Razgovor:Ivo Lola Ribar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ivo Lola Ribar.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tvornica bolje reći preduzeće Ivo Lola Ribar još postoji. Sedište je u Železniku kod Beograda a pogoni postoje i u drugim gradovima Srbije (npr. ja znam za pogon u Raški).


Mjesto rođenja[uredi kôd]

Primjetio sam da na različitim Wikipedijama stoje različiti podaci o mjestu njegovog rođenja. Da li je to Đakovo ili Zagreb? 195.250.110.92 11:56, 26. srpnja 2006. (CEST)


U enciklopediji pise rodjen u Zagrebu 1916. dok je mladji mu brat Jurica rodjen u Djakovu 1918. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Oliveira (razgovordoprinosi)

Uklopiti[uredi kôd]

Neki povjesničari tvrde da je njegova pogibija uzrokovana izdajom njegovih najbližih suradnika iz Glavnog štaba NOV, kako bi se prekinuo njegov nagli i perspektivni politički uzlet kojeg su podržavale SSSR i Amerika sve sa svrhom poslijeratnog postavljanja na sam vrh novostvorene države Jugoslavije. Službeni stav CK KPJ, nakon 1949.!, teretio je za izdaju Andriju Hebranga, odnosno njegovog "šifranta" Čačića. Sam Andrija Hebrang je upozorio Tita i Vrhovni Štab na avijatičara Gigi Rekvenija i mogućnost da špijunira za Gestapo u poruci od 22.12.1943. Spomenuti je kasnije uhićen i zajedno sa bratom počinili su u zatvoru "samoubojstvo".

Neposredni svjedok Vladimir Velebit je u knjizi Sjećanja objavljene 1983 otklonio svaku mogućnost da je riječ o konspirativnom ubojstvu no kako se detalji u pojedinim djelima značajno razlikuju sumnja i u njegovu vjerodostojnost raste. Uostalom, u jednom je intervju-u slovenskoj Mladini istaknuo "kako se protiv službene istine nije moglo pisati".

Pogođen je iz njemačkog aviona koji je doletio iako nije bilo nikakove vojne potrebe za njegov dolazak. Njemački pilot ispalio je nekoliko rafala na avion u kojem je bio Ivo Lola Ribar, tako da avion nije poletio a u njemu je ostalo mrtvo tijelo Ive. Josip Broz Tito nikada nije o tome proveo ozbiljniju istragu, niti je bilo tko zbog toga odgovarao. Njegov otac Ivan Ribar, poznati prijeratni pravnik-odvjetnik postao je voljom Josipa Broza Tita prvim predsjednikom Skupštine nove Jugoslavije, iako on sam i nije bio oduševljen tom funcijom koju je dobio.

Član SKOJ-a od 1935. godine, a KPJ od 1936. godine. Bio je predstavnik jugoslavenske omladine na Međunarodnoj omladinskoj konferenciji za mir u Bruxellesu i rukovoditelj jugoslavenskog predstavništva na Svjetskom omladinskom kongresu u Ženevi i na konferenciji Svjetske studentske zajednice za mir, slobodu i kulturu. Od sredine 1937. godine rukovodi Omladinskom komisijom CK KPJ. Za tajnika CK SKOJ-a biran je na V i VI zemaljskoj konferenciji SKOJ-a, a za člana CK KPJ listopada 1940. godine na V zemaljskoj konferenciji KPJ. U NOB-u od 1941. godine. Bio član Vrhovnog štaba i šef prve Vojne misije NOVJ kod saveznika. Poginuo 21. studenog 1943. godine na Glamočkom polju. Za narodnog heroja proglašen je 18. studenog 1944. godine. Posmrtni ostaci Lole Ribara sahranjeni su u Beogradu, na Kalemegdanu u zajedničkoj grobnici sa Ivanom Milutinovićem, Đurom Đakovićem i Mošom Pijade.

Lolo[uredi kôd]

Treba li navesti u tekstu da se isto nazivao i Lolo? Kao što se može vidjeti i iz ovih nekoliko priloga:

1. Ratna pisma / Ivo Lolo Ribar ; prikupio i uredio Jozo Petričević

2. Lolo / Jozo Petričević. - Zagreb: Globus, 1986., [1]

3. PETRIČEVIĆ, Jozo Ivo Lolo Ribar: ponos pokoljenjima / Jozo Petričević.

4. Ivo Lolo Ribar PISMO O POGIBIJI JOŽE VLAHOVIĆA str. 50.

5. Jozo Petričević IVO LOLO RIBAR U ZAGREBU--Rovoobo oboovoR 08:13, 15. studenog 2011. (CET)

Ipak je Lolo a ne Lola[uredi kôd]

Treba promijeniti nadimak u članku u Lolo te dodati da se ponegdje koristi i Lola.

Majka mu je dala nadimak Lolo.

Jozo Petričević IVO LOLO RIBAR U ZAGREBU, str. 44.:

"Mladi Ribar, kome je majka Tonica (Antonija) nakon završetka prvog svjetäkog rata, kad su živjeli u Đakovu, dala nadimak Lolo (a ne Lola), kao mladić u to doba postaje zapaženi akter jugoslavenskog komunističkog pokreta."--Rovoobo oboovoR 11:00, 15. studenog 2011. (CET)