Razgovor:Pangram

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pangram.
Rad na člancima
Pismohrane:


Pangrami na hrvatskom[uredi kôd]

Kad sam radio članak 2009., tada još "mlad i zelen", stavio sam ovaj komentar. Nažalost, zaboravnost je učinila svoje, osim e-maila koji sam 26. veljače 2009. poslao Matici hrvatskoj i na koji nisam dobio odgovor, nisam se obratio drugim institucijama.

Iako je članak i u ovom obliku sasvim dobar, mislim da bi bilo dobro članak dopuniti primjerima pangrama na hrvatskom jeziku, vjerujem da ih ima. Pokušat ću ponovo dobiti odgovore institucija, a zamolio bih i suradnike za pomoć oko nalaženja primjera.

 • Bonč (razgovor) • Nekad sam bio neodlučan. A možda i nisam? •  13:44, 10. ožujka 2014. (CET)[odgovori]

Dobar dan!

Nisam vikipedista, ali se enigmatikom bavim na vrhunskom nivou preko 30 godina, pa sam stoga pre nekoliko dana preuredio stranicu "Pangram", na kojoj sam primetio izvesne nepreciznosti i nerazumevanje materije. Izvinjavam se što to nisam uradio po standardima koji se ovde zahtevaju, a pogotovo vam se neće svideti to što sam ja aktuelni rekorder koji se pominje (tako da bi neutralnost teksta mogla biti osporena, iako govorim potpunu istinu).

Izvore koje sam vam naveo ("Kviz", "Kviskoteka", "Čvor") ne mogu potkrepiti tačnim datumima, ali trebalo bi da mi verujete na reč, jer za enigmatiku sam ekspert na svim nivoima: kao sastavljač, rešavač, autor knjiga, organizator takmičenja. Konkurs u "Politikinom zabavniku" nije i prvi takve vrste na prostorima Jugoslavije, jer u časopisu "Razbibriga" (izdanje bjelovarskog "Čvora") održan je jedan manji konkurs 1982. godine. Tada je trećeplasirani Marko Linić sastavio lepu rečenicu FRANC HLAPIĆ SMJEŠTA KLJUČ OD GVOŽĐA UZ DŽBUNJE (37 slova), koja je u enigmatskim krugovima dugo smatrana za najbolji i najkraći hrvatski pangram (dok su prve dve bile prenategnute i nerazumljive). Moglo bi se i to dodati u odeljak o pangramima na hrvatskom jeziku, gde sam smatrao da je ispravno da se stavi ona priča o masovnom konkursu "Kviskoteke".

Što se tiče pravila pangrama, ponavljam vam da ne postoji kategorija od 27 slova koju ste predstavili, jer pangram je po definiciji rečenica koja sadrži sva slova nekog alfabeta. Hrvatska abeceda se sastoji od 30 slova, što znači da i složeni suglasnici (LJ, NJ, DŽ) koji su sastavni deo tog alfabeta moraju da budu iskorišćeni za pangram. Slovenci su, s te strane u prednosti, jer njihova se abeceda sastoji od 25 slova i nemaju toliko nezgodnih suglasnika.

Takođe niste u pravu ni to što osporavate ispravnost moje rekordne rečenice, jer kod pangrama se toleriše upotreba skraćenice-dve, mada to kvari njihov kvalitet. Dakle, pomenuta rečenica od 33 slova je ispravna, pogotovo što je i ZVANIČNO priznata na najkvalitetnijem enigmatskom takmičenju u Hrvatskoj. Ono što ste vi citirali su nedozvoljeni trikovi kojima se troši preko 60% slova, a takve stvari se, razumljivo, ne prihvataju ni na takmičenjima niti se objavljuju u časopisima. Evo i primera na engleskom koji se često citira kao dobar pangram od 26 slova: Mr. Jock, TV quiz PhD, bags few lynx. Vidimo da se uz lično ime koriste i neke vrlo poznate skraćenice, a rečenica ima smisla i razumljiva je. Skraćenice čine oko 27% rečenice, što je više nego u mom autorskom radu.

Nadam se da su vam, nakon ovih objašnjenja, neke stvari jasnije. Ukoliko bilo šta želite da me pitate o enigmatici, stojim vam na raspolaganju, jer svoje znanje i iskustvo nesebično prenosim. Srdačan pozdrav, Quizmaster --Quizmaster (razgovor) 03:55, 8. svibnja 2014. (CEST)[odgovori]