Razgovor:Kastiljci

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kastiljci.
Rad na člancima
Pismohrane:

Izbacio sam en-wiki podatke koji se tiću Španjolske a ne Španjolaca, kao i krivi podatak koliko ih ima u zemlji i svijetu, te podatke da Španjolci imaju židovsku (judaizam) i muslimansku vjeru, tiće se Arapa i Židova, a ne Španjolaca. Podaci sa en-wiki bile su nebuloze. Kubanci, Meksikanci, etc više nisu Španjolci, jer su se etnički i kulturno izmjenili mješanjem sa Indijancima i crncima... zadržali su samo jezik prepun indijanizama i raznih amerikanizama. Članak je o Španjolcima, a ne stanovništvu španjolske i hispanskom govornom području. --Zeljko 15:09, 25. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Najpoznatiji pripadnici naroda[uredi kôd]

Ne znam zašto su baš ovi Španjolci izdvojeni - Hernando Cortes, Francisco Pizzaro, Vasco Núñez de Balboa, Hernando de Soto - kao najpoznatiji pripadnici naroda. Mislim da bi bilo važnije istaknuti slikare (Velazquez, Goya, Picasso, El Greco...), pisce (Cerevantes), možda neke današnje sportaše, a tek onda ove konkistadore. Molim za razumijevanje --Suradnik13 17:46, 25. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Nigdje ne piše da su najpoznatiji pripadnici španjolskog naroda... a ne piše ni da su Španjolci, nego nešto drugo... državljanstvo im naravno ostavljam.... i još nešto nije ovo politički članak o stanovnicima Španjolske, nego članak o Kastiljcima bez Katalonaca, Baska, i pripadnika ostalih skupina u Španjolskoj koji bi trebali biti njezino bogatstvo a ne predmet političke prepirke, kojoj ovdje nema mjesta. --Zeljko 20:01, 25. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Arapsko ime[uredi kôd]

Arapski naziv za Španjolce ovdje je očito napisan slovima koja nisu Unicode, pa bi trebalo ispraviti u znakove koji će biti vidljivi na svim sučeljima.--Donat 16:48, 5. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Spain has 40 million Spaniards[uredi kôd]

Guys, you may have some strange racist/nationalist views but, Castilians are Castilians, Catalans are Catalans, but both are Spanish. You are literally saying that most than half Spain is not Spanish, which is entirely ridiculous. Could you cite a single source for that nonsense?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 85.50.147.69 (razgovordoprinosi)

Ovo je wikipedija na hrvatskom jeziku, ako imaš što reći reci to na hrvatskom da te svi razumiju. A ako je netko nacionalist, onda si to ti, koji Katalonce i ostale proglašavaš Španjolcima. --Zeljko 12:21, 20. lipanj 2007. (CEST)

I don't understand a word of what you're saying, but I guess the article should be renamed as "Castilian&Andalusian&Cantabrian&Extremadurian People". There's nothing funnier than mass idiocy.
By the way, it's rather absurd calling me "nationalist" when I'm just sticking to official facts, Spanish citizenship, not err... well, the "imagination" of some separatist. It's true Catalans have their own language, but you can't claim who is and who is not a Spanish based on your political opinion. --85.50.141.95 17:44, 14. kolovoz 2007. (CEST)

Stop vandalism[uredi kôd]

Removing comments from a discussion page is considered vandalism. Thanks.

"Spanish"[uredi kôd]

"Spanish" (from Hispania) as an ethnic group would be a synonym of "Iberian" (with the Portuguese included), not just Castilian.


Španjolci[uredi kôd]

Drzim da je ovaj tekst sasvim u krivu. Spanjolci su drzavljani Spanjolske monarhije u kojoj zive razlicite nacije poput Baska, Kastiljaca, Katalonaca, Galjegosa, Aragonaca, Valencijanaca, Andaluzana...... Ne razumijem , na osnovu cega su autori ovoga teksta napisali da su samo Kastiljci Spanjolci?!

Link sa spanjolske wikipedije: Españoles http://es.wikipedia.org/wiki/Categor%C3%ADa:Espa%C3%B1oles

Croautor

Pravi etnički Španjolci su samo Kastiljci. A po državljanstvu to su svi: Židovi, Baski, Arapi, Turci, Katalonci, Portugalci, Talijani. Španjolska politika prakticira da narode porijeklom sa iberskog poluotoka koji podpadaju pod španjolsku državu, nazivaju Španjolcima, zanemarujući naciju i državljanstvo ali u cilju asimilacije i zatiranja kulture i jezika različitih etničkih skupina.

O državljanstvu se može pisati pod država, a o pojedinom narodu pod njegovim imenom, bez obzira gdje žive, u matičnoj državi ili negdje drugdje. --Zeljko (razgovor) 12:27, 28. siječanj 2009. (CET)

Španjolci (nuevo)[uredi kôd]

Ukratko: http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:CastillaLeon_1360.png

http://es.wikipedia.org/wiki/Castilla#Historia_de_Castilla

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hispanija

Eto, uistinu mislim da riječ Španjolci ima puno šire značenje od riječi Kastiljci.

Pozdrav

Croautor

Kastiljci[uredi kôd]

Sorry, I don't speak croatian. I think that the title is not the best. In english, japanese and aragonese wikipedia there is the title en:Castilian people, an:Castellans to speak about the historial people that inhabited the historical Castilla in central Spain. I don't speak croatian but in the article I think that you refer to all the spanish people, so it's better to use the title Španjolci. If the article is really about the "castilian people" and not about the whole "spanish peole", the interwikis are bad.--ARAGONESE35 (razgovor) 15:30, 8. rujna 2011. (CEST)[odgovori]