužitelja. Pozdrav Face-wink.svg --MayaSimFan 22:26, 27. prosinac 2007. (CET)

Slike (3)[uredi kôd]

Pravila su pravila. Ako ti se ne sviđaju, napiši članak bez slika. Ne bi bio ni prvi ni zadnji. --Pancho W. Villa (razgovor) 23:31, 27. prosinac 2007. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Nuvola apps important.svg
Stop hand.svg
Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.


Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.


Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Fotografije[uredi kôd]

Green green grass of home, kod autorskih se prava "okreće" veliki novac, profesionalni fotografi žive od fotografiranja i preuzimanje takve fotografije bez plaćanja fotografu koji za svoj rad želi naknadu ravno je krađi, potpuno istoj kao da od pekara uzmeš kruh i ne platiš mu za njegov rad. To što postoje entuzijasti koji svoj rad poklanjaju svima, to je pohvalno, no, taj rad treba svakako razlikovati od profesionalnog. U članak je postavljena slobodna fotografija Eddyja Merckxa sa zajedničkog poslužitelja. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 15:35, 22. svibanj 2008. (CEST)