Razgovor:Branimir

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Branimir.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prenijeto sa stranice za razgovor s Robertom F. o 21. svibnju i 7. lipnju 879. godine:

  • Nada Klaić, Izvori za hrvatsku povijest do 1526. godine, Zagreb 1972., str. 27-28:

"Ubojstvom Zdeslava utrnulo je bizantsko vrhovništvo nad Hrvatskom tako da se Branimir, pošto je došlo do ponovnog zbližacvanja istočne i zapadne crkve, obratio papi Ivanu VIII. (872. - 882.). Papa, koji jedva čeka da poveća svoj utjecaj među Slavenima na Balkanu, rado se odaziva, i tako je 879. g. Hrvatska kneza Branimira javno, u crkvi sv. Petra u Rimu priznata kao neovisna država." Donosim mali odlomak papina pisma:

Dragom sinu Branimiru....Kad smo naime na dan Uzašaća Gospodnjega služili misu na žrtveniku sv. Petra, digosmo ruke uvis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da možeš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti, da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš....Dano 7. dan mjeseca lipnja.

Papa ne kaže kad je bio blgdan Uzašašća Gospodnjeg, ali povjesničari su na temelju datuma blagdana Uskrsa te 879. godine izračunali da je bio 21. svibnja. To potvrđuje i povjesničar Stjepan Antoljak:

879. Zdeslavovim padom prestaje nad Primorskom Hrvatskom bizantinsko vrhovništvo. Nakon što je Branimir iskazao papi Ivanu VIII. vjersku odanost svoju i svoga naroda, papa prizna njega zakonitim vladarom, a Hrvatsku zakonitom državom (21.V.). (Stjepan Antoljak, Pregled hrvatske povijesti, Split 1993., str. 43).

Dakle, priznanje se dogodilo 21. svibnja, ali papa je pismo o tome poslao 7. lipnja. --Flopy 20:51, 8. lipanj 2007. (CEST)

--Roberta F. 10:16, 11. lipanj 2007. (CEST)

Je, uzurpator, a izvori su svi iz prošlog stoljeća i zastarjeli. Uzmite neku suvremenu knjigu, Budaka, Raukara, Goldsteina...--Josinj (razgovor) 15:26, 29. ožujka 2010. (CEST)[odgovori]

Da, iako nije bio iz dinastije Trpimirovića nego je na vlast došao najvjerojatnije ubivši svoga prethodnika, "uzurpator" je ipak prejaka riječ. U ono doba na vlast se često tako dolazilo; ubojstvom ili svrgavanjem prethodnika tako da Branimir ni po čemu tu nije neobičan ni iznimka. "Uzurpator" po mom mišljenju implicira da je Branimir negativna povijesna osoba, a on to po ničemu nije, nego je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih hrvatskih knezova. I zato sam tu kvalifikaciju uklonio iz članka. --Flopy razgovor 15:34, 29. ožujka 2010. (CEST)[odgovori]