Razgovor:Crveni Kmeri

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Crveni Kmeri.
Rad na člancima
Pismohrane:


Crveni Kmeri nisu komunisti[uredi kôd]

"Vladavina Crvenih Kmera nad Kambodžom, kojoj su promijenili ime u Demokratska Kampučija, ostala je zabilježena kao jedan od najradikalnijih društvenih prevrata u povijesti, a mnogi antikomunistički povijesničari drže da je predstavljala, do danas, najdosljedniju primjenu komunističkih , odnosno marksističkih ideja u praksi."

Ova izjava je netočna jer je ideologija Crvenih Kmera više naginjala nacionalizmu i ekstremnoj ksenofobiji, nego komunizmu, a kamoli marksizmu. Marksizam zahtijeva industrijalizirano društvo što je Pol Pot mrzio, dok je komunizam širi pojam, ali su njegove osnove ukidanje država i nacionalizama te (najvažnije) ukidanje stranaka. Iz tog razloga ni staljinizam nije komunizam (tako piše i u članku staljinizam), pa to nisu ni Crveni Kmeri.

Molio bih dopuštenje za brisanje ovog dijela teksta, iako uz važnu napomenu da se Pol Pot smatrao komunistom. Štaki000 (razgovor) 12:14, 10. studenog 2012. (CET)

Komunizam ili barem pokušaji dolaska do komunizma razlikovali su se od države.
Kao što ni feudalizam nije bio isti ni u jednoj europskoj državi, tako ni realsocijalizam ni drugo.
Ako ćemo razmatrati nacionalistički ekstremizam, europske države koje su bile u istočnom bloku ili njemu bliske bile su vrlo nacionalistički usmjerene: svugdje je vladajući narod gnječio manjine, osim u baltičkim državama, Ukrajini, Bjelorusiji i Hrvatskoj, gdje su pripadnici zaštićene manjine tlačili većinski narod. Kubura (razgovor) 06:20, 11. studenog 2012. (CET)

Komunizam je imao razne inačice, to je istina. Ali režim Crvenih Kmera nije spadao ni pod jednu od njih, a najmanje pod marksizam. Marksizam, kao što rekoh, podrazumijeva razvoj industrije, a Pol Pot je industriju uništavao.

Ne treba pasti u zamku prozivanja nekog sustava komunističkim samo zato što je "vođa" sebe proglasio komunistom.

Također, ne valja uspoređivati Kambodžu sa situacijom u istočnoj Europi jer se pokolji Vijetnamaca i ostalih manjina s ciljem stvaranja etnički čiste kmerske države mogu usporediti samo s nacizmom. Nigdje u Europi nije bilo takvih slučajeva, čak su i Staljinove čistke ciljale političke protivnike, a ne "neprijatelje nacije".

Osim toga, postojanje velike doze nacionalizma u I bloku ne čini komunizam nacionalističkom ideologijom nego potvrđuje činjenicu da staljinizam nije bio komunistička ideologija. Štaki000 (razgovor) 14:37, 11. studenog 2012. (CET)

Ili ekspanzionističko-hegemonistički nacionalistička za velike, a anacionalna za male (da bi bili bolje potčinjeni gospodarima)? Kubura (razgovor) 21:36, 1. prosinca 2012. (CET)[odgovori]