Razgovor:Hrvati u Egiptu

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hrvati u Egiptu.
Rad na člancima
Pismohrane:

O našima u Egiptu[uredi kôd]

Bio je članak u Slobodnoj o Hrvatima u Egiptu. Spominje se rimokatolički svećenik koji je blagoslovio kanal na završetku bio je Hrvat. Isto tako govore o spomeniku nekom našem Hrvatu u Kairu. Kubura (razgovor) 06:24, 23. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Osnivač Kaira[uredi kôd]

Netko je sporio mogućnost da je Hrvat osnivač Kaira. O tome nešto piše u:

  • Hrvatskoj enciklopediji [1] "Sakalibi su dolazili na najviše položaje u kalifskoj vladi i vojsci (npr. vojskovođa Džauhar, osnivač Kaira, vjerojatno je bio podrijetlom Hrvat)"
  • Hrvatskom jezičnom portalu [2] "Džàuhar. arapski političar u službi Fatimidske dinastije, osnovao Kairo (969); navodno rođen u Cavtatu "
  • Bio je jedan ili više dokumentarnih filmova HRT-a koji su govorili o toj temi. Ovaj [3] "Pretorijanci Europe: El Sakalaw. Ubrzo nakon doseljenja Hrvati su kao ratnici na glasu preko Italije i Sicilije stigli do obala Iberijskog poluotoka koji je od 8. stoljeća podlegao invaziji Maura iz sjeverne Afrike. U španjolskim, arapskim emiratima i kalifatima, Hrvati su se domogli najviših dvorskih i vojničkih časti, o čemu se danas iznimno malo zna."

Razlika je što neki izvori tvrde da jest, neki daju mogućnost da jest. Bilo da je točno prvo ili drugo, red je tu mogućnost spomenuti. Kubura (razgovor) 06:45, 16. studenog 2014. (CET)