Razgovor:Lička Jesenica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Lička Jesenica.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ovaj članak je originalno istraživanje. "Poveznice" vode na stranice velikosrpske propagande. Povijest Ličke Jesenice po ovoj propagandi naravno počinje sa "Srbima", kao što se pokušalo i u članku o Plaškom.

U ime Frankopana Plaščanskom su dolinom upravljali plemići Zebići (po kojima se do danas zove jedan dio Plaškoga), njihovi vjerni vazali. U ispravi kneza Bernardina Frankopana iz 1500. godine Plaški se spominje kao protuturska utvrda podložna njegovoj vlasti. Isti status imala je i Lička Jesenica) Odlukom Ratnog vijeća u Grazu, dopušta se pravoslavnim Srbima naseljavanje na ovaj prostor iz krajeva današnje Srbije. Srbi se nastanjuju na područje Plaškog organizirano u tri navrata, godina 1609., 1639. i 1666. dok Ličku Jesenicu nastanjuju 1690.

U članku se ne spominje da se u tom kraju prije II svjetskog rata osnivaju četničke organizacije, protjeruje se, ubija i terorizira sve nesrpsko, nisu ih komunisti proglasili četnicima, već su to dobrovoljno bili surađujući sa talijanskim fašistima do 1943.

U kolovozu 1991. JNA i pobunjeni Srbi bez ikakva povoda bombardiraju Saborsko iz Ličke Jesenice. --Kranjski (razgovor)

Bravo!
A sad knjigu u šake pa naučite povijest ovoga kraja! Da nebi bilo "velikosrpske propagande" preporučujem Austro-Ugarske arhive i modruški urbar. Ova dokumenta proučiti sve do I sv.rata, a nakon toga proučiti i danas dostupnu literaturu na hrvatsko-srpskom. Kad to sve proučite gospodine onda dođite pa opet ovako rasistički i "neutralno" nastupite! Što se tiče samog mjesta Lička Jesenica, veliki dio na ovom mediju nije završen i u pripremi je jer nam trebaju podatci iz državnih arhiva, a uskoro će biti, pa za vašu informaciju da Vam kažem da su u Ličkoj Jesenici najprije bili Grci, čiji temelji i ostatci groblja postoje i danas, nakon toga dolaze Turci pa tek onda Frankopani. Hrvatska kao država je nastala znamo kad, a to područje nije bilo čak ni Hrvatska Banovina, već povlašteno područje ili "Vojna Krajina", a malo su tu bili i Francuzi sa svojom vlasti. Zemlju je taj narod platio svojom krvlju i izgradio vlastitim rukama, a za vreme turaka rimo-katolika nije ni bilo na tom području i sve je bilo pusto, sve do potpisivanja "Karlovačkog mira" kad se vraćaju rimo-katolici iz Kranjske i jedan dio se naseljava sa područja senja. Drugi sv.rat malo bolje proučite pa će te vidjeti šta su tad ustaše uradile u Plaškom i okolnim mjestima i opet kažite da je velikosrpska propaganda.I na kraju Vas molim da ne pišete rasističkim stilom na ovim stranicama pošto sam pročitao da su stranice i uredništvo neutralni. Vi ne govorite istinu i nemate saznanja da nitko nije pobio i prognao hrvate u 2 sv ratu, a kad to već navodite onda ponudite i neki dokaz o tome, ja ću vama ponuditi koliko hoćete, dali za ustaše, dali za partizane ili za četnike i točno imam popis imena od stradalih lica i od koga su stradali! I još nešto da naučite od "velikosrpske propagande", a to je da su mještani saborskog i l.jesenice u 2 ratu surađivali i nisu se međusobno ubijali niti ratovali.Ustaše iz Saborskog su ratovali u bosni, a u ličkoj jesenici su ostali mještani da brane selo nakon prvog vala ustaških progona i klanja te odvođenja mještana u Jasenovac i Jadovno (velebit). Ni ovo nije navedeno u članku ali to Vi naravno niste spomenuli i o ovome ima niz dokumenata i dokaza, dok za Vaše navode nema! Neka admini obrišu stranicu, to nije sporno ali to samo govori o "neutralnosti i nepristranosti". Ako postoje netočni navodi ili podatci onda bi se trebalo argumentovano i demantirati i bez bahatosti, a Vaši su demanti priče iz birtije sa šovinističkim nabojem! I na kraju, poveznice koje vode na stranice "velikosrpske propagande" su samo Vaš osobni stav, a to što vam smeta srpski predznak (pročitajte ustav i zakon o nacionalnim manjinama) nije moj problem i ništa nema protiv ustava i zakona RH. Pozdrav!Ribele (razgovor) 12:03, 4. prosinac 2008. (CET)

1. Onda treba sve rec da su se u tom mjestu i medusobno Jesenicani ubijali. Ujak u Partizanima a necak cetnicima. 2. A da tako ste bili zahvalni mjesta Saborsko da ste ji odlucili ... Pokolj u Saborskom 12. studenoga 1991.. 3.A ovo da su Pravoslavci bili prije sviju tamo.. neznam ca bi covik rekal. Naravno da je bili su na tom podrucju i druge kulture Japodi i drugi mozda cak i Grci. Ali sigurno nisu tamo bili prvi Srbi i Turci--Lipice 14:34, 23. ožujka 2010. (CET)[odgovori]