Prijeđi na sadržaj

Razgovor:Dropkovec

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dropkovec.
Rad na člancima
Pismohrane:

Mađarska Wikopedija[uredi kôd]

S mađarske wikipedije. Potrebna djelomična obrada. Prevedeno pomoću Google Prevoditelja':

Lokacija[uredi kôd]

Nalazi se 14 km sjeverozapadno od rijeke, 2 km jugozapadno od središta sela, na južnom podnožju planina Kalnik.

Povijest[uredi kôd]

Naselje se prvi put spominje 1475. godine kao plemenito selo. Pripadao je malom mjestu Kisemedi. Bolji kreveti, s nekoliko okolnih naselja nakon invazije Mongola IV. Dobile su plemića iz Bele , jer je dvorac Kemlék bio branjen od Tatara. Danas se stanovnici sela sjećaju dana kad ga nazivaju "dan plemstva". Njegovi su stanovnici bili toliko slobodni od robota, nisu morali platiti devedeset devet, ni crkvene desetine. Štitio ih je od mnogih poteškoća.

U selu su 1857. godine živjelo 256 stanovnika, a 1910. godine 357. Do okončanja Trianonskog ugovora Belovár-Kőrös županija pripada Körösiu. Godine 2001. imao je 193 stanovnika.

Kulturne znamenitosti[uredi kôd]

Crkva posvećena svetom Franju Xaver izgrađena je između 1769. i 1771. godine na mjestu stare drvene kapelice, koja se prvi put spominje 1704. godine kada je posjetila crkvu kada je obitelj Orehóczy komunistički. Crkva je nepravilni plan koji završava s kupolom oblutkanom u sredini i završava u zaobljenoj apsidi. Svetište je od pravokutnog sakristije sa sjevera. Godine 1832. sagrađen je zvonik zvonika. Kasnije je šljunak zamijenjen kositrom. Oltarni oltar 1740. godine, bočni oltari, mali vlasnici i sveti Valentin iz 18. stoljeća su Altenbachovi djela. Njegov je organ napravljen 1833. godine u Jeremićevoj radionici.

Lijep pozdrav -- Uspjeh je ključ života (razgovor) 00:08, 11. svibnja 2018. (CEST)[odgovori]