Razgovor:Marko Mesić (vojnik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marko Mesić (vojnik).
Rad na člancima


Bajlo, Marko Mesić jest bio stric Stjepana Mesića. Vidiš, u srednjoj školi sam išao u razred sa nećakinjom Stipe Mesića (cura se zove Blanka Mesić) i kada mi je u ruke dospjela knjiga "Hrvatsko domobranstvo u Drugom svjetskom ratu" u njoj je bila i slika Marka Mesića. Kada sam Blanki pokazao sliku u knjizi ona je rekla "To je moj pradjed". Čini mi se da je to dovoljan dokaz. --Jack Sparrow 15:09, 9. listopad 2007. (CEST)Jack Sparrow

I to je onda enciklopedijski izvor???? Ovo je enciklopedija i nikakve bapske priče, rekla kazala, ne spadaju tu, već provjerne informacije. Svejedno nedostaje referenca pošto knjiga ne spominje rodbinske veze, znači treba navesti nekakav pouzdani izvor inače svatko može napisati što god mu padne na pamet, kao što su na srpskoj wiki napisali da je Gojko Šušak rođen dva mjeseca prije kraja rata bio ustaša!!? --Ivan Bajlo 23:44, 9. listopad 2007. (CEST)

Knjiga je tiskana 92. Baš se onda nekom dalo baviti rodbinskim vezama Stipe Mesića. Hoćeš da osobno odem do njega i kažem mu da da izjavu u vezi toga na HRT-u? --Jack Sparrow 08:08, 10. listopad 2007. (CEST)Jack Sparrow

Da, pošto se taj stric jedino spominje u krugovim srpske propagadne da ga je pronašao David Martin čije knjige nisu ništa drugo nego četnička propaganda i revizija povijesti prema kojoj mu je imenjak David Irving mala beba i ispada da je ustaša Marko komandovao Crnu legiju kod Staljingrada a navodno osim što je služio Paveliću, Staljinu i Brozu uspio je sa 17 godina služiti Habsburzima (!), a i malo mi čudno zvuči da se tim stricem el presidente nikad nije hvalio pošto ga je mogao iskoristiti i prilikom govora u Australiji i Jasenovcu. :-p --Ivan Bajlo 10:56, 10. listopad 2007. (CEST)

Ništa onda, odem sad u subotu do banskih dvora na kavicu pa usput pitam Stipu za to. --Jack Sparrow 11:33, 10. listopad 2007. (CEST)Jack Sparrow


Knjiga Pojića i članak u Jutarnjem daju puno kompletniju sliku o Mesiću. Meni je osobno jadno čitati napade na 369. tu pukovniju zbog 'ustaškog' pitanja. Srpska propaganda često i nemilosrdno koristi 369. kao neki krunski dokat fašistoidnosti NDH. Osobno mislim da u srpnju 1941 gotovo nikome u ondašnjoj Srbiji i Hrvatskoj nije moglo biti jasno u što će se fašizam i NDH izroditi. Dobrovoljci 369. pukovnije su išli u borbu dijelom zbog siromaštva/dobre plaće a dijelom u borbu za 'Evropsku Uniju' onog vremena a protiv napasti slične nekim današnjim napastima u naprimjer Afganistanu s kojima se suočava EU i NATO. Kad su se u jesen 1941 pojavili u Rusiji i vjerojatno brzo shvatili što se tamo događa (nisu znali ništa ili vrlo malo o domovini i NDH) za većinu je bilo kasno. Činjenica da se većina preživjelih javila u borbu protiv fašizma i da su kasnije u većini izginuli u toj borbi dovoljno govori. Na mjestu Stipe Mesića ja bi se vjerojatno i ponosio junačkim držanjem nesuđenog strica u najtežim iskušenjima drugog svjetskog rata. Činjenica da Mesića Tito nije dao strijeljati kao što je bez okolišanja strijeljao desetke tisuća drugih ustaša (naprimjer Mesićevog prethodnika generala Markulja) dovoljno govori o Mesićevom 'ustaškom' liku i djelu.

Išel sam i ja s jednom curom u školu čiji je tata bio oficir JNA i zvao se Mesić, i bio je u Rusiji, i nije bila familija Stipe Mesića, pitao sam ju, ozbiljno.--Lone 21:51, 16. ožujak 2008. (CET)

Evo i slike groba pj. pukovnika Marka Mesića na stranici za nevjerne koji misle da je Mesić ubijen prije 1948. Ne čini se baš da ga posjećuje neka velika familija a naročito ne kalibra predsjednika Mesića.

Fala na slici, pretpostavljam da mu je dipl. ing. Dragutin bio brat, a kladim se da je to ova osoba Dragutin Mesić, zapovjednik 14. pješačke pukovnije. --Ivan Bajlo (razgovor) 13:18, 7. svibanj 2008. (CEST)
Nemam pojma ....... bio sam slučajno na Mirogoju u posjeti familiji i srećom mobitel mi klika internet pa sam na tražilici našao grob nakon 15 minuta. Nedaleko je pokopan i Rudolf Baričević, umro 1999, bio je poručnik u 369 i izletio je iz Staljingrada (navodno zbog teške žutice?) kao vjerojatno zadnji Hrvat/Nijemac za dvadesetak legionara sudbonosne noći 22 na 23 siječnja 1943. Njegovi izvještaji su sačuvani i prvoklasni su, možda najbolji od svega što sam čitao. Nije čudo da je Baričević kasnije u emigraciji doktorirao mislim pravo. Dok sam tražio Mesića u blizini sam nabasao na zapušteni grob nekog Ervina Jurića (imenjaka narednika Jurića koji je isto letio 22/23.1.43) ....... no kad sam uspio pročitati godinu ispada da je to dijete umrlo pred drugi svj. rat.--83.131.20.44 14:10, 11. svibanj 2008. (CEST)

Datum smrti[uredi]

Prema tražilici Zagrebačkih groblja, kao datum smrti stoji 19. veljače 1982. godine. --Roberta F. 04:19, 24. studeni 2008. (CET)

Markuljev nasljednik?[uredi]

Zar nije Markulja zamijenio Babic? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.201.207.63 (razgovordoprinosi)

Tobožnji strikan[uredi]

Evo vam jednog vrjela: http://www.srpska-mreza.com/library/facts/mesic.html , atakvih ko šodera. Google is your friend. Mir Harven (razgovor) 12:43, 19. veljače 2013. (CET)

Opis slike je, u najmanju ruku idiotski. Za Marka Mesića kažu "Ustashi SS volunteers". Nit je on ikada bio ustaša, niti je ikada bio u SS-u.--Starčevićanac (razgovor) 12:46, 19. veljače 2013. (CET)
Ne radi se o idiotima, nego o tezi da Srbi tvrde da je Marko strikan Stipi. Ovo je jedna od podkrjepa- ne teze, nego tvrdnje da oni tvrde.. Može se potražiti još koja. Mir Harven (razgovor) 12:51, 19. veljače 2013. (CET)