Razgovor sa suradnikom:Lordluka99

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arhiv

Arhiv


1


Arhiviranje[uredi]

O5 ja Smiley.svg

Vidim da si arhivirao svoju SSZR. Uobičajeno je na arhiviranu stranicu staviti par predložaka, {{ArhivPočetak}} i {{ArhivKraj}}.  • Bonč (razgovor) • Mumija je posljednji stadij u razvoju faraona. •  13:09, 7. listopada 2019. (CEST)

Uređivanje koje narušava neutralnost članka Za dom[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99,

za vaše uređivanje članka Za dom držim da narušava neutralnost prethodno navedenoga članka. Sukladno etici wikipedista obavještavam Vas o tome da sam pokrenuo raspravu na stranici Razgovor:Za dom (razl), te očekujem da dođemo do konsenzusa o uklanjanju iste izmjene. Iako suradnici imaju svako pravo ukloniti svaku izmjenu kojom se narušava neutralnost članaka, i kojom se enciklopedičnost wikipedije narušava, nadam se da ćete svoju izmjenu sami ukloniti. Kako god odlučio, tu izmjenu treba ukloniti, pa i da milijun korisnika tvrdi da je potrebno zadržati takvo tumačenje.

Wikipedija ima neutralno gledište, zapisano je u WP:5S (2. stup wikipedije), Wikipedija nije politička enciklopedija neke ideologije. Wikipedija na hrvatskome jeziku nije wikipedija hrvatskoga naroda, nije ni wikipedija Republike Hrvatske, wikipedija ne služi kao kulturološki dokumenacijski projekt neke društvene zajednice, skupine. Wikipedija na hrvatskome jeziku je enciklopedija. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,55; 23. listopada 2019. (SEV)

Vanjske poveznice na suradničkoj stranici[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99!

Lijepo bih molio da se sukladno WP:SS:

"Vaša suradnička stranica ne služi za pisanje bloga, ona nije društvena internetska stranica, ne postavljajte vanjske poveznice." (podcrtao i masnim slovima istaknuo Nesmir Kudilovič),

ne stavljaju vanjske poveznice na stranicu u suradničkome imenskom prostoru. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,44; 24. listopada 2019. (SEV)

Ispitivanje kriterija postojanja članka Ivan Penava na wikipediji na hrvatskome jeziku[uredi]

Information.svg Dobro došli na Wikipediju. Stranica Ivan Penava koju ste nedavno stvorili ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima za nove stranice. Ako za 14 dana na stranici za razgovor o članku ne dobije podršku zajednice, bit će obrisana.
Molimo vas, rabite stranicu za vježbanje prilikom isprobavanja uređivanja. Za više informacija o stvaranju članaka pročitajte upute o stvaranju nove stranice. Možda želite pročitati naše uvodne stranice i naučiti više o surađivanju.
Hvala na razumijevanju.

-- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,04; 2. studenoga 2019. (SEV)

Savjetić[uredi]

[1] Kad dodaješ u novi redak, a prethodni je bio "uvučen" s dvotočjem, onda i novi redak moraš tako započeti, inače će izgledati kao da su dvije poruke koje nemadu sveze jedna s drugom. Ne moraš to rješavati, rješih ti ja sad. Kubura (razgovor) 01:46, 11. studenoga 2019. (CET)

Životopis živuće osobe 1. obavijest[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99,

uređivanja u kojima se unose nečije impresije ne predstavljaju enciklopedijske činjenice. Wikipedija je enciklopedija i ne dolaze u obzir vrednosni sudovi koje izriče znatna manjina dostupnih izvora.

Itekako je upitno, sa stajališta vjerodostojnosti izvora unošenje televizijskih emisija i to uz vanjsku poveznicu koja odstupa od temeljnih smjernica za vanjske poveznice WP:VP#Temeljne smjernice.

Smjernica wikipedije WP:ŽŽO također nas upućuje da se takva generalizacija ne može unosti bez visokokvalitetnih izvora (to su sekundarni izvori, a ne primarni izvori – televizijske emisije).

Uređivanja je potrebno odmah ukloniti. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16,52; 11. studenoga 2019. (SEV)

Hrvatski suverenisti (stranka)[uredi]

[2] Bok Lordluka99, imaš li izvor za dodavanje stranaka HSP AS i UHD u infookvir? One jesu bile dio koalicije Hrvatskih suverenista ali po ovome izvoru ne spominju se te dvije stranke prigodom osnutka stranke Hrvatskih suverenista.--Rovoobob Razgovor 06:15, 12. studenoga 2019. (CET)

Ukloni, ako izađe informacija staviti ćemo.--Rovoobob Razgovor 08:39, 12. studenoga 2019. (CET)

Navođenje izvora[uredi]

Kada saznaš nešto na youtubeu i to želiš dodati u članak, pokušaj pronaći izvor u pisanom obliku zbog dva razloga: a) suradnici tako lakše mogu provjeriti navod i b) ako se video obriše teško je doći do arhivirane inačice. --Mateo K 01 (razgovor) 18:52, 14. studenoga 2019. (CET)

Savjet[uredi]

Radije nemoj to stavljati [3]. Kubura (razgovor) 01:11, 18. studenoga 2019. (CET)

Odlikovanja i prenošenje na podstranice[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99,

nije mi jasno čemu se stavljaju zastavice u članak o Slobodanu Praljku. To nije uobičajena praksa, osim kod sportaša, a i tamo su suvišne.

Ne čini mi se točnim podatak o tome da Slobodan Praljak nosi Velered kralja Petra Krešimira IV. kao što se ovim uređivanjem tvrdi.

Isto tako i u slučaju ovoga uređivanja u članku Marko Skejo.

Prenošenje ovakvih uređivanja na osobne suradničke podstranice nije sukladno Wikipedija:Wikipedistički osnovni tečaj #Etika. Treba pročitati WP:BON. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,15; 3. prosinca 2019. (SEV)

Uređivanje u kom se navodi da je neka osoba filozof/sociolog[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99,

u uređivanju navodi se da je filozof i sociolog. Nije svatko tko je završio studije automatski u kategoriji hrvatski filozofi niti u kategoriji hrvatski sociolozi, niti se ta odrednica postavlja prvu rečenicu članka. Ne postavlja se ni ako je netko srednjoškolski nastavnik filozofije odnosno srednjoškolski nastavnik sociologije. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,30; 12. prosinca 2019. (SEV)

Neokomunistička NVO?[uredi]

Molim te, ne lijepi etikete tipa "neokomunistička". Držimo se neutralnosti. --Mosorska gušterica (razgovor) 10:49, 13. prosinca 2019. (CET)

Hrvatska konzervativna stranka (2014.)[uredi]

[4] Gdje piše o raspuštanju te stranke, ima li izvor? Prigodom osnivanja Hrvatskih suverenista pisalo je ovo: "Nije poznato hoće li tim činom prestati postojati stranke Hrast i Hrvatski konzervarivci, čiji su čelnici u vrhu nove stranke (...)". Ako nema izvora o raspuštanju vrati na staru inačicu.--Rovoobob Razgovor 22:52, 13. prosinca 2019. (CET)

Tu ima još uvijek nejasnoća, zato trebamo izvor gdje piše da su stranke raspuštene, nećemo izvoditi zaključke. Gdje piše da Hrast i HKS službeno više ne postoje, ima li izvor da je ijedna od tih stranaka raspuštena? Ovdje ih spominju kao stranke HRAST i HKS a ne samo kao Hrvatske suvereniste: HRAST, HKS i Blok za Hrvatsku potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, "Predsjednici Hrasta Ladislav Ilčić, HKS-a Marijan Pavliček i Bloka za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore u okviru platforme Hrvatski suverenisti. (...) političke stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka i Blok za Hrvatsku izjavljuju da će na predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru izaći zajednički, u okviru platforme Hrvatskih suverenista koju osim navedenih političkih stranaka čine i predstavnici udruga, građanskih inicijativa te brojni istaknuti pojedinci - stoji u sporazumu.".--Rovoobob Razgovor 11:30, 14. prosinca 2019. (CET)
Ima na njihovim stranicama gdje se Pavliček spominje kao predsjednik stranke: Obilježena 28. obljetnica stradanja Bogdanovaca Objavljeno 10. studenoga 2019.:
"Obilježena je 28. obljetnica stradanja civila i branitelja Bogdanovaca, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca predvođeno predsjednika Hrvatske konzervativne stranke i zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara, Marijanom Pavličekom."

Znači objava na isti nadnevak kada bi stranka trebala biti raspuštena?--Rovoobob Razgovor 21:18, 14. prosinca 2019. (CET)

UHD i podrška Škori[uredi]

[5] Ima li izvor za njihovu podršku Škori?--Rovoobob Razgovor 11:41, 14. prosinca 2019. (CET)

Marko Skejo[uredi]

Vidio sam članak koji si napisao. Molim te, pripazi na neutralnost. Zaista nema smisla da kao autor članka ti sudiš tko je domoljub, a tko "antihrvatski jugokomunist". Nadam se da ti ostali članci nisu ovakvi. Održimo kvalitetu članaka na nivou na kojem su sada. --Suradnik A10 (razgovor) 20:45, 23. prosinca 2019. (CET)

Molim te pojasni na kakvo izvođenje riječi iz konteksta si mislio. Ti si u članku upotrijebio riječi koje sam ti ovdje citirao, zar ne? Pored toga, u kojem se uopće kontekstu mogu u jednom enciklopedijskom člnaku koristiti riječi "domoljub", "antihrvatski" i "jugokomunist" , a da se time ozbiljno ne krši pravilo neutralnosti? Ne vidim zašto me upozoravaš na nekakvo kršenje pravila. Samo sam ti skrenuo pažnju na neke stvari koje, po meni, ne spadaju u enciklopedijski članak. Koliko ja shvaćam pravila, u tome nema ništa sporno. Ako ipak misliš da nešto radim krivo, slobodno mi pojasni. --Suradnik A10 (razgovor) 21:40, 23. prosinca 2019. (CET)

Malo si fulao[uredi]

treba biti en:Ernst von Trautson, ane Ernest. --Croxyz (razgovor) 12:52, 26. prosinca 2019. (CET)

Izvori[uredi]

Bok Lordluka99, kada navodiš izvore navedi ih po ovome, jer u nekima nedostaje ti autor članka, nadnevak objave članka i nadnevak kada je pristupljeno. Npr.: [6], [7], [8], [9]. Također ovdje imaš više neobrađenih izvora, te ako ti nije teško obradi ih kako ne bi ostali Gole poveznice. Isto pazi kada upisuješ znanstvene titule. [10] Gdje ima informacija o Đapićevom doktoratu? Ovdje piše kako je diplomirao pravo 1983. godine, nema ništa o doktoratu ni ovdje. Lp.--Rovoobob Razgovor 00:04, 27. prosinca 2019. (CET)

Rasprava, a ne glasanje[uredi]

Cijenjeni, Lordluka99,

ovdje se još ne glasuje. To je i svrha podstranica u Wikipedija:Prijedlozi, da bude rasprave prije glasanja. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 14,41; 29. siječnja 2020. (SEV)

Članak Izdaja[uredi]

Misliš li da je ovo u skladu sa WP:NPOV. Molim te, ubuduće se suzdrži od ovakvih POV uređivanja članaka. Ako si još negdje radio slične stvari, molim te vrati ih. --Lasta 09:53, 7. veljače 2020. (CET)

Vratio sam tvoje uređivanje. Vlastitim stavovima nije mjesto u člancima. --Lasta 10:21, 7. veljače 2020. (CET)

Skejo[uredi]

Maknio sam kategorije iz članka o M. Skeji, jer ipak se radi o stranici u suradničkom IP. --Mosorska gušterica (razgovor) 13:15, 7. veljače 2020. (CET)

dr. Katarina Peović[uredi]

[11] Bok Lordluka99, zašto si uklonio dr., kada u njezinom članku piše da je doktorirala 2010. godine?--Rovoobob Razgovor 10:44, 6. travnja 2020. (CEST)

Marjane, Marjane[uredi]

Bok Lordluka99, [12] imaš li izvor za taj dodatak članku? Tražio sam ali ne pronađoh.--Rovoobob Razgovor 13:01, 11. lipnja 2020. (CEST)

Pronašao sam ovo:

"Pojavili su se brojni naši velikani, od Tomislava do Franje Tuđmana." ali nigdje ne mogu naći cijeli tekst pjesme s inačicom u kojoj se spominje Tuđman.--Rovoobob Razgovor 13:15, 11. lipnja 2020. (CEST)

Molba[uredi]

Dragi Lordluka99,

tvoja nedavna izmjena u članku o Davidu Walliamsu definitivno nije u redu i stoga je uklonjena.

Razlog? Vrlo jednostavan. Konstrukcije u stilu LGBT "osobe" (Navodnici? Pripadnici pokreta nisu ljudi? Jesu li možda gušteri?) i rečenice kao "istospolni brak kao sasvim prirodna stvar, ne kao nakaradna izopačenost" najblaže rečeno nisu objektivne. Ni izvor koji si naveo nije objektivan – naveo si recenziju kršćanskog portala kao nešto što potvrđuje činjenično stanje stvari. Takve stvari idu pod zaseban odsjek za recenzije.

Molio bih te da ubuduće izbjegavaš takve neenciklopedijske termine bez obzira na to kakav tvoj stav bio o temi. Ipak je ovo enciklopedijski projekt, dužnost nam je zauzeti neutralan stav koliko je god to moguće. --Neptune, the Mystic 16:21, 17. lipnja 2020. (CEST)

Rick Riordan[uredi]

Prvo da ti se zahvalim na članku o jednome od mojih najdražih autora! Praktički sam odrastao na njegovim knjigama (bar onima o Grčkoj, i kasnije Rimskoj mitologiji, pokušao sam pročitati i Magnusa Chasea, ali nakon 10 knjiga o jednoj mitologiji i jednom svijetu - teško je naviknuti se na nešto drugo). Predložio bih ti da bibliografiju u članku složiš po in-universe mitologijama. Kako sada stvari stoje, neki nasumični posjetitelj, potaknut člankom, možda počne čitati Junake Olimpa prije Olimpijaca, što će zasigurno biti zbunjujuće iskustvo jer su Junaci svojevrsni nastavak i proširenje na svijet izgrađen kroz Olimpijce. Za kraj ga još kategoriziraj, i imaš jako lijep članak! --Ivi104 (razgovor) 00:46, 19. lipnja 2020. (CEST)

Discord[uredi]

Hoću, hvala na pozivu.--Leo 2020 (razgovor) 08:36, 25. lipnja 2020. (CEST)

Eto me tamo. --Leo 2020 (razgovor) 08:56, 25. lipnja 2020. (CEST)

Uklanjanje naslova[uredi]

Bok Luka! U ovom slučaju je naslov potreban, bit' će još izbora. Vidi: Živi zid (organizacija)#Izbori. Lijepo te pozdravlja, 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 13:57, 8. srpnja 2020. (CEST)

Ako mene pitaš, ovako nešto mi je najdraže. Što misliš? pitam se... --𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 14:04, 8. srpnja 2020. (CEST)

Nazivlje[uredi]

Ovo je uređivanje uklonjeno. Razmišljao sam o žutom kartonu, ali pretpostavljam da nije riječ o lošoj namjeri, nego nerazumijevanju.

1. Enwp nam nije uzor, od tamo treba preuzimati dobre stvari, a ignorirati one loše. Dakle, ako nešto piše na enwp, kod nas se može preuzeti ako to ima smisla.

  • Ima li smisla preuzimati imena hrvatskih praznika s enwp?

Nema, jer stranci mogu imena tuđih praznika prevesti dobro ili loše, u potpunosti ili skraćeno, to je stvar njihove kulture i njihova znanja. Ako loše prevedu - neznanja, ako dobro prevedu - znanja. Ako praznik nazovu identično svome sa sličnim povodom i stave u zagradu ime države gdje se praznik slavi, to je kolonijalni pristup. Poštivanje tuđe kulture je prevesti ime cjelovito.

2. Imena članaka trebaju biti jasna, ako je ikako moguće trebaju biti jednoznačna. Dan pobjede (Hrvatska), što je to? To bi mogao biti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali čemu morati čitati zaglavlje članka, zašto već samo ime članka ne bi bilo jednoznačno?


Postoji naravno i drugi aspekt. Jezik teži ekonomičnosti. Čemu dugi nazivi, kad je Dan pobjede sasvim jasan? Razlozi su političko-povijesne prirode, i uređuju se u Saboru, ne ovdje. Mi ovdje možemo napisati da je možda "domovinska zahvalnost" višak, ali "Dan hrvatskih branitelja" danas sigurno nije višak.

Nije na suradnicima enciklopedije (Wikipedije) definirati svijet, nego opisivati ga najtočnije, najpreciznije što možemo. SpeedyGonsales 11:29, 5. kolovoza 2020. (CEST)

Neutralnost[uredi]

Dodao si predložak na kojem piše "Ne postavljajte ovaj predložak ako niste pokušali ispraviti sporne dijelove teksta!". Jesi li pokušao? :) --Mosorska gušterica (razgovor) 13:44, 10. kolovoza 2020. (CEST)

Da ne bi bilo "nismo znali"...[uredi]

... u ovom tvom članku ne nazirem izvora (WP:NI!), zbog čega sve što iznosiš u članku nije provjerljivo, a i određeni su ti pridjevi suvišni ("hrabri" misionari, "pravovjerno" kršćanstvo), da ne spominjem nimalo objektivne formulacije ("Zločinačka reformacija pod utjecajem Sotone").

Vidim da ću morati napisati nešto i crno na bijelo da ne bi protumačio kao da imam neke skrivene namjere – ne "progonim vještice". Slobodan si vjerovati u što god želiš, bio to Buda, Jahve ili Leteće Špagetno Čudovište, možeš se time "hvaliti" i u neslužbenoj komunikaciji, ali ne smiješ objektivne činjenice navedene u članku mutiti svojim stajalištima (WP:N!), Wikipedija nije forum. Volio bih da prepraviš te stvari da ubuduće ne bi dolazilo do problema. Hvala na razumijevanju. --Neptune, the Mystic 17:08, 23. kolovoza 2020. (CEST)