Razgovor:Katoličanstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Katoličanstvo.
Rad na člancima

Trebalo bi ovdje staviti posebna poglavlja za različite vrste katoličkih crkava, jer nije svaka katolička Crkva i Rimokatolička, tako da nije ni svaki katolik rimokatolik, tj da priznaje papu. Puno stranica imaju preusmjernice ovdje, a trebale bi voditi na Rimokatoličku Crkvu. Treba to urediti. Sale 13:53, 29. kolovoza 2006. (CEST)

Zar ne priznaju svi katolici Papu? Mislim da se katolici dijele na grkokatolike i rimokatolike, a i jedni i drugi priznaju Papu, samo su im obredi drukčiji. Griješim li? Philomena— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 83.131.73.52 (razgovordoprinosi)

Da, svi katolici priznaju papu, ali rimokatolicima je on i izravni poglavar, dok katolici drugih obreda (nisu to samo grkokatolici) imaju svoje patrijarhe ili druge odgovarajuće poglavare (naši, hrvatski grkokatolici poseban su slučaj). U Rimokatoličkoj Crkvi papa, primjerice, izravno imenuje biskupe, dok u istočnim katoličkim crkvama to čine njihovi patrijarsi ili sinodi, a papa potvrđuje patrijarha. Pojednostavljeno, to je razlika. U načelu, kad se govori o Katoličkoj Crkvi općenito, trebalo bi povezivati na ovaj članak, a kad se govori isključivo o Crkvi zapadnog obreda, trebalo bi povezivati na članak Rimokatolička Crkva.--Donatus 08:27, 29. prosinac 2006. (CET)

Zaštita[uredi]

Zbog učestalog vandaliziranja tražim zaštitu članka za neprijavljene suradnike.Lordluka99 (razgovor) 17:45, 8. listopada 2019. (CEST)