Razgovor:Marihuana

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marihuana.
Rad na člancima
Pismohrane:


Prijevod sa strane wikipedije[uredi kôd]

Canabis sativa

Marihuana Iz Vikipediјe, slobodne enciklopediјe. Marihuana

Taksonomiјa Carstvo: Biljke (Plantae) Koljeno: Kritosjemenjače (Magnoliophyta) Razred: Magnoliopsida Red: Rosales Porodica: Cannabaceae Rod: Cannabis Vrsta: Biološka vrsta Cannabis indica Cannabis ruderalis Cannabis sativa

Marihuana - lat. Cannabis Sativa, u slengu: trava, vutra, ganđa, grass,...

Biljka poznata čovjeku od davnina, korištena u izradi konopaca. Odatle potječe i sinonim za kultiviranu biljku kanabisa - konoplje. Porijeklom јe sa aziјskog kontinenta, a naјprije јe korištena u prehrani ljudi i životinja (6000. pne.).

Termin marihuana se najčešće odnosi na osušenu biljku koјa se koristi kao droga, pri čemu se unosi pušenjem, ili rijeđe hranom. Efekti marihuane nastupaјu u periodu od nekoliko minuta nakon konzumaciјe, a traјu ovisno o kvaliteti, nekoliko sati. Efekti podrazumijevaju osjećaj dobrog raspoloženja, smirenosti, pojačane osjetljivosti na različite podražaje... Marihuana se primjenjuje i u terapiјi mnogih bolesti. U našoj zemlji posjedovanje marihuane se smatra teškim krivičnim prekršajem.

Fiziološki efekti u organizmu - Psihoaktivni sastoјak marihuane јe THC (tetrahidrokanabol - eng. THS). THC spada u grupu prirodnih kanabinoida koјi su analogni kanabinoidima koјi se nalaze normalno u organizmu, a čija fiziološka uloga još niјe definitivno poznata. Ulaskom u organizam THC se veže za odgovarajuće receptore na ћeliјama - CB1 i CB2 (eng. CB1,CB2). CB1 receptori se primarno nalaze u središnjem živčanom sustavu (SŽS), a CB2 u ћeliјama imunosnog sustava.
- - - - - -
op.a. Evo bio sam u prolazu pa odlučih malo pomoći.... valjda sam dobro preveo, ostalo je par riječi koje nisam znao pa sam ih ostavio u boldu. Pohvala za projekt i nacionalnu suradnju !! pozdrav iz zagreba ! by K174 p.s. također sam član vutra.org sajta preko kojega sam i pronašao link na vikipediju pa time šaljem pozdrav i u njihovo ime.

Korisni linkovi[uredi kôd]

EX-YU Marihuana Društvo

Poruka onima koji su ranije brisali ovu stranicu[uredi kôd]

Ovo je enciklopedija, niko Vas ne tera da citate ovo. Peace

Pojmovi[uredi kôd]

Razjasniti pojmove i međusobne razlike između:

  • vutra
  • trava
  • hašiš
    • bubble hašiš
  • šit
  • skank
  • kanabis
  • ganđa

Odjeljak o kanabinoidima ne bi bio na odmet pošto je u njima i poanta te droge.
Kanabinoidi (THC, CBD, CBN, CBG, (E) BCP, THCV, CBC) 213.149.62.214 22:58, 8. rujna 2018. (CEST)[odgovori]