Razgovor:Furlanski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Furlanski jezik.
Rad na člancima

Furlanija, Furlani, furlanski (jezik) itd.[uredi]

Može li netko u skladu s ovom natuknicom obrnuti preusmjerenje. Dakle, friulski jezik > furlanski jezik. Zeljko? Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 23:29, 12. travnja 2014. (CEST)

Prilično nestručna natuknica koju nije pisao nikakav zanstvenik. Njihov je etnički naziv Friuli, a naši su im dali ime po pokrajini Furlanija, Furlanci. Samo Furlanci su svi koji žive u Furlaniji (a ne samo oni), a nisu si svi Friuli, šta sa onima iz Graubündena (to im je pradomovina) i tamo još žive. Tako ispada kad se brišu etnički nazivi nacijama i nametaju imena po pokrajinama. --Zeljko (razgovor) 18:08, 2. srpnja 2014. (CEST)
U hrvatskom (i slovenskom) oni se zovu Furlanima, a pokrajinu zovemo Furlanija. Uredništvo Hrvatske enciklopedije čine većinom znanstvenici i ne bih tako olako napisao da je njihov enciklopedijski članak nestručan. Furlani su oni koji naseljavaju ovu pokrajinu i oni koji govore furlanski jezik. Možeš to donekle usporediti i s Hrvatima. Furlanin i Hrvat mogu imati više značenja. Hrvat može biti onaj tko živi u Hrvatskoj, onaj tko govori hrvatski jezik, onaj tko se tako (samo)identificira iz drugih razloga (netko od predaka ima veze s Hrvatskom), onaj tko ima hrvatsko državljanstvo itd. itd. Etnici, dakle, mogu imati više značenja, a kontekst obično kazuje o kojem je značenju riječ. Face-wink.svg U Istarskoj enciklopediji također navode Furlane i Furlaniju. Conquistador (razgovor) 23:17, 2. srpnja 2014. (CEST)
članak je nestruičan jer spominju furlanski jezik i stanovništvo (umjesto naroda). A stanovništvo čini svašta i govore svakakve jezik. Trebali su napisat jezik etničke furlanske grupe a ne jezik stanovništva Furlanije. Tu je caka. --Zeljko (razgovor) 23:39, 2. srpnja 2014. (CEST)
  • Kao šrto je caka i u imenu. Prave Furlance čine samo Friuli, a ostali Furlanci, kao stanovništvo (jer kažu da su stanovništvo), čini svi oni ostali koji to nisu. Premda i oni mogu poznavat jezik ako žive među njima. --Zeljko (razgovor) 23:44, 2. srpnja 2014. (CEST)
A vidi ovo kaže “jezično srodni Retoromanima”, pa oni jesu Retoromani. jakoga mi stručnjaka --Zeljko (razgovor) 23:47, 2. srpnja 2014. (CEST)
Zeljko, ne čitaš s razumijevanjem ono što piše u članku. U članku ne piše Furlani, stanovnici talijanske pokrajine Furlanije., nego Furlani, stanovnici talijanske pokrajine Furlanije jezično srodni Retoromanima u jugoistočnoj Švicarskoj (Graubünden) i u talijanskim Dolomitima. To je cjelovita informacija. Čitaj pažljivo. Nigdje ne piše da su oni stanovništvo Furlanije, još manje da su jedino stanovništvo (kao što bi se moglo iz tvojeg pisanja zaključiti), niti piše da oni nisu Retoromani. Ako otvoriš članak o Retoromanima, onda možeš i to provjeriti. Članci HE-a su konzistentni. Usput budi rečeno, uzmi posljednji popis stanovništva RH u ruke i vidjet ćeš da hrvatski jezik govori više ljudi od onih koji se izjašnjavaju Hrvatima. Ponovit ću, jezik i narodnost dva su bliska, ali ne i istoznačna pojma. Identitetne determinante, s druge strane, nisu jedinstvene niti jednoznačne. Conquistador (razgovor) 00:18, 3. srpnja 2014. (CEST)
Onda se razumijemo. Narod je narod, Stanovništvo je stanovništvo. Samo Furlani ili Friuli ne žive samo u Furlaniji, nego i drugdje. No dobro kad mislimo isto. napisačemo lijep članak o njima --Zeljko (razgovor) 01:01, 3. srpnja 2014. (CEST)
Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 01:18, 3. srpnja 2014. (CEST)