Razgovor:Domaslava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Domaslava.
Rad na člancima


"Pretpostavlja se da je bila supruga kralja Miroslava, a majka kralja Mihajla Krešimira II." - ova tvrdnja apsolutno ne drži vodu jer su Miroslav i Krešimir II. bili braća.

Sudeci prema Pribinovoj pobuni, tocno. Iako ta tvdnja nije skroz utvrdjena. Er-vet-en (razgovor) 20:21, 23. veljače 2012. (CET)
u kombinaciji sa ovo ispravom petra krešimira IV. i više je nego utvrđena
Ja Krešimir koji se drugim imenom nazivam Petar, kralj Hrvata i Dalmatinaca, objavljujem svima da mi se učinilo pravednim da se ne dokidaju odredbe davnih mojih pređa, osobito one koje se odnose na spas njihovih duša. Otkrili smo naime u djelima pradjeda našega Krešimira starijega da je bio predao na trajno posjedovanje samostanu sv. Krševana, za spas svoje duše, neko zemljište na posjedu koje se zove Diklo, od hrasta koji stoji povrh ljute doline sve do loze koja je zbog toga postavljena na raskrku nasuprot Zablate. To je ostalo očuvano njihovim vlasnicima za njegovo vrijeme, i sina njegova Držislava, i njihovih moćnih banova Pribine i Godemira, i za vrijeme Svetislava i braće njegove Krešimira i Gojislava, i sina njegova Stjepana, oca mojega, uz pristanak plemenitih banova koji su bili u njihovo vrijeme, a to su: Gvarda, Božeteh i Stjepan Praska. I stoga mi potvrđujemo da njihove odredbe od nas potkrijepljene zauvijek ostanu. Ako bi se pak netko usudio nakon naše smrti ovo prekršiti, neka ga stigne srdžba vrhovnog suca i na dan strašnog božjeg suda, nalazeći se na lijevoj strani, neka čuje što će se lijevima prijetiti. Ovo je učinjeno u gradu Ninu pred ovim svjedocima: Boleslav, tepčica, svj. Adamac, župan ninski, svj. Vukac, župan lučki, svj. Voleša, djed, svj. Budac, posteljnik, svj. Ivan, kapelan, svj. Sovac, volar, svj. Dragonja, mačonoša, Djedovit, vinotoč, Grubonja dekan, svjedoci. I ja Adamac redovnik, izabrani hrvatski biskup, po zapovijedi gospodina kralja, napisah sam svojom rukom.

Novi podatci[uredi]

Na blogu http://variamedievalia.blogspot.com/2012/02/domaslava.html može se naći slika nadpisa. Bilo bi dobro ako bi se nekako ta slika mogla postaviti u članak pa ako netko želi i zna kako i koga tražiti za prava neka izvoli. Cartman 17:05, 23. veljače 2012. (CET)

To ti je snapshot iz dnevnika novetv: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/otkriven-natrpis-s-imenom-nepoznate-hrvatske-kraljice-na-klisu.html , dakle tesko Er-vet-en (razgovor) 20:19, 23. veljače 2012. (CET)