Razgovor:Galaktika

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Galaktika.
Rad na člancima
Pismohrane:

Možebitno se varam, no nije li galaktika službeni hrvatski izraz? U tom slučaju, zašto ta stranica preusmjerava na ovu, kad bi trebalo biti obratno?

--Dario 18:14, 15 July 2005 (CEST)

Galaksija ili galaktika, mislim da su oba izraza točna. U krugu ljudi u kojem se ja krećem ama baš nitko ne govori galaktika. Mislim da je to jos jedna od "novohrvatskih" riječi koja nije zaživjela. U Rječniku od Klaića (ako to išta znači) je izlistana "galaksija", uz napomenu da može i "galaktika".
Ako netko zna gdje se može provjerit koji je naziv pravilan, neka napiše.
--Ante Perkovic 00:53, 16 July 2005 (CEST)


Galaktika je pridjev i znači "mliječni", dok je galaksija imenica i znači "Mliječni put", odnosno općenito bilo koji astronomski objekt sličan našem zvjezdanom sustavu Mliječnom putu, tj. galaksija. Zbog toga je galaksija, a ne galaktika, pravilan astronomski termin! (student astronomije)— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.1.107.72 (razgovordoprinosi)
Naziv "Galaktika" (od starogrčkog γαλαξίας/galaxias tj. mliječni) se odnosi isključivo na naš Mliječni put, dakle našu vlastitu galaksiju u kojoj se nalazi naš Sunčev sustav. Ostali ekstragalaktički manje/više slični sustavi zvijezda se zovu galaksije. Dakle i "Galaktika" je jedna od bezbroj galaksija, ali je od svih galaksija (malo g!) samo jedna - ova naša - "Galaktika" (veliko "g")!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.103.160.33 (razgovordoprinosi) 18:03, 7. srpnja 2012.

Trebali bismo više govoriti o našoj galaksiji kao Kumovskoj Slami. Taj se je hrvatski naziv prije znatno više rabio u hrv. literaturi - pogledajte enciklopediju Svijet oko nas.
Zadnjih desetljeća se pod utjecajem engleskog i američke prevlasti u svemirskim programima i još više u nama dostupnim dokumentarnim filmovima, literaturi ustalio "Mliječni put".
A zašto bismo se sramili sami sebe? Kubura (razgovor) 03:05, 8. srpnja 2012. (CEST)[odgovori]