Razgovor:Novi val

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Novi val.
Rad na člancima
Pismohrane:

zasto? sto fali naslovu? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Koora (razgovordoprinosi)

Lektori amateri[uredi kôd]

Zašto je bilo potrebno sve riječi "grupa" zamijeniti riječi "sastav"? "Grupa" je regularna riječ hrvatskog jezika kojoj kao sinonim Anić navodi riječ "skupina", a ne "sastav". Sumnjam da je itko ikad francuske režisere novog vala nazvao "sastavom". Usput, na stranici o Clashu riječ "grupa" , zajedno s varijacijama, korištena je jedanaest puta. Također prema Aniću, riječ "tokom" dio je hrvatskog jezika. Nema nikakvog razloga mijenjati je riječi "tijekom". PopmerrillPopmerrill (razgovor) 17:53, 14. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Dijelovi članka[uredi kôd]

Spominjao sam i prije to, i opet ću. Ne znam čemu to stalno zaziranje od pojma "Jugoslavija"... Dijeljenje novog vala na onaj u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH je potpuno promašeno i pogrešno, pošto su svi akteri novog vala surađivali međusobno neovisno o tome iz kojeg su grada odnosno republike bili. Mislim da je potrebno napraviti jednu grupu "Novi val u Jugoslaviji" i sve to podjeliti na gradove: Zagreb, Rijeka, Beograd, Sarajevo i Ljubljanu, a bilo bi dobro spomenuti još neke gradove poput Pule i Niša koji su također imali jaku novovalnu scenu. A bilo bi dobro urediti tekst, pošto je neprofesionalno pisan.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.137.105.10 (razgovordoprinosi) 02:34, 12. listopada 2012.

Nije istina. Dijeljenje po republikama nije nimalo promašeno niti pogrješno.
Nije bilo malo onih glazbenika iz svih tih država koji su snimali u Londonu, u engleskim studijima i s engleskim studijskim glazbenicima. Glazbenici surađuju. Hoćemo li ih zato zbrajati s novim valom u UK? Jasno da nećemo. Sreća da Arsen, Bulat Okudžava i Sergio Endrigo, koji su surađivali, nisu novovalni autori.
Ni tržište bivše SFRJ nije bilo jedinstveno niti su to jugovlasti ikad uspjele sprovesti. O tome se otvoreno govorilo u novinama, u stranačkim odborima, u državnom vrhu. Ni glazbeni ukusi tih tržišta nisu bili isti. Zna se gdje tko (ni)je prolazio.
Podjela novovalne pozornice na gradove, a ne na ondašnje republike i pokrajine je jugounitaristička podvala. To je bilo sredstvo kojim se namjeravalo razbiti nacionalne individualnosti, zatiranje različitosti, a kroz "širenje jugoslavenstva", "širenje jedinstva", "rušenje granica" jer "razdvajaju".
Tko je onda smio naglasiti različitost po republikama? Pogotovo da se je iz Hrvatske? Što misliš, da si smio napisati u omladinskom listu primjerice o "hrvatskoj sceni" i proći neokrznut? Ili o ponašanju pjevača i sastava iz Srbije kako se ponašaju u Hrvatskoj?
Ti kao da nisi živio onda kad se zbog "ti malo previše naglašavaš to da su iz Hrvatske" noćilo u zatvoru ili milicijskim postajama, a da ni najbliži nisu znali što se dogodilo s otetom osobom.
Osim toga, ni cenzura nije u svakoj republici i pokrajini bila ista. Tako su svi djelovali u drugim okolnostima. Pa su neki "državotvorniji" mogli u pjesmama otvorenije napadati, psovati, kritizirati neke društvene pojave, dok su neki ako su se i usudili, to morali zamatati u trostruke rukavice.
Scene su se različito razvijale. Sastavi su pjevali na svojim jezicima.
Članak možda jest neprofesionalno pisan. Ovdje ljudi pišu besplatno.
Ja ću odgovor postaviti ovako. Nema ovdje zaziranja od spominjanja Jugoslavije, jer ona nije bila monolitna te je svaki dio imao svoj različiti razvitak.
Ovdje brine što neki zaziru od spominjanja republika i različitog razvitka glazbe u njima. Kubura (razgovor) 04:20, 12. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Po cemu su se scene razlicito razvijale? Nije bilo nikakvih posebnih scena, sto ti govori podatak da je izdavac najvaznijeg albuma "srpske" scene "hrvatska" izdavacka kuca. U stvarnosti su u ono vrijeme sve to bili Jugoslavenski izvodjaci i slusali su se po cijeloj drzavi.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.3.43.27 (razgovordoprinosi)

Crvena jabuka i Plavi orkestar?[uredi kôd]

Kakve veze imaju Crvena jabuka i Plavi orkestar sa Novim primitivizmom?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.198.210.118 (razgovordoprinosi)