Razgovor:Pavle Đurišić

Page contents not supported in other languages.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pavle Đurišić.
Rad na člancima
Pismohrane:

Čast svakome, ali ovo je prepisano s Sr.Wikipedie. Đurišić je 1943. zarobljen od Njemaca i odveden u logor Strij u Poljskoj, piše, pa još: "Poslje tri mjeseca robovanja, 27. kolovoza 1943. godine Pavle Đurišić uspjeva pobjeći iz zatočeništva. Sreća ga je služila pri probijanju kroz neprijateljsku Mađarsku sa još jednim bjeguncem". Da li se Mađarska graniči s Poljskom, stvarno ne znam, evo pitam nekoga da npobroji države i kilometražu do BG.

Da, ovo je jedna problematična priča koja se provlači godinama kroz novoistorijske radove. Da pobjegne iz Poljske, pređe jedno pola Evrope, tek tako, pša se pojavi u Beogradu? Pa ga tamo primi vojni šef Vermahta? Dalje se ne pominje da je dobio njemački gvozdeni krst? Nema pomena o publikovanim, prije par godina, dokumentima italijanske obavještajne službe o Đurišiću, o njegovim sedmičnim izvještajima koje im je dostavljao, o njegovim navodima o ilegalnom članstvu u KPJ 1930-ih, itd, itd.

Da uporedimo i ovo:

1. "Velikom izdajom Sekule Drljevića, Đurišićevi četnici su se na Lijevče polju morali boriti protiv Ustaša", stoji Pavle Đurišić.

2. "Zarobljeno je oko 5.000 četnika, među njima i vojvoda Đurišić koji je pronađen kako se skriva ispod kola nadajući se da će po noći pobjeći. Morao je biti pažljivo čuvan da ga Crnogorci ne bi ubili", piše u Bitka na Lijevča polju. --Markus cg (razgovor) 00:31, 17. srpanj 2008. (CEST)

Započnite raspravu o stranici Pavle Đurišić

Započnite novu raspravu